Oönskade julklappar

Hur gör man med julklappar man får men inte vill spara? Jag tror att de flesta av oss kan minnas någon gåva vi fått men som av olika anledningar inte längre är särskilt önskad. Kanske var den till och med oönskad när den erhölls.

Bara för att julen är en högtid med konsumtionsdrivna traditioner, förväntningar och känslor, så råder det inte undantagstillstånd att släppa helt på sina värderingar och principer. Men hur kan man tänka om man fått något som man känner att man inte alls har behov av eller ens gillar?

Man kan göra det väldigt komplicerat och vrida och vända på olika scenarios kopplat till givaren. Olika platser som grejen kan stuvas undan på men ändå lätt tas fram när personen kommer, fundera ut diverse bortförklaringar om hen undrar var saken är eller varför den inte används.

Man kan också göra det väldigt enkelt och tänka så här:
Det som givaren har kontroll över är när de ger en gåva och vad de ger i gåva.
Det som du har kontroll över är vad du gör med gåvan och hur länge du behåller gåvan.

Ditt hem är ditt. Det är inte ett utrymme att spara saker som du varken behöver eller tycker om. Du måste inte leva bland saker som andra personer gett eller sagt åt dig att spara.

Med det sagt; visa respekt och säg tack när du får gåvan. Någon har trots allt tänkt på dig och gett den för att vara snäll. Om någon i framtiden frågar var saken är, säg bara att du inte använde den så mycket på senare tid och därför gav den till en vän/granne/arbetskamrat som hade större behov och blev glad. Och du måste ju inte göra dig av med grejen på juldagen, du kan ju vänta ett tag och ge den en chans… :)

Har du fått någon oönskad julklapp någon gång? Har du vågat göra dig av med den? :)

4 tankar kring ”Oönskade julklappar

 1. Anna

  Vi får fortfarande oönskade gåvor, har gett bort många av de tidigare och trodde att vi gjort oss förstådda med att tydligt säga att vi INTE önskar oss något, det gäller till viss del också barnen. Numera ger jag bort saker utan att fundera, vi har gjort klart vår ståndpunkt och inte blivit hörda.
  Det är så himla sorgligt och skapar splittring i relationerna. Jag hade hellre sett att vi träffas mer eller fikar i skogen.

  Svara
 2. Hanna Lindholm

  Vi ger fortfarande julklappar inom närmsta familjen men för att undvika att få sådant jag ej behöver/har användning för så skriver jag önskelista som jag delar med familjen 😅

  Då får jag bara sånt som passar mig, Rekommenderas 😊👌

  Själv ger jag ofta upplevelser/ät/drickbart till familjen :))

  Svara
 3. Handcrafted History

  Jag har löst det där genom att önska mig det jag verkligen vill ha: hembakta kakor! nån får ge, de älskas högt, tar slut fort och ingen blir pank. Bästa draget ever. =)

  Svara
 4. erohT

  Här har det tagit ca 15 år för mig att lära sambons släkt vad jag önskar mig.

  De har under alla år envisats med att tycka att det är så krångligt och besvärligt att hitta bra julklappar till mig. Men när poletten väl trillade i fick de ett aha!

  Det var så han ville ha det!!!

  Ett paket kaffe, något gott ätbart, en fika någonstans tillsammans.

  Nu säger de att det är de lättaste julklapparna att fixa! :D

  //erohT

  Svara

Lämna ett svar