Upplevelsetips på Black Friday

Så här på den stora konsumtionshetsdagen Black Friday känns det bra att kunna ger er ett tips i upplevelsens tecken. Första advent närmar sig i helgen och snart är det dags för julkalender och adventskalender, kanske även en eventkalender eller aktivitetskalender detta år?

Förra året hade vi en tävling där du kunde vinna en body scrub från Weleda genom att ge ditt bästa julklappstips eller bästa tips för en lyckad jul. Vinnaren var Johanna som tipsade om en eventkalender eller aktivitetskalender som hon brukar göra till sina barn. Det kan ses som en motpool mot handelns köphysteri inför jul samt presentkalendrar med små och ofta onödiga prylar. Eventkalendern baseras istället på gemensamma upplevelser med barnen, allt från små saker som extra lång saga, välja middagsmat eller kolla på foton, till större upplevelser som en utflykt, restaurangbesök, spela sällskapsspel eller göra något ni ändå behöver förbereda inför jul.

Johanna är verksam i Naturskyddsföreningens kemikaliegrupp i Karlstad. I år har hon med hjälp av illustratören och formgivaren Anna Andersson, tagit fram en version av eventkalender som alla gratis kan printa ut själva. Vi ser fram emot att Bebis Minimalist ska bli äldre så vi kan använda oss av en eventkalender i familjen! :)

Mer information om eventkelandern samt massor av tips på lämpliga aktiviteter hittar du här.

Har du testat eventkalender eller aktivitetskalender och vad är i så fall din erfarenhet?

Bild från Naturskyddsföreningen i Karlstad.

Bild från Naturskyddsföreningen i Karlstad, illustration av Anna Andersson.

14 tankar kring ”Upplevelsetips på Black Friday

 1. AktivaDagar-Camilla

  Vi har gjort det några år och tycker det är toppen! Dels slipper man köpa en massa onödiga prylar till en prylkalender, dels får man till mer aktiviteter och TID TILLSAMMANS i familjen. Värdefullt, inte minst denna mörka tid på året. För oss kan dock en aktivitet även bestå av att läsa en bok eller titta på avsnitt av en gammal julkalender tillsammans eller något annat ”icke-stressande”. Det är ju viktigt att aktivitetskalendern inte blir en stressgrej. Vi har även utökat kalendern med att skriva ”positiva ord” till varandra och göra ”goda uppdrag”.

  Har bloggat om vårt upplägg i några inlägg;

  http://aktivadagar.com/2013/november/var-julkalender.html
  http://aktivadagar.com/2013/november/var-julkalender-version-20.html
  http://aktivadagar.com/2013/december/nedrakning-trotthet-aktivitetskalendern-apelsiner-och-energi.html.

  Upptäckte förresten nyss att det finns grupper på Facebook också där man kan inhämta inspiration på aktiviteter!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vilken fin idé med att skriva positiva ord och vad man gillar hos varandra. Väldigt fint! Det ska jag komma ihåg tills det är dags för aktivitetskalender i minimalisthemmet. För man vill ju som du skriver inte att det ska bli ytterligare en stress, utan en liten mysig stund tillsammans i vardagen.

 2. BackstageiMammalivet

  Tack för tips! vilken fin idé, körde en egen variant förra året men i år kanske jag tar det steget längre och skriver ut korten – enkelt för en ensamstående mamma med alldeles för lite tid.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade tipset, tror det kan vara väldigt tidseffektivt eftersom man även får hjälp med lämpliga aktiviteter, både på sidan vi länkade till men säkert även här i kommentarsfältet. :)

 3. whitemaskgirl

  Fint tips. Vi kör en kombo av aktivitets- godsak och prylkalender. Prylarna består dock mest av sånt vi har hemma (tex pepparkaksformat när vi ska baka. Jag har 200 pepparkaksformar så det blir en ny överraskning varje jul) eller av förbrukningsartiklar som leklera eller pärlor till pyssel.

  Använder förövrigt mina pepparkaksformar när jag syr tex. Då är de så bra att rita upp spännande former med hjälp av dem. De funkar även som ritmallar när barn vill ha målarböcker att färglägga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även jag har massor av pepparkaksformar, allt från igelkott och mumintrollet till dalahälst och dinosaurie. Där råder det allt annat än minimalism, haha :)
   Bra tips på att använda pepparkaksformarna till mycket annat än bara när man bakar!

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul, vi ser också fram emot året då Bebis Minimalist är tillräckligt stor för att uppskatta fenomenet aktivitetskalender!

 4. Malin

  Eventskalender var en bra idé. I år kör vi pixikalender pga av tidsbrist, men nästa år är planen att köra en kvällens-saga-kalender genom att helt enkelt låna 24 böcker på biblioteket. Gratis och ingen konsumtion! :-)

  Svara
 5. Maria

  Måste tipsa om en adventskalender en i min bekantskapskrets gjort till sin 3-åring, slagit in 24 små böcker som redan fanns hemma. Malins tips är ju också smart.

  Svara
 6. Sofia

  Hittade just er blogg och gillar den supermycket! Kanske lite off season nu men här kommer ett tps ändå;
  Istället för presentkalender med onödiga prylar kan man göra som min kära mamma gjorde för mig: varje dag i december fick jag några bitar av ett pussel som jag fick pussla ihop, och först på julafton fick man veta vad motivet var! Om man inte vill samla på sig massa pussel kan man ju byta med kompisar som också har barn nästa år?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra tips och idé! Jag älskar att lägga pussel så det där ska jag verkligen ha i åtanke tills Bebis Minimalist blir lite större och kan lägga den typen av pussel som kräver ett par bitar. :)

 7. Maria

  Ska ta bort/slänga/skänka e sak den 1 dec, två saker den 2 dec osv. Det blir en av årets julkalendrar.

  Svara

Lämna ett svar