Lyckad men inte lycklig

Jag har funderat mycket kring det här med lycka på sistone. Att vara noga med vem som definierar vad som är lycka för just mig. Så att man inte står där en dag lyckad, men inte alls lycklig.

Majoriteten av alla budskap kring vad som ska göra oss lyckliga, är kommersiellt manipulativa. Någon med en baktanke som vill att vi ska konsumera något, eller politisk manipulativa att vi ska se på lycka på ett visst sätt.

Det är så lätt att lyssna på andra, svälja vissa myter och gå på de hypnotiska bilderna av vad som ska göra dig lycklig. Vilket gör att många tror att lyckan finns i det materiella, i karriären, i att tjäna mer pengar och kunna köpa mer, fler och större. Bara jag får det där, gör det där, ser ut så där, eller lyckas med det där. Den konventionella bilden av materiell framgång som ska leda till lycka.

Undersökningar i USA har sedan 70-talet visat att amerikanarna har blivit mycket rikare, men lyckomätningarna visar att de inte alls har blivit lyckligare, trots denna ökade rikedom. Kanske saknas det högljudd klokskap om vad som egentligen gör oss lyckliga (?).

För var hittar du egentligen lycka? När familjen är samlad, påta i trädgården, tidig morgon på yogamattan, när barnen skrattar hjärtligt, mötet med en vän, stillheten vid havet, dansa till musik, gemenskap med vänner, när katten spinner i knät, att få en äkta kram? Kanske något helt annat för just dig.

Gemensamt för vad de flesta förknippar med lycka, är att det sällan har med prylar, jobb eller pengar att göra. Samtidigt som många prioriterar dessa tre väldigt högt i livet. Men kanske finns lyckan i det lilla, och är inte alls av materiell natur. Utan snarare som en grundinställning till hela tillvaron och ganska enkelt; finnas för andra, ta oss tid, hjälpa och inte vara så fast i oss själva. Känna ett vi mer än ett jag.

En till gemensam nämnare är att lycka inte är en slutdestination eller ett evigt uppnått tillstånd. Det är en lyckokänsla i en situation som går över, men kan såklart stanna i minnet om vi är närvarande. Desto fler saker vi själva definierar som lyckliga för oss, desto fler tillfällen finns det att känna sig lycklig.

Den första koppen te på dagen kan en person slänga i sig utan att knappt notera smaken, medan en annan kan uppleva det som en återkommande lycklig stund på dagen. Allt är en subjektiv bedömning och därigenom tror jag att vissa personer är bättre på att uppleva lycka, men också att alla kan träna sig till att uppleva lycka oftare.

Vad tror du? Och var hittar du lycka någonstans?

15 tankar kring ”Lyckad men inte lycklig

 1. Sofia

  Instämmer i att prylar inte gör en lycklig, men en grundbas (god ekonomi) kan möjliggöra att man också får frihet, tex ett bra betalt jobb kan innebära att du bara behöver jobba 80 %, att du inte behöver bo fem i en tvåa utan kan ha en trädgård att påta i på helgerna mm.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med, upp till en viss nivå, men tror procentuellt antalet svenskar som når den nivån är väldigt hög. Åtminstone om man höll igen lite på den överflödiga konsumtionen. :)

 2. J

  Tänker lite samma som sofia. Vissa saker som gör mig lycklig kommer helt klart ur en god ekonomi. Att se mina barn springa runt i trädgården tack vare att vi hade råd med ett hus. Att vi ens har två barn är tack vare dyr ivf. Att få bjuda över släkt och vänner på fika eller middag och inte oroa sig över att ha råd med det. Att ge mina barn trygghet.

  Svara
 3. Mathilda

  Inspirerande och bra inlägg! Är helt med dig och strävar efter mer lugn och glädje i vardagen!

  Svara
 4. Anna

  Håller med. Jobbet ger en stark meningsfullhet. Jag gör skillnad. Det finns lycka i det, även om man utifrån kan deifinera det som en lyckad karriär. Så grundkänslan är att min tid på dagarna går till något som ger värde för fler än mig själv. Det är fint och häftigt. Det tar inte bort den andra delarna av lycka… kärleken till barnen, skogen, konsert som ger rysningar eller att vara i en mångkulturell miljö.

