Vackert som i utlandet

Denna sommar har jag förvånats över hur många som väljer att flyga utomlands under den svenska sommaren. Vad är det man vill åt med sin utlandsresa? Och det man är ute efter, skulle det gå att få inom det egna landets gränser?

Vi är på vår årliga sommarvecka på Gotland där vi hyr ett hus en vecka varje sommar sedan fem år tillbaka. När jag låg där på en gotländsk strand med sol, bad, värme och sand mellan tårna, kom dessa tankar. För ger inte det här utlandskänsla så säg?

Gotland alltså, sån otrolig utlandskänsla men ändå i Sverige. Är det charterbolagen som är så mycket duktigare på att målande beskriva och sälja in sina utlandsresor än vad de svenska lokala turistbyråerna är? Upplevs det enklare och billigare att boka en charter till en ö i utlandet än att ta sig till våra svenska öar, skärgårdar eller andra kustpärlor?

Att det är billigare att semestra utomlands hävdar nog vissa. Men söker jag själv på en veckas charter till valfri grekisk ö sista veckan i augusti när skolorna börjat, så kostar det 15 000 – 20 000 kr. Och då ingår ingen mat. Det skulle ändå jag hävda motsvarar en lyxig semestervecka i Sverige.

Eller är det vi svenskar som ”glömt bort” hur vackert vi har det på vår egen bakgård, blivit så bortskämda att vi inte längre ser och uppskattar det. Och vilset suktar efter något som vi tror kommer vara bättre, vackrare och mer speciellt?

Eller har vi utforskat vårt eget land för lite för att inse att vi kan få ”utlandskänsla” även i Sverige. Det är ju egentligen helt fantastiskt att vi kan njuta av medelhavsliknande stränder och vidsträckta fjällvidder med bara någon dags bilåkande emellan.

Sånt låg jag och funderade över på den gotländska stranden, efter att ha kastat mig i vågorna med barnen och surfat på dem in mot land, precis som jag gjorde utomlands som barn.

Har du någon plats i Sverige som du tycker känns som utomlands? :)

21 tankar kring ”Vackert som i utlandet

 1. Gabriella

  Instämmer till fullo, men du glömde väderfrågan… Denna så känsliga fråga för oss nordbor. Själva har vi längtat ihjäl oss hela vintern efter vår stundande vecka i Skåne – som vi nu ser blir med 18 grader och halvklart hela veckan:(
  Försöker hålla modet uppe, men med två badsugna besvikna tonåringar blir det inte lätt..

  Svara
 2. S

  Ja Sverige är ju fantastiskt fint och min bästa plats är just Gotland. Men jag förstår absolut att folk även bokar in någon vecka utomlands.

  Reser man inom Europa och vill ha det varmt och håller sig till skolloven så är det väl bara under sommaren man kan räkna med det? För den som inte har körkort och bil är det ofta både svårt och dyrt att ta sig till de ställen man vill besöka. Och ska man bara spendera en vecka på bortaplan så är det ju riktigt tråkigt om flera dagar regnar bort, vilket ju absolut kan hända. En vecka på något all inklusive-hotell ger ju bättre odds för en avkopplande, varm och kul semester. Och så kanske några veckor med dagsutflykter hemifrån på det. För det är ju inte speciellt billigt att semestra i Sverige om man hyr boende, vill göra aktiviteter, äta ute och resa runt. En chartervecka vet man mer vad man får.

  Svara
 3. Louise

  Tyckte det här blogginlägget var huvudet på spiken! Det är så lätt att man tänker semester = utomlands. När jag var 20+ hade jag inte tänkt tanken att semestra i Sverige, medan jag nu som 30+ med två små barn är väldigt intresserad av vad alla sveriges hörn har att erbjuda! Visst, ibland blir det regn men det kan man ju planera för i förväg.

  Bättre för klimatet men också oslagbart att slippa flyga med allt stök det för med sig, kunna ta med sig vad man vill, ha tillgång till svensk sjukvård vid eventuella olyckor (som vi med två livliga barn redan behövt utnyttja två gånger i år), och vara lite extra lycklig över att allt det här vackra och fantastiska finns precis runt knuten! :)

  Svara
 4. Mikaela Söhnchen

  Älskar detta tänk!! En plats som ger mig utomlandsvibes är Varberg och Läjet! En timme från Gbg, men ändå relativt få som tar sig hit. Locals kalla det för ”cold hawaii” :) Själv flyttade vi hit för ett år sedan och har inte ägnat en sekund åt att fundera på utomlandssemester. Vi surfar, simmar och gottar oss i vattnet året runt, tricket heter våtdräkt ;) Och eftersom det blåser ofta från väst här så är himlen oftas blå och molnfri mer än inåt land, solbrännan kommer redan i april (dock bara i ansiktet).

