Allemansrätten hotad av corona

Vandringsintresset har ökat under flera år, allt fler tar sig ut i naturen och väljer att svemestra på sommaren och hittar till fjällen på vintern. Samtidigt som Svenska Turistföreningen (STF), som arbetat i 135 år för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur, går på knäna och riskerar att gå omkull, på grund av corona.

En otroligt viktig pusselbit i den unika allemansrätten är på väg att försvinna. För vi är på väg att förlora den stora förening som skapar enkla vägar ut i naturen med bra boenden till rimliga priser i vacker natur runt om i hela vårt avlånga land. En förening som slår vakt om allemansrätten, inspirerar och guidar till nya äventyr och är en röst i viktiga miljöfrågor.

STF har 10 riktlinjer för turism-, frilufts-, natur- och kulturfrågor, och nummer 1 på listan är ”Hållbar turism. Vi värnar besöksmålens natur- och kulturvärden på ett långsiktigt och hållbart sätt. STF ska vara en drivande aktör för en hållbar turistutveckling i Sverige.”

Förstå kraften i och vikten av att ha kvar en stor förening som sätter hållbarhet, miljö och svensk turism högst upp på agendan. Detta i en tid när många svenskar av såväl klimatskäl som corona-skäl, kommer vilja ha tillgång till, och kunna turista i den vackra svenska naturen och köra svemester oavsett årstid.

Vad vill du ska finnas kvar den dag du vaknar upp efter corona? Vad är viktigt att ha tillgång till när livet återgår till det normala? Det måste vi börja stötta redan idag! Annars är risken stor att vi vaknar upp till en morgondag där mycket fint gott förlorat för att vi hade fullt upp med att oroa oss och bunkra mat. Och för att många inte ens tänkt tanken att det skulle kunna hända när det bara står om utmaningarna för stora företag och sjukvården på nyhetssidorna.

Vad kan du göra?
Du kan swisha ett bidrag, du kan bli medlem och du kan köpa ett presentkort. Läs mer här!

Vad är min relation till STF? I vuxen ålder kom den i samband med att jag och sambon bestämde oss för att fjällvandra under den första sommaren tillsammans år 2012. Någonstans där under en veckas vandring så insåg jag vilken enorm naturskatt vi har i vårt eget land.

Och även om jag gillar att vara i naturen så är jag ingen tältmänniska. Utedass är inga som helst problem eller att sova i ett rum med andra. Men jag vill inte vakna kall eller svettig i ett fuktigt tält på en madrass som tappat hälften av all luft. Som vuxen har jag blivit bekväm och vill vandra mellan STF-stugor eller ha en bas i en stuga och göra dagsutflykter.

Kolla på bilderna ovan och inse vilken natur- och kulturskatt vi är på väg att förlora. För STF gör naturen tillgänglig för många. Både genom information men också genom att anordna aktiviteter och guidningar till nya äventyr, och inte minst, genom sina 250 prisvärda boenden runt om i vårt avlånga land. Hjälp och stötta dem nu för att kunna njuta av dem sen!

Vad är viktigt för dig att det finns kvar när vi vaknar upp ”på andra sidan” corona och hur gör du för att stötta just det?

10 tankar kring ”Allemansrätten hotad av corona

 1. Sofie

  Vart va era fjällvandringarna som bilderna är ifrån? Planen var att vandra i Norge i sommar men gissar att om det kommer bli någon fjällvandring så kommer det bli i Sverige. Så söker efter lite inspiration.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej! Alla foton i just detta inlägg är taget mellan STFs fjällstugor Nallo, Vistas och Alesjaure.
   Vi gick sträckan Nikkaloukta – Abisko den gången och istället för att ta den klassiska sträckningen via Tjäkta-passet så gick vi en omväg via Nallo och Vistas. Otroligt vacker sträcka som du ser på bilderna. Du kan kika på kartan nedan för större förståelse om du inte rört dig i området tidigare. :)
   https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/omraden/abiskokebnekaisefjallen/

   Men kan även rekommendera den klassiska sträckan av samma led Abisko – Nikkaloukta (eller omvänt) via Tjäkta. I inlägget på länken nedan ser du två bilder tagna när vi gick den sträckan året innan. Det vi har upplevt väldigt smidigt när man börjar i Abisko är att vandringsleden börjar typ 20 meter från där du går av nattåget från Stockholm, oerhört enkelt under förutsättning att tågen går någorlunda som de ska :). Och det går ju även att ta någon natt på Abisko fjällstation om så önskas.
   https://minimalisterna.se/dags-for-frivillig-internetdetox/

   Lycka till!

 2. Martin Svensson (@MartinS44618388)

  För de som fortfarande har ett attention span kvar så har Jon Rappoport, som är en av få riktiga journalister kvar, gjort en intressant analys av denna påstådda ”pandemi” här (ta bort mellanslagen):
  ”The creation of a false epidemic” youtu . be / zbjQ1sC0ahk?t=1067

  Svara
 3. Elin Lundgren

  Bra att ni uppmärksammar STF, men STF är inte detsamma som allemansrätten. Blev skärrad av rubriken, men tänkte att jag är rätt insatt och har inte sett något sådant på sistone även om det alltid finns röster som vill inskränka det. Och rubriken matchade inte riktigt er text. Lyckligtvis.

  Svara
 4. Emma Dahlgren Mensah

  Jag har också blivit medlem! När jag var barn gjorde vår familj fantastiska bilsemestrar inom Sverige och sov på olika mysiga vandrarhem. Vore trist om STF tvingas lägga ned.

  Svara

Lämna ett svar