Vårda, laga och konsumindre

Att vårda och laga handlar om omsorg och hållbarhet. Att vårda och laga är att värna våra barns framtid. För vi måste ta slut på den slit och släng-fest som pågår som om morgondagen inte fanns. För det gör den. Men frågan är hur den kommer se ut?

Här är fem olika prylar vi förlängt livslängden på senaste månaden:

 1. Mina sneakers har haft hål på insidan av hälen sedan i somras men är nu lagade med lagningslappar för hälen (adlink). De har suttit fint i en månad och gjort skon bekväm igen. Jag var såå nära att köpa ett par nya sneakers men lyckades nu skjuta på ett nyköp, kanske ända till nästa år?
 2. Herr Minimalist lade en halvtimme på att rengöra och smörja in sina vinterskor samt höst- / vårskor så att de 15 år gamla skorna ska kunna fortsätta vara i gott skick och kännas fräscha när de plockas fram i höst igen.
 3. Jag lagade fyra av lillebrors byxor som gått sönder på knäna nu när våren börjar komma och överdragsbyxor används mer sällan. Jag använde enkla lagningslappar (adlink) som bara är att stryka på. Det upplever jag som smidigaste lagningen som ändå sitter bra.
 4. Mina skidhandskar från Hestra rengjordes och smörjdes in med läderbalsam efteråt. Nu är de redo att ligga i ide ett halvår till nästa skidsäsong. :)
 5. Ett par skosnören gick sönder i storasysters skor men lagades snabbt och lätt med nya dito. Hon tyckte dessutom att skorna blev ändå snyggare med de här nya skosnörena (adlink). Det är ju en stor vinst när något lagas och blir ändå snyggare efteråt. :)

Vi gör detta för miljön. Men vi gör det också för att slippa lägga pengar på att konsumera något som vi kan undvika genom att ta hand om det vi redan har köpt.

Om man vänjer sig vid att konsumera mindre, samt att när man väl konsumerar köper noga utvalda saker. Då vill man i större utsträckning ta hand om det man valt ut och köpt för att kunna använda det länge. Inte lägga tid och energi på att köpa samma pryl/plagg snart igen.

Men det handlar även mycket om vanor och prioritering att vårda det man äger och har. Att lägga de där 5 eller 20 minutrarna som det tar att laga eller underhålla en pryl eller ett plagg. För egentligen tar det ju minst lika lång tid att köpa en ny dito, även om energiåtgången ibland känns lägre. Genom att reparera våra saker istället för att köpa nya, samt vårda och underhålla, så minskar vi vår konsumtionen samt bidrar till att minska avfallsmängderna.

Jag upplever att detta med att vårda och laga är något som många var otroligt mycket bättre på för bara en generation sedan. Att slit-och-släng-kulturen som funnits både har skapat en lättja att ”det bara är att köpa nytt” och samtidigt gjort att vi tappat värdefull kunskap om hur vi vårdar, lagar och tar hand om våra saker för att de ska hålla länge.

Prioriterar du att ta hand om och vårda dina skor och kläder? :)

10 tankar kring ”Vårda, laga och konsumindre

 1. Sofia

  Ännu bättre är att göra egna lagningslappar från exempelvis trasiga eller för små jeans samt använda befintliga skosnören från andra skor, än att köpa nya.

  Svara
  1. Jennie

   Tack för tipsen. Det låter ju märkligt, inser jag, men jag har inte tänkt på att spara snörena när jag slängt helt utslitna skor. Jag som sparar allt annat …

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det gör vi också, dock har jag ingen symaskin så det blir mest när vi hinner lämna bort byxorna till min mamma i Dalarna som lagningarna blir av återvunnet tyg. Tycker det är minst lika snyggt! Här hemma kan det behövas snabba lagningar och då är det perfekt att bara stryka på en lapp så är det klart på 2 minuter.

   Och helt klart snäppet bättre att använda befintliga skosnören man har liggandes. Vi har dock förvånansvärt få sådana. Kanske för att barnen varit för små för att använda snor med skosnören? Hade ett par bruna och svarta som inte gick hem hos dottern. Lite väl långa visade de sig vara också för barnskor.

  3. Malin

   Jag lagar alla barnens kläder för hand. Förstår faktiskt inte hur jag skulle kunna sy på en lapp på knäna på ett par thights med symaskin?! Hade en tricotkjol som jag började klippa lagningslappar från för sju år sedan, den räcker fortfarande till några fler lappar. Har efterhand sparat barnens byxor när de varit för trasiga och så har de själva fått välja vilket mönster/figur de vill ha från sina gamla byxor. Det bästa är att det är självklart för barnen och att de kommer och säger till när det är ett hål ”kan du sy?”

   Vi tar hand om våra egna kläder/skor och saker på samma sätt. Även om högen som ska lagas till framförallt de tre barnen är stor så känns det alltid så bra när man fixar iordning. Känns fint att ta hand om det man har!

 2. Birgitta

  Om jag tvingas kassera ett plagg för att det verkligen är utslitet, men plagget har bra knappar, så sprättar jag loss dem och lägger i min knappburk. Kan oftast hitta vad jag behöver i den burken när jag behöver en knapp till ett annat plagg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är toppenbra! Känner igen det från min mamma, hon har en knappburk och det finns alltid lämpliga knappar där när man tappar en knapp från något plagg :)

 3. Anja

  Jag tänker ofta på att rikedom för mig är att kunna lämna och hämta min dotter så hon går på förskolan oftast mellan 8.45-15.15 – att hon sen i princip bara har byxor med lagningslappar på knäna och ärvda kläder/sko är inget som helst problem för mig. I våras hämtade jag min dotter tidigt, vi gick hem och fikade innan jag plockade fram symaskinen och tillsammans lagade jag massor av hennes byxor, lagningslappar klipptes ut ur gamla jeans/tyger, hon fick också klippa lite, sen nålade vi fast dem och hon fick välja tråd (givetvis rosa), och sen sydde vi. Hon satt bredvid och fick trycka på ”backa knappen” på symaskinen när jag sydde.

  Jag tänker att för många är det nog lättare/vanligare att man jobbar mer, för att sen en kväll när barnen lagt sig klicka hem nya byxor från fast fashion affär.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är nog väldigt sant det där sistnämnda. Vilket är så tragiskt och synd.

   Jag har inga problem med att barnen har lagade byxor osv. När vi lagar med återbrukade lappar hos min mamma i Dalarna som har symaskin, brukar barnen precis som du beskriver, få vara med och välja vilken färg det ska vara på lapparna och tråden. :)

 4. Anna

  Jag lagar också barnens kläder. Det sjuka är dock att ärvekläderna kommer till oss i sådan fart att det ibland knappt känts värt att laga för att det är så lätt att få tag på nytt (begagnat).

  Svara
 5. Annna

  Det finns bra stryka på lappar på Panduro också i jeanstyg. Har lagat barnbyxor och även egna jeans. Då strök jag på lappan på insidan av jeansen där det var en reva.

  Svara

Lämna ett svar