Vad läser och lyssnar Herr Minimalist på?

Vi har flera gånger fått frågan från våra läsare vilka bloggar vi följer samt vilka podcasts vi lyssnar på. Nu är det dags att avslöja våra nuvarande favoriter på området.

Herr Minimalist är först ut och nästa vecka kan ni läsa motsvarande favoriter för Fru Minimalist. Trevlig helgläsning och helglyssning! :)

Nedan följer Herr Minimalists favoritbloggar:

 • Psyblog – Skriver kortfattade med inspirerande inlägg om de senaste forskningsrönen inom psykologi, beteendevetenskap och hälsa. Redovisar alltid sina källor.
 • Barking Up The Wrong Tree – Skriver underhållande och lättlästa inlägg om psykologi och beteendevetenskap. Refererar ofta till mycket intressanta böcker som inläggen bygger på, vilket lett till alldeles för många bokköp för min del.
 • Becomming Minimalist – Välskrivna och inspirerande inlägg om minimalism i allmänhet och synnerhet. En av de största minimalistbloggarna i USA (utöver The Minimalists och Zen Habits som jag dock inte följer för tillfället).
 • Leadership Freak – Skriver om ledarskap på ett sätt som jag känns modernt och som jag kan sympatisera med och dessutom alltid med max 300 ord per inlägg. Nästan jobbigt kompakt värde och mängd insikter i respektive inlägg trots dess till synes korta texter.
 • The Art of Manliness – Skriver om psykologi, filosofi, träning, kost och självutveckling i allmänhet med syfte att forma bättre män synnerhet. Producerar enormt mycket genomarbetat material så man får välja ut och läsa det som verkar mest intressant.
 • Raptitude – Skriver om sina tankar, erfarenheter och strävan efter att bli en bättre människa där varje ord känns enormt genomtänkt och där inläggen gör avtryck. Producerar enbart några få inlägg i månaden men samtliga av väldigt hög kvalité.
 • Mr. Money Mustache – Skriver med kaxig och underhållande attityd om att pensionera sig tidigt genom sparsamt leverne och sunda investeringar, samt om självutveckling i allmänhet. Jag läser framförallt äldre inlägg i arkiven vid tillfälle.

Nedan följer Herr Minimalists favoritpodcasts:

 • The Minimalists – En helt nystartad podcast av killarna som driver bloggen med samma namn. Skönt avspända diskussioner kring deras syn på minimalism och eventuella utmaningar de ställts inför.
 • The New Man – En podcast av en livscoach som framförallt coachar män i karriär, lycka, relationer och liknande. Bjuder ofta in väldigt intressanta gäster, både i form av forskare och författare men även klienter. Är inte alltid helt PK men väldigt underhållande.
 • The Art of Manliness – En podcast av samma kille (och hans fru) som skriver bloggen med samma namn, men där han i podcasten ofta går ytterligare på djupet inom många intressanta områden. Håller en konsekvent hög standard.
 • Bulletproof Radio – En podcast om hälsa och ”life-hacks” i allmänhet med många intressanta gäster. Han som driver podcasten kan upplevas som lite dryg och självgod men kan man ha överseende med det så är den värd att lyssna på.

Precis som de flesta andra läser jag inte allt som publiceras via bloggarna ovan utan väljer ut det bästa och bearbetar oftast detta batchvis och koncentrerat på helger då jag har tid och fokus att ta till mig innehållet och kanske till och med göra en anteckning eller två.

När det gäller podcasts så gillar jag att konsumera dem framförallt under transport, som exempelvis när jag åker kommunala färdmedel, går barnvagnspromenader samt under träning och då framförallt i löpspåret eller på löpbandet.

Vilka bloggar och podcasts följer du och varför? :)

4 tankar kring ”Vad läser och lyssnar Herr Minimalist på?

 1. Sofia

  Hej!

  Tack för en inspirerande blogg som skänkt mig mycket nöje :) Jag kan lätt identifiera mig med er då ni verkar vara i ungefär samma livssituation som jag vad gäller intressen, jobb och familj osv. Jag lever ännu inte så minimalistiskt som ni men har kommit igång lite smått. Tack för blogg- och podtipsen också, det lät väldigt intressant!lt intressantasa om två bloggar som jag tror ni kan ha glädje av:

  Wait but why – En humoristisk blogg om lite av varje. Personlig utveckling och artificiell intelligens är två exempel. Han har gjort en serie blogginlägg om Elon Musk som är bra och hans inlägg om prokrastinering måste läsas. http://waitbutwhy.com/

  Katy says är en blogg och podcast av ”biomechanist” Katy Bowman som ger vetenskapliga råd kring hållning och rörelse. Jag hittade den när jag sökte efter mammaträning efter förlossning men det är bra råd för alla som tex jobbar på kontor och sitter mycket. Hon utmärker sig kanske främst genom att säga att knipövningar är fel. Länkar till en inkörsport om 6 inlägg som hon taggat som ”must read” :) http://nutritiousmovement.com/tag/must-read/#tab-options

  Trevlig läsning!//Sofia

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag läste igenom de mycket underhållande inläggen om prokrastinering på waitbutwhy-bloggen och fick mersmak. Den påminner lite om mitt bloggtips Raptitude fast med mer humor och roligare illustrationer.

   När det gäller Katy Says så har jag lagt till alla ”must reads” i Pocket för genomgång i helgen.

   Tack för tipsen! :)

 2. Sofia

  Snabbt jobbat, det är ju ofta metervis med bloggtext. Jag började läsa lite på Raptitude när ni nämnde det vid ett tidigare tillfälle och uppskattar den mycket.

  Hoppas du gillar Katy Says också, jag tycker att hon är rolig och att man kan ta till sig så mycket eller lite man känner för.

  Svara
 3. Eva

  http://www.spring.org.uk/2016/02/theres-something-strange-happening-modern-friendships-research-finds.php

  Skulle vara intressant att läsa Herr Minimalists reflektioner kring innehållet i länken som jag läste på Psyblog igår. (Nytt inlägg?) Min fundering var om det verkligen är så att relationer verkligen blir mindre viktiga, det skulle ju kunna vara tvärtom…att dessa ambulerande personer blir naturliga minimalister.

  Relaterade det här också till denna veckas fokus på bostadskrisen. Unga och (inte alltid bara unga) flyttar runt i synnerhet inom storstadsområdena och kanske främst i Stockholm i ständig jakt på boende. Dessa kan ju inte vilja/ha möjlighet att äga mycket. Kanske blir reaktioner från dessa en vacker dag att de verkligen vill ha ett eget hem med egna prylar och lugn och ro eller så blir det en livsstil livet ut att inte samla på sig och göra uppbrott hela tiden. Ja, det finns så många tänkbara alternativ.

  Men att se på relationer som man ser på saker som det står om i artikeln, hmm kanske kan de delvis ha rätt. Även inom arbetslivet är det ju inte relationen mellan arbetsgivare och personal alltid som är så viktig utan att ett arbete utförs av vem som helst till godtagbar kvalitet (lägre kvalitet?) – något som inte verkar så beroende av några långsiktiga och djupare relationer längre. Annars skulle ju inte bemanningsbranschen ha blomstrat så mycket. Ja det var lite spridda och outvecklade tankar men skulle som sagt vara intressant att läsa om du har något intressant att säga om saken.

  Svara

Kommentera