Statistik över månadens in och ut

Nu kommer det ett inlägg som troligen intresserar främst mig och Fru Minimalist. Vi har nämligen gått igenom våra in- och utlistor sedan vi började räkna i juni 2013, skapat lite grafer samt försökt dra slutsatser. Vi har inte justerat för storlek, tyngt, pris eller en nostalgisk ränta så en soffa respektive en penna räknas i båda fallen som enbart en sak.

Herr Minimalists In & Ut

Om vi börjar med mitt dvs Herr Minimalists resultat så ser man tydligt att jag har ett stort utflöde i början och ett ganska jämt och lågt inflöde över tiden. Topparna är typiskt de månader då vi haft tid att rensa ordentligt och min absoluta rensningstopp i oktober 2013 består till 50% av suddgummin. ;)

Hade jag börjat dokumentera in och ut inför att vi blev sambos hade resultatet varit mer extremt i början då jag inför flytten gjorde några magnifika rensningar för att vi skulle få plats i Fru Minimalists lägenhet. Just då var det för övrigt fantastiskt att ha gångavstånd till Myrornas.

Jag har två månader helt utan något på utlistan, ganska oväntat, och sju månader utan något på inlistan, vilket jag är stolt över.

Trenden visar att både in och ut minskar över tiden, vilket var förväntat. Totalt har jag införskaffat 60 saker och rensat ut 441 saker, det vill säga minus 386 saker netto under drygt 2 års tid.

Fru Minimalists In & Ut

Fru Minimalists har ett jämnare utflöde än Herr Minimalist över tiden men även några extrema rensningstoppar november 2013 samt augusti 2014. Det finns även två rejäla toppar på inlistan där oktober 2013 toppade på grund av bouppteckning av mormors saker, samt oktober 2014 toppade på grund av shopping av gravidkläder.

Fru Minimalist har ingen månad utan något på utlistan och totalt åtta månader utan något på inlistan.

Det ser inte ut som Fru Minimalists rensande skulle mattas av i samma utsträckning som Herr Minimalists, vilket kanske beror på att hon hade fler saker och framförallt kläder från början. Totalt har Fru Minimalist införskaffat 114 och rensat ut 578 saker, det vill säga minus 464 saker netto under drygt 2 års tid.

Bebis Minimalist In & Ut

Tittar vi på Bebis Minimalist ser vi att vi kanske borde kalla henne för Bebis Maximalist istället eftersom det finns en tydlig övervikt på insidan. Hon är dock ursäktad eftersom hon faktiskt började på noll och det mesta vi har införskaffat till Bebis Minimalist dessutom är saker och kläder vi fått och köpt begagnat. Eftersom Bebis Minimalist är första barnet i familjen blir det dessutom betydligt fler saker in, än vad det kommer bli för eventuella framtida syskon.

Totalt står Bebis Minimalist för 168 saker på inlistan och oväntat nog redan 31 saker på utlistan, vilket såklart gör oss lite stolta. Det vill säga plus 137 saker netto.

Minimalisterna In & Ut

Även det vi rensat ut gemensamt, det vill säga saker som gemensamt tillhör mig, Fru eller Bebis Minimalist går åt rätt håll. Några rejäla utrensningar i början och halvvägs fram till där vi är idag, samt några toppar på inlistan de månader då vi preppade inför Bebis Minimalists ankomst, men i övrigt ett bra resultat i våra ögon.

Totalt står våra gemensamma saker för 422 saker på utlistan och 49 saker på inlistan, det vill säga minus 373 saker netto.

Totalt In & Ut

Sammanfattningsvis kan vi kika på totalen av hela familjens rensade och konsumerande, vilket landar på totalt 1472 saker som rensats ut och 391 saker som införskaffats. Det vill säga netto minus 1081 saker.

Vad kan vi dra för slutsatser av det här då?

  • Trots att vi båda levt lite drygt 30 år, bott ganska litet och inte borde ha kunnat eller hunnit samla på oss alltför mycket saker, så har vi lyckats rensa ut snudd på bisarra mängder saker och kläder över tiden.
  • Vårt hem känns inte tomt efter all rensning, snarare tvärt om. Vi vill bli av med mer saker då hemmet och förrådet fortfarande känns lite belamrat till och från, och vi hittar i princip varje vecka saker vi utan problem kan göra oss av med utan att sakna dem igen.
  • Det hade varit roligt att skapa mer detaljerad statistik över vilken typ av prylar som rensats ut som kläder, elektronik, köksutrustning och så vidare, men det är för mycket jobb för att vi ska orka oss på det just nu.
  • Inte ens som minimalist kommer vi undan rejäla toppar på inlistan efter en bouppteckning, inför en graviditet eller annan större förändring i livet.
  • Någon gång framöver borde vi troligen nå någon form av jämviktsläge där ungefär lika mycket saker införskaffas som rensas ut varje månad, men där är vi uppenbarligen inte än.

