Prylbokslut och vikten av en in- och utlista

Att göra en ekonomisk budget och följa upp är både vanligt förekommande och något som många kan förstå vikten av. Att dokumentera sina inkomster och utgifter, ger insikter kring onödiga kostnader och det blir i slutet av året tydligt hur mycket pengar man exempelvis lagt på mat eller kläder. Svart på vitt ser man vad pengarna gått till, kan analysera och utifrån detta justera beteenden.

Men att ha en ”budget” och följa upp hur mycket prylar och kläder som kommer in samt rensas ut, är inte lika vanligt. Alltså att skriva ner likt en in- och utlista, som vi hade under åren 2013-2019 över alla saker som köptes eller på annat sätt kom över tröskeln in i vårt hem, respektive saker som rensades ut eller på annat sätt lämnade hemmet. För att i slutet av året se hur balansen dem emellan ser ut.

Något jag märkt nu med två år utan in- och utlista, är att den där listan gjorde att vi båda blev bättre på att få ut saker ur hemmet. Vi kunde vid den månatliga uppföljningen se att oj nu har det varit mycket på in-listan av en eller annan anledning. Finns det en anledning att rensa ut något vi inte behöver för att skapa balans? Nu ser vi inte längre in- och utflödet på samma sätt. Det blir inte lika tydligt svart på vitt hur balansen mellan in och ut av saker ser ut.

Och självklart kan det finnas livsfaser där det är mer som kommer in i hemmet, än lämnar detsamma. Sker det medvetet behöver det inte göra något. Men det är många som skapar mer och fler förvaringslösningar i hemmet utan att reflektera över lösningen som att minimera antalet överflödiga saker. Eller som tycker att det är märkligt att hemmet blir allt mer trångt eller belamrat.

När vi bodde i vår lilla lägenhet med två barn, blev det av rena utrymmesskäl naturligt att hålla en balans mellan en in – en ut. Vi fick helt enkelt inte plats annars. Nu när vi bor i hus, är det enklare att stuva undan något i en garderob, lägga ut i förrådet osv, istället för att fatta ett slutgiltigt beslut och sälja, skänka eller slänga (återvinna).

Jag är övertygad om att i samma utsträckning som en ekonomisk budget kan medvetandegöra och skapa förändring kring konsumtionsbeteenden. Kan en in- och utlista över saker som tar sig över tröskeln i hemmet, samt lämnar detsamma, skapa samma viktiga medvetenhet kring prylarna i ens hem.

Köpstopp, shoppingfritt år är sätt att verkligen minimera inflödet. Men det finns flera fördelar med att också öka utflödet, förutom mer luft i det egna hemmet och friheten i att enbart äga det du faktiskt behöver, så ger man också andra människor chansen att köpa det de behöver begagnat, istället för nytt.

Så, årsbokslut över ekonomin i all ära, men om vi skulle göra ett prylbokslut, skulle många andra viktiga insikter komma. Insikter kring vad vi äger och har, samt hur vi kan förändra våra beteenden för att skapa ett mer hållbart liv med färre saker och större frihet under kommande år.

Kommer vi själva återgå till in- och ut-listor under 2022? Inte att redovisa månatligen, men jag har i alla fall förberett en sådan sida i min app för diverse anteckningar. Så kanske dyker det upp något sådant inlägg under året med hur balansen ser ut.

Skulle ditt prylbokslut visa på fler saker in eller ut år 2021? Eller råder det fullständig balans på årsbasis? :)

3 tankar kring ”Prylbokslut och vikten av en in- och utlista

  1. Spardrottningen

    Vilken bra idé med en in- och utlista. Det ska jag börja med 2022 eftersom jag har en stark målsättning att det ska ut fler saker än det kommer in.
    Gott nytt år!!

    Svara
  2. Hilda

    Jag har skänkt bort 72 saker, slängt/återvunnit 112 saker och införskaffat 109 saker (bl.a. avhandlingar, disputationspresenter samt 13 par strumpor –då jag har lyckats slita ut lika många). Det blir netto 75 saker ut. Det här är 7:e året som jag rensar och gör in- och utlistor och det har varit betydligt mer på ut än in varje år. Netto ut är 1718 saker. Fortfarande ser jag potential att rensa ut ytterligare ganska många saker nästa år. (Jisses vad mycket onödigt jag hade från början!)

    Gott nytt minimalistiskt år och tack för en inspirerande blogg!

    Svara

Lämna ett svar