Nyckeln till minimal packning

En minimalistisk packning handlar inte om att packa så lite som möjligt, utan om att packa det man kommer behöva och använda under semestern, varken mer eller mindre.

Vi har åkt bil norröver till fjällen tre gånger denna vinter. En tanke som slagit oss vid varje bilresa, är dels hur många som har stora (och dyra) bilar, men framför allt hur extremt fullpackade bilarna är. Det är mer regel än undantag att bilens bagageutrymme är så fullpackat att det inte går att se ut genom bakluckans fönster. Och då har ändå majoriteten även haft takbox på biltaket. Vad och hur mycket har människor egentligen med sig?! Har vi frågat oss. :)

Själva kör vi en tioårig begagnad Renault Megane med ganska dåligt packutrymme, ingen takbox (men däremot skidlås för vuxenskidor på taket) och ändå brukar vi oftast kunna dra över insynsskyddet i bakluckan så att vi har full sikt bakåt genom bakluckans fönster. Självklart har packningen i år innehållit mat för att laga samtliga måltider (åtminstone så gott som) för hela familjen under hela fjällvistelsen.

Att inte se ut genom bakluckans fönster minskar ju trafiksäkerheten. Men vad är nyckeln till att våga packa minimalistiskt? Om jag skulle ge 3 tips så är det:

  1. Packlista. En packlista gör att det går fort att packa och skapar trygghet i att du fått med dig det du behöver. Vi har en gemensam i Google Drive och bockar av allt eftersom vi packar ner saker eller stryker det som inte behövs denna resa. Packlistan återanvänds och kompletteras vid varje resa allt eftersom barnen växer och behov förändras (vi har en för vintersemester och en för alla andra semestrar).
  2. Utvärdera. Att efter resan utvärdera vad av det du hade med dig som inte kom till användning är a och o för att dra lärdom och våga packa färre prylar och plagg nästa gång. Detta är helt klart det som gjort att vi lärt känna våra verkliga behov under en resa, och att inte behöva packa för mycket eller onödiga saker igen.
  3. Våga minimera. Att våga packa mindre än du initialt tänkt är ett sätt att lära sig att man faktiskt klarar sig med mindre än man tror. De där sista-minuten-grejerna du lägger ner eller om-utifall-att-grejerna, behövs ytterst sällan. Inte packa mindre bara för att, men om du utgår från konkreta behov kan du minimera packningen. Jag kommer fortfarande på saker i sista stund, men numera packar jag inte ner dem. :)

Utifrån detta har vi exempelvis insett att vi klarar oss på betydligt färre vanliga kläder under en skidresa än vad vi packade den första skidresan (i princip endast de vi reser i). Då vi alla går i underställ eller hoodie 90 % av dygnets vakna timmar under en skidresa. Vi har också lärt oss vad barnen uppskattar att vi packar med som målarböcker, färgpennor och några specifika sällskapsspel (de har även en varsin liten ryggsäck där de själva kan packa mjukisdjur och några små leksaker).

Ska man vara borta längre än en vecka på semester är det smidigt att ha tillgång till tvättmaskin och på så vis kunna minimera packningen och ändå ha fräscha kläder och handdukar hela vistelsen. Detta är även bra när man har väldigt små barn som kan förbruka 2-3 plagg per dag (!).

Vilket är ditt bästa tips för att minimera packningen men ändå fylla alla konkreta behov?

12 tankar kring ”Nyckeln till minimal packning

  1. Anna

    Vi har oftast med oss mat för en vecka om vi åker till fjällen. Det tar mycket plats i bagageutrymmet om man är en hel familj. Är det inte det
    Som fyller alla bilar?

    Svara
    1. Jenny

      Just på fjällsemester tycker jag alltid att det blir fullt här trots att vi också lever i underställ / mjukisar. Men har man med skidor, pjäxor, hjälmar o.s.v. så är ju det väldigt skrymmande. Tycker även att overaller / thermokläder, MAT, sängkläder och handdukar tar mycket plats och så lite underhållning till barnen på det och så är bilen full. 🙈😅

  2. @creativitybyannaellinor

    Jag vågar påstå att jag är duktig på att packa litet. Men fjällen en vecka med tre ungdomar – det blir otroligt mycket även genom att bara ha med det mest nödvändiga. Pjäxor (i stora storlekar), skidor, snowboard, hjälmar, ryggskydd, skidbyxor, jackor och mat. Sen är det i princip överfullt även om vi bara tar med surfplattor och några få ombyten utöver det (det är ändå underställ hela veckan). Jag föredrar dock som er skidställ istället för takbox.