  Svara
 5. Eva

  Vi var också på Gotland en vecka. Det var regn och kallt nästan hela tiden. Så därför vill vi åka till Spanien ibland. Och 4 nätter kostade lika mycket som 7 nätter på hotellet vi brukar vara på i Spanien. Maten, för att inte tala om alkohol, är också sjukt mycket dyrare. I Sverige får man i regel städa stugan, ta med lakan, laga mycket mat själva, ta med kaffe i termos osv. Det är mycket jobb liksom och är säkert också en faktor.

  Svara
 6. Henrik

  Att resa utomlands innefattar för mig så mycket mer än t.ex stranden. Det är upplevelsen att få vara i en helt annan bubbla några dagar. Kaffe sittandes vid en svensk insjöstrand är fantastiskt, men jag jämför inte den upplevelsen med espresso på en italiensk strandpromenad :)

  Svara
 7. Anna

  Jag bor i Skåne, och här finns många ställen med utlandskänsla. Här kommer flera exempel:
  Nationalparken Stens huvud med en lång fin sandstrand(Knäbäckshusen,Rörum)

  Stränderna vid Skanör och Falsterbo.
  Söderåsens nationalpark med härliga vandringsleder och fin skog.
  Mysiga tätorter som Lund, Helsingborg, Mölle och Arild.
  I Lund kan jag varmt rekommendera cafeet Alice och kattens tesalong. Inspirerat av boken Alice i underlandet. Så cool och charmig inredning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för fina tips! Vi ska till Skåne på bröllop senare i augusti (bor i Lund då) samt ska åka till Skåne nästa sommar är planen. Så skriver ner dessa tips i kommande semesterplanering – stort tack! :)
   (Jag har för övrigt bott i Skåne nästan 4 år men höll mig då mest kring Österlens kustremsa och någon avstickare till Malmö/Lund)

 8. Fanny

  Åker aldrig utomlands på sommaren men känner mig också alltid lite kluven, förra året på Österlen i augusti var härligt men 12 grader i vattnet, blåsigt och 18 i luften inbjuder inte till långdopp och längre strandhäng. Årets västkustsemester (10 dagar) landade på 15000kr för två pers och då var det med begränsad komfort med Airbnb/ Couchsurfing hos kompis med städning, obekväma bäddsoffor och luftmadrasser och Vi åt ute en gång per dag. I maj åkte brorsan till Rhodos all inclusive två veckor 20000 för två pers. Så ja det är vackert i Sverige men komforten är begränsad och man behöver alltid en plan b vid dåligt väder.

  Svara
 9. Camilla

  Jag älskar att resa och upptäcka Sverige, sedan jag fick barn för åtta år sen har vi semestrar i Sverige (och Danmark när jag tänker efter). Men nu är jag sugen på att åka utomlands och det handlar inte om stranden. Jag älskar språk och tycker det är härligt att kommunicera och lyssna på främmande språk. Det är även en annan atmosfär med ett myllrande folkliv. Dessutom är arkitekturen annorlunda än hemma. För att inte tala om maten! Det finns alltså många andra saker som lockar än stranden. Helst stannar jag dock i Sverige under vår fina sommar och reder utomlands en annan årstid.

  Svara
 10. Ewi

  Under några vintrar åkte vi utomlands eftersom våra, framförallt ena, småbarn var helt vinterslokade. Det bröt av vardagen och gav välbehövlig energi. På sommaren har vi aldrig velat åka. Det är alldeles för varmt, och både make och äldsta sonen ogillar flygresor, så resor i allmänhet är att jobba i motvind.

  Jag tror människor reser av samma anledning som de shoppar i största allmänhet. Det ger en kick och en känsla av något nytt, positivt och roligt för stunden. Sverige kunde vara bättre på att sälja in charter-konceptet på hemmaplan. Strand, all inclusive, barnklubb, underhållning, enkelhet i tillvaron mm. Då skulle fler resa ”hemma”.

