Lappa, laga och vårda

I samarbete med Blocket.

Slit och släng? Nej, det känns väl ändå såå 90-tal, nu är det vårda och laga som gäller! Och när behov inte längre finns – sälja vidare. Genom att ta hand om våra saker och reparera vid behov så håller de längre. Fördelen som minimalist är att det som blivit kvar eller införskaffats ofta är noga utvalt och därför vill man både ta hand om och varsamt reparera när något går sönder.

Samtidigt köper vi och många andra prylar second hand, och ibland går ju faktiskt prylar som har använts mycket och av många sönder och behöver lagas. Vilket är en av anledningarna till att företaget Blocket har blivit med bok! ”Bättre begagnat – Vårda och laga det du har” heter den.

En bok som borde stå i många människors bokhylla med tanke på att 1 av 3 svenskar inte brukar laga prylar som gått sönder. Vilket kanske inte är så konstigt när kunskapen om hur man reparerar och vårdar i större utsträckning finns i den äldre generationen. Där kan den här boken fungera som en brygga av kunskap mellan generationer.

Att vårda och laga handlar om omsorg och hållbarhet. Att vårda och laga är att värna våra barns framtid. För vi måste ta slut på den slit och släng-fest som pågår som om morgondagen inte fanns. För det gör den. Men frågan är hur den kommer se ut?

Nedan berättar jag om två sorts prylar vi köpt samt sålt på Blocket och hur boken har hjälpt oss att fixa till dessa.

Barncyklar
Vi har köpt (och sålt) alla barnens cyklar via Blocket. På två av dem har handtagen varit väldigt slitna och spröda så som plast och gummi kan bli efter några år utomhus. Så dessa har vi bytt ut mot nya fräscha, men vissa handtag kan vara omöjliga att få av.

I boken tipsas om att sticka in en skruvmejsel mellan styret och handtaget, och sedan spruta in såpvatten. När jag testade knepet gick det hur lätt som helst att få av handtaget, och samma lika för att få på det nya. Enkelt och genialiskt knep och boken ”Bättre begagnat” är fylld med sådana!

Barnvagn
Barnvagnen nedan köpte vi via Blocket när vi fick lillebror år 2016. Nu när båda barnen kan cykla till förskolan är det dags att sälja den. Men precis som med en bil, behöver en barnvagn service då och då.

Så nu inför försäljning fick den sig en riktig rekonditionering där vi följde bokens steg för steg-guide kring hur man kan gå tillväga för att rengöra barnvagnar och vad man ska tänka på. Allt ifrån tvättråd av klädseln till tips kring rengöring av hjul, fjädring och broms. Som tack fick vi, som du ser nedan, en otroligt fräsch vagn redo för en ny familj.

En rejäl rengöring av barnvagnen är något jag nu i efterhand önskat att jag gjort även medan vi använde vagnen. Men det är väl med barnvagnar som med bostäder, att de aldrig är i så fint skick som inför försäljning. :) Och jag är övertygad om att den timme jag lade på att rengöra vagnen, kommer ge ett högre slutpris vid försäljningen.

Boken ”Bättre begagnat – Vårda och laga det du har” kan vara en lämplig gåva till någon som ska flytta hemifrån eller till någon som gillar att köpa och sälja saker second hand. Fram till 2 oktober finns den till specialpris här. Och för dig med lägre behov – be ditt lokala bibliotek köpa in boken så finns den att låna när behov uppstår!

Har du något där hemma som behöver repareras, vårdas eller fräschat upp för att sedan säljas?

6 tankar kring ”Lappa, laga och vårda

 1. Sophie E

  Åh, vilken bra bok, känns som det finns vissa nischade liknande böcker för att laga och reparera kläder eller hus, men denna känns lite mer ”all round” – kul!

  Om jag har något som behöver lagas innan det säljs eller skänks? Hehe, en liten hög kläder (eller ok, hyfsat stor vid det här laget) och en cykel som skulle behöva omvårdnad och kärlek för att sedan rulla vidare med någon annan på sadeln. Den där boken vore kanske inte så dum att låna ändå. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tror knappast du är ensam om att ha en liten klädhög som ligger och väntar på att lagas och växer i snabbare takt än de hinner lagas :) (i alla fall om man har barn, som ju kan slita mycket på kläder i perioder).
   Be ditt bibliotek köpa in boken om int annat! :)

 2. Katarina

  Det låter som en väldigt bra bok. Jag har länge förbannat mig själv för att jag inte var mer engagerad på syslöjdslektionerna i skolan, eller åtminstone såg till att lära mig av min mamma, som var en hejare på att sy samt lappa och laga kläder. Det är också skrämmande hur snabbt kunskapen kring att laga och äta mat efter säsong har urvattnats i befolkningen, nu försöker vi lära oss det på nytt (åtminstone jag). Både att sy, lappa, laga samt äta efter säsong satt ju i ryggmärgen hos de flesta för inte så hemskt länge sedan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klok kommentar, verkligen skrämmande hur snabbt viktig och på något sätt grundläggande kunskaper kan gå förlorad. Vad mer viktigt har vi tappat bort och glömt bort att lära vidare, undrar man ju (?).

 3. Maria Ohlson

  Men ja, vilken bra bok det låter som, ska verkligen be mitt bibliotek köpa in! Känns som en perfekt bok för mig då jag periodvis verkligen lappar, lagar och fixar med alla prylar som gått sönder eller behöver fräschat upp inför försäljning. Typ en lugn vecka på semestern eller under höst- och jullov. Och jag fastnar ofta på just det du lyfter i inlägget; att jag saknar kunskap. Så allt tar en evinnerligt tid av googlande och jämförande av tips, och tröskeln blir högre att börja. Det skulle vara enkelt med en sådan här bok och bara slå upp – läsa – göra.

  Tack för tips!

  Svara

Lämna ett svar