    Svara
  3. Caroline

    Vi är en sådan där familj med stor, fullpackad bil och takbox. Så här funkar det när vi åker på skidsemester. vi har fyra barn, och har därför med oss en hel del får vi reser. Kläder och ombyten är en mycket liten del av vår packning, även om vi oftast har med lite mer än vad du visar upp. Våra barn spiller och kladdar ibland och då går det åt reservkläder. År när det inte är pandemi har vi också velat passa på att gå på restaurang, och då tagit med varsin lite snyggare klädsel för detta. Barnvagn, pulka/snowracer, resesäng till bebisen, lakan, handdukar, hjälmar, ryggskydd overaller/skidställ för sex personer tar mycket plats, trots att vi hyr skidor på plats. Vi handlar i allmänhet mat och dryck för hela sällskapet i förväg – även det är skrymmande.

    Vår packning kommer att minska i takt med att barnen blir större och inte behöver vagn/resesäng/blöjor och skötgrejer. Möjligen kunde vi också packa lättare om vi bytte resmål till ställen där lakan osv ingår, men vi ser inget egenvärde i det. Jag upplever inte att vi släpar med en massa onödiga saker som inte används.

    Svara
  4. Maria

    Instämmer med övriga här. När vi åkte upp till Sälen i år var bilen överfull. Mat till 8 dagar för 4 personer, sängkläder, hjälmar, pjäxor etc. När vi åkte hem fanns det plats över men fortfarande tar alla vintergrejer rejält med plats. Sommarpackning är nått annat. Även om den nog i år kommer bli mer omfattande med mat etc som en lär behöva packa med sig.

    Svara
  5. Patricia

    Instämmer med ovanstående. Skidor, pjäxor och hjälmar tar mycket plats, och vi har med oss både längdskidor och slalomskidor. Kläder kan ta mycket plats om vädret är osäkert. Om temperaturen kan variera från +2 till -20 tar vi hellre med extra alternativ än spenderar dagarna utomhus i ”fel” kläder.

    Svara
  6. Klara

    Precis som ovanstående kommenterar så är det ju en hel del saker som är samma oavsett: lakan och handdukar, vinterkläder och mat TAR plats. Lite samma grej kan jag känna med sommarsemester när man tältar: tält, liggunderlag, sovsäckar, stormkök och mat tar massa plats. Huruvida vi sen har typ kläder för 2-3 dagar eller 1-2 veckor spelar mindre roll, det skrymmande är typ detsamma. Och vår vinterresa i år innebar också mer mat då vi undvek att äta på matställen på väg upp samt undvek att handla på plats….
    Att hyra utrustning är dock en stor skillnad när det gäller packning!

    Svara
  7. irisgranstedt

    Kläderna tar inte mycket plats men som alla sagt var det mat och utrustningar som tar plats för oss. Innan pandemi köpte vi mat när vi är på plats då vad det inte lika fullt.

    Svara
  8. Gunilla

    Jag tror mängden packning handlar om barnens åldrar. Vi har åkt tåg och verkligen försökt minimera. Förbeställt mat som vi tog i taxi till boendet. Fyra killar i tonåren innebär helt enkelt mycket mat och stora plagg som motsvarar vuxnas packning – minst.

    Svara
  9. Sofia

    Vi fyller bagageutrymmet snabbt med både hund och barnvagn 😅 att ha med sig nån liten rapplig resevagn är inte ett alternativ när man ska ut i naturen.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, kanske lika bra då så att övriga prylar minimeras för att få plats med de skrymmande. ;) Det brukar vara tacksamt när barnen växt ur barnvagns-fasen eftersom deras kläder blir större och behov kan öka på andra fronter istället.

Lämna ett svar