Minimalistisk jul med julklappar

Hur kan man få släkt och vänner att förstå att man inte önskar prylar i julklapp? Eller att man inte önskar att de ger ens barn leksaker i överflöd? För bara för att julen är en högtid med konsumtionsdrivna traditioner, förväntningar och känslor, så råder det inte undantagstillstånd att släppa sina värderingar. ;)

Det kan såklart vara klurigt samt finns alltid de som kan reagera väldigt känslosamt och ta det personligt. Man får dels ha respekt för att ge (och/eller få) presenter faktiskt är vissa personers främsta kärleksspråk. Vad som menas med det kan du läsa mer om här. Men generellt kan jag av erfarenhet ge dessa tips:

Var tydlig. Att i god tid innan jul (typ nu) ta upp ämnet julklappar så ni hinner få någorlunda samsyn kring förväntningar och diskutera er fram till en lösning. Var redo att kompromissa, det kan ta tid att bryta traditioner och invanda beteenden, särskilt när det är kopplat till högtider.

Ge förslag. Till vissa personer hjälper det inte att du säger ”jag vill inte ha någon fysisk pryl”. Det tenderar att enbart skapa förvirring och osäkerhet. Våga ge förslag istället på vad du (eller barnen) faktiskt kan tänka dig i form av upplevelser, förbrukningsvaror eller om du har något konkret behov som du kan passa på att önska dig.

Var artig. Visst kan det vara tröttsamt att återigen få en fysisk pryl som du varken behöver, gillar eller vet vad du nu ska göra med. Men personen tänkte på dig när hen valde den, har (förmodligen) betalat för den och givit den till dig av omtanke. Var artig och tacksam för gesten. Så kan du rensa ut den sen. I ditt hem är det du/ni som bestämmer vad som kommer över tröskeln och vad som blir kvar.

Ovanstående tips kan såklart appliceras inför din egen eller barnens födelsedag.

Och kom ihåg också att du inte behöver ta 110 % ansvar för vad någon annan väljer att ge dig eller dina barn i julklapp. Men det skadar inte att försöka påverka, inspirera och vara tydlig, inte minst för miljöns och julfridens skull.

Hemma hos oss ger vi vuxna inte varandra julklappar, däremot har vi kring jul-/nyår försökt få till barnvakt några timmar för att åka skidor ihop eller gå ut och äta middag. Innan barn åkte vi iväg på spa eller någon hotellvistelse tillsammans som gemensam julklapp till oss båda. I år med restriktionerna får vi se om vi får till något.

Under barnens första år i livet gav vi inte våra barn något alls i julklapp. Helt enkelt för att det inte fanns något konkret behov, de hade ärvt eller redan fått det som behövdes (när de behövde det). Och vi ansåg att det räckte med de klappar de fick från släktingar. Här kan du också läsa tips kring en minimalistisk jul.

Hur gör du med julklappar i år? Och vad är ditt bästa knep för att undvika onödiga prylar i julklapp?

Hur vi själva gör med julkappar just i år nu när barnen är 4 år och 5,5 år och väl medvetna om julens antågande? Det kan vi ta i ett eget inlägg om det finns önskemål om det. :) Kommentera gärna nedan!

8 tankar kring ”Minimalistisk jul med julklappar

 1. Charlotte

  Tack för många bra tips kring julklappar. Vårt enda barn (5,5 år) har alltid blivit bortskämd av alla släktingar med många klappar så vi föräldrar brukar bara köpa något litet från oss.

  Det som är viktigt för vår dotter är att det ska vara mååånga paket från tomten ;) Lyckligtvis är hon mycket förtjust i att pyssla och av 5 ark med klistermärken fungerar det utmärkt att slås in till 5 paket.. Får se hur långt upp i åldern det fungerar :)

  Tar gärna tips på hur ni tänker med era barn till jul!

  Svara
 2. Claudia

  Hej

  Jag har alltid bett mina föräldrar och nära vänner att ge våra barn upplevelser istället för saker. Något år köpte pappa teaterbiljetter till oss alla under mellandagarna, det var toppen för då hade vi något att se fram emot. Det har varit Disney on Ice, bio och annat. Hellre en eftermiddag när de gör något tillsammans, det är sånt de minns. Något år fick vår son en middag av min mamma i födelsedagspresent, han fick välja restaurang och de åkte dit med lillasyster efter skolan.

  Själv försöker jag göra likadant. I år fick min dotter ett besök till Mr Cake eftersom hon gillar att baka. På mors dag önskade jag mig att hela familjen skulle spela squash. Man får vara lite påhittig men jag tycker att det blir så mycket roligare. Mina kompisar brukar ge mig upplevelser eftersom de vet att jag uppskattar det mer.

  Svara
 3. Amanda

  Hör gärna dina tankar kring paket till barnen :) Har två barn under fem år som hittills inte har fått paket från oss ännu (dock en del från övrig släkt)

  Svara
 4. Henrik

  Jag brukar hänvisa mina föräldrar till GivingPeople, och mellan oss syskon är presenter avskaffade.

  Däremot skäms syskonbarnen bort – att gosedjur och prinsessklänningar är tillverkade under skjyssta förhållanden förändrar inte det faktum att presenterna inte är särskilt minimalistiska :)

  Svara
 5. Evgeniya

  Skulle vara intressant hur gör ni med adventskalender? Jag kört blandning av aktivtetskalender + grejer som min dotter behöver förra året. Men jag känner att det är ändå en stress moment i detta.

  Svara

Lämna ett svar