Principen 40 – 40 – 40


40-40-40. Det finns något mer i livet än att jobba 40 timmar i veckan i 40 år för att slutligen få 40 % av lönen. En minimalistisk livsstil kan vara en pusselbit på vägen mot det där ”något mer”. Semestern är en bra tid att fundera över dina prioriteringar och önskade förändringar i livet. Gör det du också. :)

Att vara medveten om sina prioriteringar, mål och eventuella drömmar, är en grund för att skapa det liv man vill leva, och våga genomföra förändringar. Detta tillsammans med insikten att det perfekta tillfället aldrig dyker upp och att den bästa tidpunkten att börja är nu. Att inte vänta på att rätt tidpunkt med optimala omständigheter ska infinna sig.

Vi är många som kan skylla på att vi är distraherade av det komplicerade livspusslet eller absorberade av det krävande ekorrhjulet. Det är också en av anledningarna till att semestern kan vara en tid där förändringen börjar. En tid då några steg tas i rätt riktning på såväl den mentala trappan som rent praktiskt.

Jag ser fram emot semestern och att fundera över vad jag vill förändra och justera i såväl närtid som på längre sikt. Och vilka steg jag kan ta redan nu för att ta mig i den riktningen.

Har du någon förändring som du funderar på att göra i närtid eller på lite längre sikt?

2 tankar kring ”Principen 40 – 40 – 40

 1. Anna

  Funderar på att gå ned i arbetstid. Du jobbar 30h/vecka? Fungerar det bra? Jag har väl alltid sparat rätt mycket så borde kunna gå i pension innan vanlig pensionsålder iaf. Just nu arbetar jag heltid, för jag var tvungen att byta jobb under Corona krisen, annars har jag väl blivit lite girig men funderar starkt på deltid.

  Svara
 2. Peter O

  Livsstilsdesign, något jag kommit i kontakt med det senaste åren, via bloggar som er, Rika Tillsamman, Enkel Boning och böcker som t ex ”4 timmars arbetsvecka”. Det resulterade i en personlig ”kick-off” för något år sedan där jag och frugan åkte iväg en dag och pratade om livet, framtiden och vad vi ville göra ”sen”…
  Resultat blev att vi downsizade, efter att sista barnet flyttat ut och vi har flyttat för att kunna leva lokalt, så vi kan gå eller cykla till det mesta. Så skönt att slippa pendla…
  Vi jobbar även på att dra ner på mängen prylar, men det är inte lika lätt, viss ”hjälp” fick vi när vi flyttade från 135m2 till 99m2.
  2023 har jag jobbat 40 år, räknar med att jobba till 2028-2030, men trappa ner i tid, har redan börjat. Jobbar 35 – 40 tim / vecka beroende på livet runt om och vad som behövs. Håller på att avsluta en anställning och starta upp mitt egna bolag istället, vilket ger mer flexibiltet i arbete och lön.

  Svara

Kommentera