Förhoppningsvis var den här statistiken lite intressant, motiverande och inspirerande även för dig. Vi kan verkligen rekommendera vanan att nedteckna vad som införskaffas respektive rensas ut. Det gör rensningen roligare och köpstopp enklare!

Har du gått igenom några speciella faser i livet då du rensat ut eller införskaffat en större mängd saker på kort tid?

36 tankar kring ”Statistik över månadens in och ut

  1. K

    Åh vad underbart det är att inse att man inte är ensam om att gilla statistik! Jag gillar era månadssammanfattningar och detta var ju liksom en wow.
    Själv rensar jag lite här och lite där. Ni är en fantastisk inspirationskälla. Barnkläder, förråd, papper, vuxenkläder, gravidkläder, plastbantning och en smygande övergång till bättre (eko) produkter i hemmet jobbar jag mest med. Jag mår riktigt bra av det. Önskar att jag hade er energi att föra statistik över mina framsteg men den tiden (orken / prioriteringen) finns inte. Jag får glädjas över era diagram istället.
    Senast idag slogs jag av tanken att det känns som om man har fler kläder att välja på fast det finns färre i garderoben.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Härligt att inte bara vi själva uppskattade inlägget. ;)

      Japp, det är märkligt hur bra och glad man blir av att eliminera det som är onödigt och oprioriterat. Kör hårt! :)

  2. Patricia

    Håller helt med förra kommentaren. Jättekul att se en sammanställning. Jag började föra bok över mina saker in och ut, men gav upp, för det blev för omständigt för mig. Har ni några tips? Hur räknar ni sakerna? Jag gjorde mig av med min suddsamling i helgen, skulle då varje sudd räknas så får jag ju lägga tiden på att räkna och skriva upp och inte bara göra mig av med lådan som en sak.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Ett tips för att hålla disciplinen uppe kring in/ut är att blogga om det. Då håller man sig själv ansvarig på ett annat sätt. :)

      Just nu så räknar vi nästan allt som en sak, även varje suddgummi, iallafall historiskt sett. Ibland ”buntar” vi saker som tex min nya iPhone häromdagen var ju i praktiken laddare, sladd, telefon osv men jag la in det som en sak. Samma sak med den iPhone jag rensade ut samtidigt. :)

  3. Malin

    Jag gillar också statistik. Och jag gillar att bebis minimalist/maximalist är ursäktad trots att hon får statistiken att peka i fel riktning. Men det är ju som ni skriver svårt att rensa när man startar på noll. Skulle tro att det är få barn i Sverige som har så få saker som hon :) Jag ska få mitt första barn nästa år och längtar efter att få köpa små babykläder. Ska dock tänka efter och inte köpa allt som är sött, kan lätt gå överstyr känns det som. Särskilt med alla presenter man brukar få med första barnet.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Klart Bebis Minimalist är ursäktad, hon är ju vår guldklimp och fullständigt ofelbar och samtidigt oändligt underbar. ;)

      Lycka till med din framtida guldklimp och balanserandet av bebisgrejor. Det är en utmaning! :)

  4. Matilda

    Jag har rensat lite då & då förr, men har ”stor-rensar-rycket” i mitt liv just nu. Anledningen är att under 6.5 månader det här året reste familjen 2 vuxna, 2 7-åringar & en 1.5-åring) jorden runt med bara några väskor i bagaget & vi klarade oss utmärkt med få saker. Så klart behöver man mer saker i ett hem än när man bor på hotell, men här fanns definitivt rensningspotential.

    Ett sidospår – jag har ju förstått att ni gillar att resa & låt inte Bebis Minimalist hindra er! Det är en fantastisk upplevelse även att resa med barn. :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Åh, jag blev väldigt resesugen när jag läste det första stycken, till och med innan jag kommit ner till sista meningen. :) Kan man läsa om er resa någonstans? Blir nyfiken på vilka resmål ni valt ut, vad ni gjorde (lite med tanke på åldersspannet på barnen), liksom hur ni löste ledighet eftersom 7-åringarna väl går i skolan? Med mera. :)

      Att vi inte rest under denna första föräldraledighet beror egentligen mest på att jag (Fru Minimalist) ställt till det lite för oss på jobbfronten. Vi har haft två resor i åtanke men förmodligen blir ingen av dem verklighet. Men vi deppar inte ihop för det utan har siktet inställt på två andra resor längre fram. Sen har vi drömresan till Nya Zeeland om 5-6 år, dit vi vill tillbaka och ta med alla barn vi har vid det tillfället innan Bebis Minimalist börjar skolan.