  Svara
  1. också Anna

   Jag har också funderat mycket kring vad som ger lycka, borde jag sträva efter att jobba så lite som möjligt? Kanske till och med försöka bli ekonomiskt oberoende och gå i pension? Vad skulle jag då helst göra med min tid? Jo, jobba med precis det jag gör idag, att göra skillnad för människor. Det känns så meningsfullt. Den insikten har gjort mig mycket nöjdare i vardagen. Nu återstår att hitta en bra balans mellan jobb och fritid.
   Men prylar, som grundinlägget handlar om är ju långt ner på meningsfullhetslistan. :)

 5. Therez

  Jag har faktiskt funderat en hel del på detta ämne den sista tiden. Tanken att vi ska vara konstant lyckliga i en förgänglig verklighet och hur det helt enkelt inte är möjligt. På vilka sätt man kan förhålla sig till detta faktum och på vilket sätt jag vill hantera det på. Men det är svårt. Däremot tänker jag dagligen på hur tacksam jag är över vad jag har i mitt liv och jag har övat upp min förmåga att vara den där personen som njuter av koppen te och småler när jag känner värmen av koppen i mina händer.

  Svara
 6. Jonna

  Mina lyckosamma ögonblick har blivit ganska blygsamma och enkla på sistonne. Det är en mer lugn tillfredställelse/ förnöjsamhet än ett lyckorus. Det kan vara när jag är supertrött och får gå och lägga mig, eller när mina 2 barn leker tillsmmans utan att bråka m.m.. I samband med att jag blivit mer medveten om klimatkrisen så är jag också mycket mer tacksam över basala saker som vatten i kranen, ett tryggt hem, mat på bordet m.m. vilket bidrar med en lyckokänsla.

  Svara
  1. Anne

   Håller verkligen med. Jag strävar inte aktivt efter ”lycka” tycker att begreppet är så upphaussat. Däremot av förnöjsamhet, att leva ett liv där jag känner mig nöjd. Där kan stänk av lycka glimta till när solen skiner in, jag och barnen kastar oss i vågorna med uppblåsbara madrasser. Jag njuter alltid av min kaffekopp, en varm dusch, ett städat kök på kvällen. Få ryggmassage av min käre man. aJag ser fram emot om jag har med mig en god matlåda på jobbet, att krypa ned och gosa med bebisen på kvällen. Jag känner också tillfredsställelse när jag betalar räkningar, typ tack för varmt vatten och tak över huvudet. Jag är nog rätt vardags – tacksam.

 7. Anna

  Att bli inspirerad av andra människor, och att börja testa nya saker. Välja bort och även välja till. Att jag började med minimalismen, det har varit en bidragande faktor till en högre må bra nivå. Jag uppskattar att vara med familjen, styrketräning och att sitta i solen och dricka kaffe.

  Svara
 8. Elin

  En fråga som inte hör till just det här inlägget. Ska rensa ut ur min garderob. Jag har flera tröjor som börjar lukta svett väldigt snabbt när jag har just dom. De är i olika material,tex polyester, bomull, mixade material.. Har gjort olika behandlingar med ättika, bikarbonat osv men det hjälper lixom inte. Har du något sista tips eller är det helt enkelt så att jag måste slänga dessa? Känns lite synd då det ändå är kläder som jag gillar. Det är alltså inte så med alla tröjor utan bara vissa.

  Svara
  1. Johannes

   Sök efter produkten Biocool Safe Wash på nätet, för den kan vara lämplig att testa i detta fall, tycker jag.

 9. Linda

  För ett par år sedan dök drömjobbet upp och det var min tur att göra karriär, tyckte jag. Lönen och förmånerna var bra, tempot högt och ansvaret stort. Efter två år sa jag upp mig. Det kändes som om jag förlorat mig själv i någon slags karriärkarusell. Jag hade aldrig tid eller ork för familjen, jobbade (eller tänkte på jobbet) jämt och mådde uselt med panikångestattacker. Och jag ville inte leva så.

  Efter ett par månaders vila fick jag ett deltidsjobb i en butik. Folk i min närhet tyckte jag var galen som ”bytte ner mig” men jag älskar det. Jag har lärt mig så mycket om vad som verkligen är viktigt i mitt liv och hur jag vill leva. Idag lever vi enklare och billigare men för mig…och min familj…är det helt klart värt det för vi är alla lyckligare nu.

  Svara
 10. M.tina

  Relationer. Leva i nuet. Enkelhet. Tillit till mig själv. Genuina handlingar <3

  Stort tack för en inspirerande blogg!

  Svara

Lämna ett svar