När det är som mörkast ska vi utöver julavslutningar, glöggfikor, luciafiranden, julfester och pepparkaksbak klämma in onödig presentshopping också. Ibland känns det som att december består av en enda lång to-do-lista av saker vi vill, borde och känner att vi måste hinna göra innan den stora finaldagen – julafton!
Men bara för att julen är en högtid med konsumtionsdrivna traditioner, förväntningar och känslor, så råder det inte undantagstillstånd att släppa sina värderingar. Vi tycker att konsumtion fortfarande ska utgå från behov, dina egna och mottagarens.
Jag vill dela med mig av mina 10 bästa tips för att hjälpa dig att navigera genom den kommande månaden utan stress så att du kan njuta av julen. Och en minimalistisk jul betyder olika saker för olika personer. Precis som minimalism i stort kommer den skilja sig åt för dig och mig. För mig betyder en minimalistisk jul att minimera onödiga julklappar som riskerar att bli dammsamlare hos mig eller någon annan. Liksom att inte slösa tid, pengar och energi på saker som inte är viktiga för mig eller min familj.
10 tips för en mer minimalistisk jul:
Planera. Fundera över hur du vill känna under julen? Vad vill du bidra till? Hur mycket pengar är värt att spendera och vad vill du att dina barn ska minnas från julen? Det är viktigt att fundera kring detta innan du är inne i julkarusellen med advent, julpynt, önskelistor och julavslutningar. För under stress fattar vi sällan kloka beslut och tenderar lösa utmaningar och problem med ogenomtänkt konsumtion.
Prioritera. Välj ut några saker som betyder mycket för dig kring jul och våga prioritera bort annat. Julkort och julgran är två saker vi exempelvis valt bort här, men vi pyntar gärna hemmet med andra saker. Julgranar njuter vi av hemma hos släktingar vi besöker under jul. Julstrumpa på julafton är viktigt och en busig tomtenisse likaså. Men det kan såklart vara olika prioriteringar från år till år, beroende på livsfas, barnens ålder och ens egna energinivå. Prioritera på samma sätt vad som är viktigt på julbordet.
Rensa. Framför allt om man har barn som får en hög julklappar så är ett hett tips att rensa inför julen (eller efter, det funkar det med). Motivera barnen att släppa taget om leksaker de ändå inte leker med eftersom det kommer/har kommit ”nya” (eller bättre begagnade) av jultomten. Eller för att vissa godhjärtade barn kan se det fina i att skänka bort till andra som behöver sakerna mer än de själva.
Julklappsplan. Kom överens vilka ni byter julklappar med och gör detta i god tid så du slipper stressköpa något i sista minuten till någon du knappt känner. I inlägget här hittar du fler tips på hur du kan tänka kring minimalism och julklappar. Men ett tips när det gäller julklappar till vuxna är att köpa förbrukningsvaror, och när det gäller barn – våga vara tydliga med förslag så att det blir enkelt för givaren och du kan styra dem i linje med dina värderingar.
Åldersgräns. Vi fortsätter på temat julklappar. Ett tips är att ha en åldersgräns på när ”barn” är för gamla för att få julklappar från andra i släkten än sina föräldrar (eller när barnen är stora nog att ingå i julklappsspelet istället). Är släkten stor är också ett alternativ att man köper julklapp till ett syskon/kusin osv vardera, då blir det färre personer att köpa och försöka hitta lämplig gåva till.
Julklappsspelet. Vill ni minimera julklappsinköpen men ändå ha julklappar tycker jag julklappsspelet är toppenbra. Alla köper en julklapp och sedan spelar ni på något sätt ut dessa, med tärningar eller kort osv. Vi har haft ”förbrukningskaraktär” och för 100 kr som riktlinje samt att man ska rimma på paketet. I vår familj får man inte ”sno” julklappar av varandra, men i någon annan familj är det säkert höjdpunkten på spelet. :)
Upplevelser före saker. Fundera om du kan ge gåvor som inte är fysiska prylar. Helt enkelt investera i upplevelser tillsammans istället för saker. Det går att anpassa utifrån ålder på mottagaren och presentbudget – allt från besök på Leos Lekland, en filmkväll eller brunch på ett trevligt ställe, årskort på Skansen, Kolmården eller lokala skidbacken. Istället för att fråga barnen om önskelistor, testa att fråga om upplevelse-lista. Vad vill de besöka eller uppleva under kommande år. :) Likaså om du och din partner ger varandra julklappar, kanske kan ni bara göra en upplevelse ihop?