    2. Matilda

      Tja, jag är ju inte sen att nappa på att berätta om vårt livs äventyr. ;-) Allt finns dokumenterat på jordenresarunt.blogspot.se, så kika gärna där. Vi reste hemifrån den 2 februari och spenderade vintermånaderna i Sydostasien (huvudsakligen Thailand, men även Malaysia, Kambodja, Vietnam och HongKong). Sen fortsatte vi till Nordamerika och började med en vecka i Vancouver innan vi drog söder om gränsen till USA och plockade upp en husbil. Den hade vi i fem veckor och besökte en avsevärd andel av nationalparkerna i Klippiga Bergen. I Denver bytte vi sen till en vanlig bil och roadtrippade tvärs över resten av landet, med en liten detour söderut, och flög hem från New York den 10 augusti.

      Hela resan var alldeles fantastisk, men vår topplista är som följer:
      1. Klippiga Bergen
      2. Siem Reap med alla tempel (Angkor Wat & co)
      3. Koh Jum i Thailand

      Skolan löste det sig smidigt med, för de stora killarna fyllde 7 i maj, och gick alltså i förskoleklass när vi åkte. Än så länge är den inte obligatorisk, så vi kunde själva bestämma att de skulle vara lediga. Däremot var hemresedatum för resan lätt att spika, eftersom skolplikten inträdde den 17 augusti i år, när de började ettan. Vi lät dem få en vecka hemma att bli av jetlagen först. :-)

      Jag kan fortsätta i evighet, men ska inte spamma ert blogginlägg. :-) Har ni frågor eller kommentarer står jag gärna till tjänst.

    3. Fru Minimalist

      Kul att ni bloggat under er resa, har varit in och läst och det är inte utan att ni inspirerar och gör en resesugen! :)
      Just Vancouver har vi pratat länge om att åka till och jag blev än mer sugen efter att ha läst om er vistelse där. Vi spånar vidare på var nästa långresa ska gå beroende på vad som passar i årstid mm. :)

    4. Matilda

      Ja, Vancouver är en trevlig plats! Staden gjorde oss mer nyfikna på Kanada i allmänhet, så när den minste blivit lite större och kan vandra lite längre sträckor lär det bli ett besök i den kanadensiska delen av Klippiga Bergen.

      Just nu grunnar vi över sommarens resplaner och det ser ut som att det kan bli en tur till Thailand igen. Iom att de stora killarna nu går i skolan är vi begränsade till att resa på loven, vilket gör att sommaren i princip är den enda möjligheten att vara borta lite längre. Vilka långresor funderar ni på?

  5. jeanette sandelin

    Har en papperskasse i garderoben som ständigt droppas prylar i. Ja, varje dag faktiskt. Senast i går blev det ett ryck att städa papper ur min sekretär och min pärm med sparade avier, intyg, kvitton o dyl. Slängde mina gymnasiebetyg (en hemsk tid i mitt liv dessutom), dikter fr 1993, deklarationspapper äldre än de senaste. För ingen statistik utan mår mest bara toppen av utrensning och köpstopp :)

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Japp, det är typ bra för själen att rensa. Speciellt sådant som är negativt laddat som gymnasiebetygen i ditt fall. :)

  6. Ewi

    Galet mycket in blev det inför barnens ankomst, men nu när vi anser oss ”klara” så är det ju ett stadigt flöde ut vartefter den yngsta växer ifrån skötbord, badbalja, spjälsängen, klädstorlekar osv. Jag har även precis släppt tanken på att någon gång ha ett eget bibliotek, så böcker ut är också otroligt många i stadigt flöde. Lista på jobbets kaffebord där folk får kryssa för om de ser något de vill ärva i bokväg, var annars ett bra sätt!

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Det måste vara skönt att rensa ut de grejorna, de tar mer plats än man tror.

