Vintercyklist javisst!

Varje kilometer på cykeln, är en bil mindre på våra gator. Det är mitt mantra när jag denna vinter cyklar mig fram istället för att slentrianmässigt sätta mig i bilen.

Detta är första året som jag försöker vintercykla. Självklart cyklade jag året runt innan jag hade körkort och även under fyra år som student i Skåne. Men där var vintern än mildare än här utanför Stockholm. I år har cykeln fått vinterdäck och jag tänker att vintercyklingen ska ge mig mer vardagsmotion, dagsljus och frisk luft.

Men mest tänker jag på miljön. Att det är bra för miljön och att jag kanske kan inspirera någon annan att låta bilen stå kvar på uppfarten en extra gång. Och att barn ser att det faktiskt går att cykla även på vintern. För det är sparsamt med cyklar vid skolan- och förskolans cykelställ sedan första snön kom. Storasysters cykel står ibland helt ensam.

Med någon dags marginal fick jag på vinterdäcken precis innan första snön kom här i Vallentuna utanför Stockholm, så än så länge har det gått bra att cykla både till jobb, mataffär (kompletteringshandla) och skola/förskola. Trots snö, sen slask, is och nu grusig barmark.

Under de första två veckorna har jag cyklat ganska precis 60 kilometer. Och som sagt, varje kilometer är en bil mindre på våra gator…

Har du testat att vintercykla? :)

3 tankar kring ”Vintercyklist javisst!

 1. Kemiläraren

  Bor strax söder om er i norra Täby Kyrkby och jobbar fortfarande inne i stan – så jag tar Roslagsbanan in till Östra och cyklar sedan 5km för att komma till jobbet. Sparar så mycket tid på att cykla ist för att ta bussen inne i stan och lyckades precis som du sätta på vinterdäcken precis innan isen kom (lämnade in cykeln så jag fick ta bussen en dag, den där det var typ -15grader). Nu hoppas jag att det håller sig kring ca -5 så man kan cykla hela jan-feb också!

  Svara
 2. Andrea

  Jag bor i Östergötland och har året runt-cyklat i många år. Byter givetvis till vinterdäck under halksäsongen. Nu har jag ~5 km till jobbet och det tar mig ca 20 min med cykeln. På hemvägen swishar jag förbi bilköerna och känner mig extra nöjd över mitt val. Jag har en bil, men använder den främst för långresor och om vi ska frakta något tungt. Veckohandlingen sker dock med cykelvagn. Jag tror att människor generellt skulle bli friskare och må bättre om folk tog cykeln i större utsträckning. Jag kan ändå förstå om folk tvekar krimg cykling under vintern. Det kan vara lite bökigt om det ligger slask på vägen, som fryser under natten. Resten av året har jag inte samma förståelse för folk som tar bilen kortare sträckor än 5 km. Vardagsmotion är ju så viktigt och mängden bilar i stan skulle minska rejält. I många fall går cykeln dessutom snabbare än bilen, i brist på köer, plus att man slipper betala parkering.

  Svara
 3. Frihetsmamman

  Cyklar självklart, men ibland kämpigt pga dålig snöskottning. Har dessutom bara vinterdäck främst av lathet så det är lite tufft ibland. Handlar med cykelvagn och hämtar paketet med den också så här står bilen stilla nästan hela tiden. Hoppas se fler cyklar vid skola och förskola i framtiden. Även här är det väldigt tomt på andra cyklar i dagsläget…

  Svara

Lämna ett svar