Hållbar paketinslagning. Presentpapper kan vara otroligt vackert men också otroligt slöseri. Till våra barn har vi presentpåsar i tyg som vi använder om och om igen till både jul och födelsedagar för att minska presentpapperet något. Ibland försöker vi spara inslagspapper från större paket, då kan slitna delar klippas bort och papperet användas till mindre paket. Papperspåsar, tidningspapper, teckningar eller överblivet tyg är andra sätt att slå in paket utan att använda klassiskt julpapper/presentpapper.
Byt miljö. Något jag vill slå ett slag för är att våga resa bort över jul. Vi har de två senaste åren när vi på grund av corona inte kunnat fira med släkten, åkt iväg bara vår lilla familj till Orsa Grönklitt och firat jul. Skidåkning, ett härligt lugn och massor av snö. Det har verkligen varit ett mysigt substitut och mycket av den traditionella julstressen har verkligen eliminerats. Julmaten hålls enklare, inget behöver städas, och man får automatiskt massa frisk luft och tid tillsammans.
Hjälps åt. Julen handlar ju mycket om att umgås med människor man tycker om. Och även om man är på besök hos en släkting så går det ju att hjälpa till att duka, göra sallad, kompletteringshandla eller erbjuda sig att ta med bröd eller en kaka. Det blir så mycket enklare om man försöker hjälpas åt. Kanske inte minst i år när i princip allt blivit markant mycket dyrare för oss alla.
Hoppas du får en jul med mindre stress, där umgänge och gemenskap står i fokus istället för prylar och konsumtion. För en minimalistisk jul behöver varken vara tråkig, ensam eller utan pynt och gåvor.
Vilket av tipsen ovan tar du med dig från inlägget? :) Eller har du något ytterligare tips på temat att dela med dig av?
Vi har minskat antalet personer vi delar julklappar med i jul.
Vad skönt, det minskar ju ofta stressen och sparar tid genom att slippa leta något lämpligt.
Jag ger bara ätbara julklappar, och köper till väldigt få. Jag jobbar dessutom under hela julhelgen, så ”julklappssituationerna” är väldigt få. Det är tydligt att det jag uppskattar mest är att få sitta med nära kära vid ett dukat (oftast med resterna av julmaten) bord och dela gemenskapen.
Jag ska ha ett köpfritt år från nyår. Jag ska dessutom inte betala med mitt kreditkort när jag köper mat utan med mitt debitkort så jag får koll på utgifterna. Jag ska börja jobba igen och all ny inkomst som överskjuter sjukpenning ska jag spara på Lysa. Jag är så galet trött på alla prylar och vill så gärna ha en förändring i mitt liv! Jag har rensat undan alla kläder som bara hänger där utan att användas. Allt jag inte är redo att sälja men som inte används är undanlagt. Bara två par byxor till vardags (uniqlos heattech) finns nu under vintern, samt ett par klänningar. Jag är verkligen less på allt som är överflöd och riktigt längtar till nyår!
Wow, så impad Hanna, heja dig!!
Vad härligt att höra, du verkar väldigt pepp! :) Jag tänkte också ha köpfritt år 2022, en variant på det som jag haft 2020 och 2018. Mer info kommer när jag landat i hur jag vill utforma det för just mig denna gång. :)
Hoppas ni har det trevligt på ”semestern”!! :) (Men ser fram emot era kloka o intressanta inlägg på insta o bloggen när ni kommer hem också :)
*med ”semestern” menar jag att ni jobbar ju också, även om det ser ut som ett härlig semester på bilderna. Så menade inget nedlåtande, utan tvärtemot så unnar jag er verkligen en härlig vistelse!! :) Ha det gott!
Tack så mycket. :) Vi håller bloggen lite uppdaterad under vår vistelse också, men kanske i lite långsammare takt. :)
I min familj brukar vi alltid köpa julklappar till alla i den närmsta familjen (inte släktingar) men i år ska vi prova på hemlig jultomte (jag har aldrig provat det). Vi har ut vem man ska ge till (finns en hemsida för det) och vi har satt ett pris på 500 kr. Leta efter julklapp blir enklare också blir det som en gissningslek att man efteråt kommer få gissa vem som har köpt julklapp åt en vilket blir lite roligt. Vi kommer även att köra julklappspelet där man får sno julklappar av varandra men det är bara för att det är roligt. Då handlar det mer om spelet än julklappen.
Haha, vilken rolig grej med helig jultomte. Aldrig hört talas om men lät roligt. :)