      Men tänk om du skulle få en sladdis, vad jobbigt att köpa allt på nytt! ;)

  7. Irene

    Kan tveklöst säga att mesta inflödet kom i och med husköpet – var en stor del av lättnaden med att sälja huset; att man också blev av med krattor, spadar, gräsklippare, sopkvast, såg, yxa, vedklyv, skruv- och spikkartonger, verktyg, presenning, tält, målarpenslar, skottkärra, gästsängar, tvättmaskin, torkvinda, fågelbord, solsängar, parasoll, cykel m.m. m.m. Sedan hade vi turen att få lämna kvar en del möbler, gardinerna, porslin, kastruller m.m. också så gissa om man kände sig lätt när man kunde flytta allt i ett minisläp :-)

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Fick nästan lite ångest av alla prylar du listade upp där så japp, jag kan helt klart förstå din lättnad när du flyttade. ;)

  8. Ekomorsan

    Statistiknörden i mig älskar era grafer, ikväll är det dags att grotta ner sig lite i Tink och statistiken där och analyser vad som gått rätt, fel och isf varför :)

    I samband med källarrenoveringen så fick vi ett stort utflöde av saker. Till slut tröttnade vi lite och flyttande kartonger med oklart innehåll till svågern. Dessa måste såklart gås igenom innan de flyttas tillbaka hem, kanske vi knappt får någonting tillbaka :)

    Svara
  9. ninja

    Har följt er att tag nu (och kommer så fortsätta :) Ska bli kul att se hur långt tid det tar innan ni börjar komma ner mot noll på utlistan (fast hel klar blir man ju aldrig). Ska bli intressant att höra era reflektioner kring känslan :D

    Jag rensar regelbundet och anser mig själv ha förhållandes lite prylar, men det finns alltid mer man kan rensa ut. Tänker ofta på det ni skrivit tidigare om att skala en lök :D

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Japp, ibland undrar jag om balanspunkten är lite som en hägring. Något som man kan se vid horisonten men aldrig når fram till. Hoppas inte. :)

      Japp, att rensandet är som att skala en lök blir väldigt tydligt efter ett tag. Speciellt med försäkerhetsskull-saker och nostalgi-saker. :)

  10. Anne

    Roligt att se! Är svag för grafer, haha :)
    Förbereder inför eventuell flytt nästa vår och behöver definitivt rensa ut. Minus 100 saker helst! Vill däremot gärna använda upp saker, istället för att kasta i soporna, då har det ju tillverkats i onödan. Förstår ni resonemanget? hur tänker ni? Gäller allt från typ glödlampor, krämer, schampo, tepåsar.

    Svara
    1. K.A.L

      Man kan alltid ge bort saker, även förbrukningsartiklar. Det finns en uppsjö av lokala köp/sälj eller bortskänkes-grupper på facebook. Via sådana har vi skänkt bort till och med saker som glödlampor och nagellack!

      Det finns alltid behövande, och lika illa det är mot miljön att vi slänger vårt överflöd, lika grymt tycker jag det är mot dem som har inget/knappt något alls att bara slänga. Och det finns många olika grupper av behövande (studenter, ensamstående mödrar, nyanlända, mfl). Man kan säkert kolla upp var/hur man når just dem man vill/kan hjälpa (tex sängkläder/filtar/handdukar till härbärgen?).

      Min mamma frågade en kvinlig tiggare vad hon behövde. Shampo var svaret. Hemma hade hon ett jätteförråd av shampon hon köpt på rea mm men sedan slutat använda av någon anledning. Hon tog med sig sitt förråd nästa gång och möttes av en överlycklig och tacksam kvinna.

  11. Natalie

    Coolt att få se en sammanställning! Blir lite sugen på att själv börja räkna, vad som kommer in och ut varje månad.

    Har ett problem nu inför julen. Min mamma ringde och har pratat ihop sig med släkten om att vi ska ha julklappslek där man köper en present per person och sen lottar man om vem som får vilket paket, så det ska vara något som passar alla. Och jag kände spontant ”nej nej nej” , hur säger jag det till mamma utan att göra henne jättebesviken? Hur gör ni för att slippa presenter från omgivningen? Jag kände att det hade varit mysigt med en jul utan julklappar, slippa stressa, kanske bara att man har med sig någon korg med ät/drickbara grejer till föräldrarna som bjuder på mat typ. Så hjälp?!

