Årets julklapp 2020

Visst kan årets julklapp ses som en kommersiell grej enbart för att sälja något som annars inte alls hade sålt lika bra. Samtidigt säger det ofta något om den tid vi lever i och man måste ju faktiskt inte konsumera på beställning.

Igår utsåg HUI Research årets julklapp och det blev (trumvirvel) … stormköket! Jag gissade och ville att årets julklapp skulle bli ”en upplevelse i naturen tillsammans”. Dels för att jag tror vi är många som efter det här året behöver få träffas för att må bra psykiskt, men att vi bör fortsätta göra det primärt utomhus. Dels för att nästa år ju sedan länge är utsett till friluftslivets år. Och vad passar då bättre än att umgås utomhus i naturen tillsammans? :)

Jag skulle faktiskt vilja vidhålla den julklappen som ett väldigt bra alternativ. Att helt enkelt ge någon en upplevelse utomhus tillsammans, med eller utan stormkök. Kanske att ni tar er tid att mötas upp halvvägs mellan er om ni bor långt ifrån varandra.

De flesta inbitna friluftsmänniskor äger förmodligen redan ett stormkök. Och gör man det inte skulle jag tipsa om att låna ett innan man köper. Kanske har en vän eller någon i släkten ett som inte används? Våga fråga, som jag skrivit förut. Och blir du pepp så leta second hand i första hand. Det kommer säkert finnas massor av oanvända stormkök på Blocket under början av nästa år. ;)

Jag tror det är väldig många som redan idag har ett stormkök liggandes i förrådet. Så även vi. Det användes innan barn då vi fjällvandrade 1-2 veckor varje sommar. Men de senaste åren har vi nöjt oss med kall mat, korvgrillning och mat i termos. Det har känts enklare när vi varit ute med små barn. Men inom överskådlig framtid kommer stormköket användas, förhoppningsvis inte för att krisen kommer, utan för att vi själva vill.

Som vanligt riskerar årets julklapp att bli ett ohållbart köp. För den hållbaraste konsumtionen är den som inte blir av och hade du inte behov av ett stormkök för en vecka sedan, har du det förmodligen inte om några veckor heller.

För egentligen är ju årets julklapp bara ett sätt att öka konsumtionen av en viss pryl. Hade det inte varit tanken hade man ju låtit marknaden avgöra och utsett årets julklapp först efter jul utifrån vad som faktiskt sålde mest just i år. Varför ska någon annan bestämma vad vi ska köpa i julklapp liksom? ;)

Vad tycker du om årets julklapp generellt och stormköket som årets julklapp specifikt?

2 tankar kring Ӂrets julklapp 2020

 1. Elisabeth

  Jag tänker precis som du att det är konstigt att man utser årets julklapp FÖRE jul, istället för att se vad det blev, liksom. Sen tror jag inte att det ökar konsumtionen sådär jättemycket. Jag tror att folk i allmänhet köper presenter för en viss summa pengar till ett specificerat antal människor. Och att det för många är viktigt att det ska vara en pryl som man kan slå in i paket, inte en upplevelse. Och då spelar det inte så stor roll för den totala världskonsumtionen om väldigt många köper en likadan bakmaskin, yogamatta eller stormkök, eller om det är en större variation. Skillnaden uppstår när folk ger bort upplevelser istället för prylar, och det tror jag inte att ”årets julklapp” påverkar så mycket.
  MEN, med det sagt, så är ju stormköket, och specifikt Trangia, en av de absolut mest hållbara produkterna som finns. Den ser i stort sett likadan ut nu som för 40 år sen. Det går att komplettera med reservdelar till i stort sett alla delar, så man behöver inte köpa mer än bara just det som är trasigt. Trangia uppgraderar funktionen (gasbrännare, nya kastrullmaterial) men allt är bakåtkompatibelt. Så om någon nu får ett stormkök som de inte använder efter jul, så är det ett utmärkt arvegods inte bara i en, utan i flera generationer. I min familj använder vi ofta mitt stormkök, som jag fick som tonåring för 35 år sen, och min mans mindre modell, som han köpte, också som tonåring för 45 år sen. Vi har uppgraderat med ny stekpanna, flera modeller av gasbrännare (de första 2 modellerna var inte riktigt bra, tyvärr), och en kombinerad skärbräda och durkslag. Sonen lånar det också när han ska till skogs. Scoutkårens 10 kök måste vara ännu äldre än så, att döma av de små designskillnaderna, och de funkar utmärkt och används flitigt. Så jag tycker att detta var en välbehövlig gratisreklam till ett företag som gör alla rätt avseende hållbarhet – eftersom de inte får sälja så många nya kök till oss friluftsrävar så kan de behöva få en ny marknad.

  Svara
 2. CJH

  Roade mig med att titta igenom listan över Årets julklapp och funderade på vilka som jag själv hade velat ha och haft god användning av.

  1991 hade jag gärna velat ha en CD-spelare eftersom jag ville ha en men inte hade råd med någon. Jag lyssnar gärna på rock även om jag är helt omusikalisk, och är dessutom intresserad av HiFi.

  2001 hade jag inte sagt nej till ett verktyg, om det var rätt verktyg. Dem vill jag alltid ha fler av till mina garage.

  Något stormkök vill jag inte ha. Jag är ingen friluftsmänniska, och alla såna grejer blir bara stående. Hellre ett årskort på McDonald’s :-D

  Svara

Lämna ett svar