  Svara
  1. Camilla

   Jag har också tänkt på det. Finns konceptet hotell med barnklubb i Sverige? Har sett att det finns i fjällen (och tror att det finns på campingar), men finns det på hotell/resorts?

 11. Hanna

  Ja, Sverige är vackert. Och visst förstår jag alla argument om hur härligt det är att resa, både utomlands och i Sverige. Frågan är om detta med resande alls är en fråga längre? Åtminstone när det gäller flygresor så är det inte längre en fråga om vad vi vill (uppleva andra kulturer, koppla av, få sol och värme). Det är en fråga om att klimatet inte längre klarar av vårt mänskliga beteende! Ta tåget eller stanna hemma. Lär av stoikerna: alla upplevelser skapas inom oss. Vi kan uppleva lycka och lugn var vi än befinner oss. Nu är det dags att ta ansvar och sluta sukta efter en massa upplevelser i form av resor. Vill man bli uppassad utan att ha all inclusive så får väl man och hustru ta varsin vecka där de passar upp på varandra. Vill man uppleva kultur – se en film, ring en vän utomlands. Vi måste tänka om nu!

  Svara
  1. Johanna

   Tack för att du klargör detta! Det går att resa utan flyg till stora delar av Europa. Men fler anläggningar i Sverige kanske kan hörsamma efterfrågan på all-inclusive. Det närmaste jag provat är Apelviken i Varberg. Hotell, pool, aktiviteter för stora och små samt restaurang på området. Men lunch och middag har inte ingått i priset. Passar väldigt bra för barnfamiljer. Är det lite kallt i luften eller vattnet hyr man våtdräkt innan man kastar sig ut i vågorna med surfingbrädan, eller så badar man i den uppvärmda poolen.
   Är man mer ute efter lugn och återhämtning finns ju nästan oändligt många (nåja, några hundratal i alla fall) herrgårdar och konferensensanläggningar runt om i landet som erbjuder härliga spa-paket där allt ingår. Nästan alltid med varm badtunna/pool där man kan njuta ute året om. Jag kan varmt rekommendera Nynäs havsbad, VANN eller Sigtunahöjden. Brukar gå att hitta för ca 1500-3000 kr per person och dygn. Jag tycker att jag är härligt utvilad efter två nätter.
   Vill man uppleva städer ingår både frukost och middag på många av Noric Choice Hotell. Ofta både fint och prisvärt.

  2. Cecilia

   Precis så tänker jag också, tack för välformulerad kommentar! Har forskat på klimat och det är på riktigt en fråga om människan kommer finnas kvar på jorden om några århundraden.

 12. Anna

  Hej!
  Det finns 14 campingplatser i Sverige som har ett jättebra utbud. De har alla 5 stjärnor i betyg.
  Jag har varit på flera av dem, och det finns alltid pooler och närhet till hav eller sjö. Vissa av campingarna har även pool inomhus.
  Det finns gott om aktiviteter för barn och vuxna, vissa har även musikunderhållning på kvällarna.
  Jag har bott på Lysingsbadet i Västervik, Böda sand, Lidköping och Pite havsbad bland andra.

  Sen finns det även hotell med utomhuspool eller innepool, och närhet till sjö eller hav.

  Ett annat tips är Danmark, där finns det dels campingplatser och feriecenter de har stugor och inne eller utepool.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, intressant det där med vad som också gör en camping 5-stjärnig. Vi var inte jätteimponerade av Västervik Resort / Lysingebadet Västervik när vi bodde 3-4 nätter där förra året. Utbudsmässigt hade det säkert ”allt” man kan önska sig, men en del annat brast det i. Däremot bodde vi på ett naturcamping med nästan bara utländska turister i skogarna i Småland och tyckte det var superfint, fräscht och härligt. Men vet inte vad den skulle få för ”officiellt” betyg eftersom den saknade många faciliteter. :)

   Danmark skulle vi verkligen vilja besöka, känns som en närliggande outforskad pärla. Men denna sommar har vi grannar som varit där och campat i 2 veckor, så hoppas på att få många tips från dem!

 13. Emmy

  Detta har ingenting med inlägget att göra, men jag undrar lite hur det ser ut i era köksskåp. Och då menar jag mer skafferi och allt ”ätbart” i ert kök 😅. Finns det ett minimalistiskt tänk även där, och hur går det isf? Hur ser en minimalisms skafferi ut? Hade varit roligt och intressant med ett sånt inlägg 😃

  Svara

Lämna ett svar