Hur får man tiden att gå långsamt?

Vår årliga semestervecka på Gotland kändes detta år betydligt kortare än vad den brukar göra. Vi reflekterade kring vad det kunde bero på och tänkte dela med oss av våra tankar och reflektioner.

För att tiden ska gå långsamt och upplevas lång, sägs det att man behöver vara mindful och närvarande. Likaså att olika och unika upplevelser kan göra att tiden upplevs långsammare, det vill säga att inte dagarna bunkras ihop till likadana sjok som tillslut flyter ihop. Detta då hjärnan är mer uppmärksam vid nya händelser och sparar fler detaljer i minnet.

Detta år var gotlandsveckan en av våra första semesterveckor, medan den alla tidigare år legat på slutet eller som sista semestervecka. Rent aktivitetsmässigt och vädermässigt var veckan som brukligt.

Kan det vara så att det faktum att gotlandsveckan låg så tidigt på semestern, innan vi hunnit komma ner i varv, var det som gjorde att den kändes kortare? Att vår subjektiva tidsupplevelse inte var i synk med vår interna klocka. Vi kom mer eller mindre direkt från att ha jobbat och var därmed fortfarande uppe i varv, med en hjärna som hade mer fokus på insidan (tankar, jobb, problemlösning) och mindre fokus på utsidan (närvaro i det vi upplevde och där vi var här och nu).

Om man jobbar in i det sista, och sedan går på semester, så tar det ett par dagar, eller kanske någon vecka för hjärnan att komma ner i varv. Vi är inte ”här”, utan vi är någon annanstans i huvudet. Vi har trots allt 11 månader av att ”göra” (jobba) och sen cirka en månad när vi bara ska ”vara” (semester). Det kan ta tid att ställa om. Och när vi inte är här, det vill säga inte är närvarande, så upplever vi att tiden går fortare än den skulle behöva göra. Hade man varit helt och hållet här och nu, så hade tiden upplevts långsammare.

Vi har en obalans mellan göra och vara.

Detta kan även vara något som gör det extra viktigt att gå ner i varv innan semestern. Att få till mer vara, och mindre göra, den sista veckan. Annars kan du behöva ta början av semestern till att landa, innan du kan bara vara och ha semester på riktigt. Måste du på grund av jobbsituationen köra hårt ”ända in i kaklet” så kan det hjälpa att vara medveten om att det nu kommer ta ett tag att komma in i semesterlunken för hjärnan, och vara snäll mot sig själv i det. :)

Kanske var det gotlandsveckans placering under semestern, som var det som gjorde att den i år kändes kortare än brukligt. Oavsett anledning så blev vi sugna på att nästa år vara kvar två veckor på öjn. :)

Har du några tankar kring detta? Har du upplevt liknande själv?

5 tankar kring ”Hur får man tiden att gå långsamt?

  1. Marie

    Hej och tack för en bra blogg!
    Personligen kan jag uppleva att det är skönt att komma iväg på semesterresa direkt efter att en gått på semester då en direkt tvingas bryta rutiner osv. Att det på det viset kan gå lite fortare att komma ner i varv. Känner dock igen mig att det tar ett tag att komma ner i varv! Mvh Marie, trogen bloggläsare

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Hej! Håller helt klart med om att man vill åka iväg direkt. Annars känns det för mig bara som en vanlig ledig helg eller långhelg. Jag känner också mer att semesterkänslan kommer snabbare genom att åka iväg. Och det har nog att göra med precis som du skriver – man bryter vanliga rutinerna.
      Det kanske bara är att acceptera att det tar ett tag att komma ner i varv. Och ha det i åtanke när man väljer sin första-semestervecka-resmål. :)

  2. Anna

    Vi har provat att göra på olika vis, både resa tidigare och senare i semestern. Mest lugn och närvarande blir vi om vi lägger den större resan i slutet. I början kan en natt eller två borta räcka, sedan behöver vi vara hemma i mitten för att hitta lugn och ro och orken ska komma tillbaka.

    Förra året var vi borta en vecka direkt, det var skönt just då men kändes stressigt när vi kom hem…. lite lyxproblem såklart🤔.

    Svara
  3. K

    Vårt bästa var att vara iväg en långhelg innan sista arbetsveckan. Vi drog fre em och kom hem sön kväll. Hade en ljuvlig helg med kompisar, sol och bad. Då var hjärnan inställd på semester så vi fick kämpa för att väcka hjärnan sista veckan istället för att försöka slå av den när väl semestern började.
    Tänkte upprepa iår men blev helt fel. Lite oförutsedda händelser privat och på jobbet gjorde att besöket inte gick att upprepa och semestern fick tom skjutas någon dag. Fick inte alls samma sköna känsla iår.
    Nytt försök nästa år…

    Svara
  4. Cecilia

    Intressant tanke! Jag hade rätt lugnt på jobbet sista veckan innan semestern plus att jag gick på en onsdag, sen fick barnen vara hos mormor och morfar två dagar då jag vilade och gick på spa. Därefter följde en intensiv vecka då vi fixade med hus, tomt och tvätt. Dels för att vi skulle hyra ut och dels för att det verkligen behövdes. Ingen härlig semestervecka men skönt att få gjort. Därefter har vi varit på landet i tre veckor, lugnt och skönt med mycket semesterkänsla och känns som lång tid.

    Svara

Lämna ett svar