    Svara
    1. Carro

      Jag har en liknande situation vid jul år efter år med en mamma som hemskt gärna vill ge något och blir lite besviken eller sårad varenda gång jag ödmjukt tackar nej. Jag framhåller alltid tydligt att jag är mycket tacksam för allt annat jag får ta del av under julen med sällskap, mat och så vidare men att det är en stark känslomässig övertygelse att vilja avstå saker. Och jag vill inte att mina känslor ska trampas på för att göra andra nöjda. Låter kanske hårt men det låter bättre när man pratar lugnt och stilla om det och samtidigt visar stor tacksamhet för allt annat:).
      Om du ändå ska behöva delta i den där leken så föreslår jag följande; föreslå att det som är med i leken är förbrukningsartiklar, så slipper du stå där med en äggklocka från Biltema utan kanske istället har en fin tvål. Om du får något du ändå inte vill ha så skänk det eller ge bort det till någon du känner, du har inget ansvar för att behålla det! Jag vet att vissa har börjat säga så när människor aldrig respekterar deras önskemål;att ger du mig saker jag inte önskat så skänker jag det. Det brukar tydligen göra susen.

    2. crimsonanna

      Mitt råd till din mamma är att sky denna julklappslek som pesten. Jag vet ingen (har sett det själv och även min sambo kan vittna om det) som kört denna utan att någon har blivit förbannad. Så skippa den om ni vill ha en trevlig jul är mitt bestämda råd.

    3. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, vi har haft samma problem och tvingats kompromissa med en julklappslek för att alla ska vara nöjda. Det var även i vårt fall mammor som inte ville vara utan paketutdelning. Det slutade med att alla var glada utom jag som satt med ett onödigt sällskapsspel (Fru Minimalist den lyckoosten lyckades pricka in lyxigt knäckebröd och thé).

      Jag instämmer med Carro, om man ändå måste köra leken så föreslå att ni försöker ge varandra förbrukningsartiklar. Det brukar de flesta kunna köpa in på. Lycka till! :)

  12. Patricia

    Jag känner igen mig i fråga om julklapparna. Mina och min mans föräldrar har väligt svårt att förstå att vi inte vill ha någonting, och även om vi sagt till (i flera jular) så kommer det paket… Nuförtiden brukar jag göra så, att jag inte tar upp saken i fråga från dess egen förpackning. Då är det mycket lättare att sedan ge bort / sälja / donera varan vidare. Jag tror att det finns en viss generationsskillnad här också. Våra föräldrar har inte växt upp i överflöd sedan barnsben, och de ser på saken på ett annat sätt än vi.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Jätteintressant med din iakttagelse kring generationsskillnader. Jag tror precis som du att många äldre har en helt annan syn på prylar och överflöd, vilket även påverkar julafton. :)

  13. ekomammaistan

    Åh jag längtar också tills vi är på nivån av ”en ut en in”, det känns dock som att det är långt kvar.

    De står ”in-perioderna” i mitt liv står nog den första graviditeten och bebistiden för. Men nu i våras började vi rensa bebissakerna så flera flyttlådor med sparade kläder och saker försvann från förrådet. Har tyvärr haft barnens saker som undantagna när det gäller ”in och ut” men summan på 13 000 kr för grejerna (och då är vagn undantaget eftersom vi fortfarande använder den till minstingen) talar ju sitt eget språk att det är en hel del som försvunnit.

    Svara
  14. Tova

    Hej Minimalisterna!

    Tack! Jag hittade er blogg i våras efter en något traumatisk flytt, där jag en mellanperiod bodde i en mycket liten lägenhet med hela mitt bohag nedpackat i lådor. När jag tillslut flyttade in där jag bor nu hade jag sådan ångest över alla saker att en rejäl rensning framstod som totalt oundviklig. I den stunden fick jag mycket tips och inspiration från era blogginlägg.

    Jag har räknat in och ut sedan i juni och räknandet hjälper verkligen till i rensningen! Det är som en liten belöning när man får lägga in minus och det är spännande att se hur det gått i slutet av månaden. Dessutom tänker man till en extra gång för varje ny sak: är den värd ett plus i listan? Jag gör räkningen i Excel, och har rutor som visar snitt-värdet per månad för in och ut och totalen. Nu blev jag sugen på att sätta samman lite grafer också!

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Hej Tova! Ja visst hjälper det med motivationen att göra en log över ut och in. Jag tror aldrig att vi hade varit så effektiva med rensandet och snåla med shoppandet utan den.

      Och jätteintressant att höra om din traumatiska flytt. Ofta lär man sig nytt och växer ur motgångar och din nya minimalism/essentialism kanske är ett av de områdena där du faktiskt gagnades av motvind. Du vill inte skriva ett gästinlägg om det?

      http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

Lämna ett svar