Om två månader har förväntansfulla barn förhoppningsvis fått några av sina önskningar uppfyllda. Då stundar nämligen årets största konsumtionshögtid – julen med crescendot i form av självaste julafton.
När man har ett minimalistiskt mindset, så inser man att julen är en stora utmaning. Omgivningen insisterar på att ge presenter och ens minimalistiska ideér blir utsatta för tuffa test. Även minimalister kan såklart älska att få genomtänkta presenter, liksom att ge detsamma till andra. Men många känner mer en förpliktelse att ge gåvor och har dålig koll på vad andra skulle uppskatta eller redan äger och har. Vilket leder till onödig konsumtion, oönskade gåvor och dammsamlande prylar.
Men det går att fira jul utan att känna att man bara byter prylar med varandra. För julen handlar ju egentligen främst om att umgås med människor man tycker om. Och bland det finaste du kan ge en annan människa är din tid samt fulla närvaro och uppmärksamhet.
Nedan får du 3 konkreta tips på hur du kan göra för att minimera högen med julklappar.
- Kommunicera preferenser. Nu i slutet av oktober kan det kännas avlägset att fundera kring hur ni vill göra med julklappar och julfirande, men det är ett bra sätt att få till en förändring. Helt enkelt ta en dialog med släkt/familj kring upplägg, prioriteringar och julklappar. Det är dags att tänka hållbart kring julfirandet, hållbart för dig och hållbarare för planeten. Om du inte ens vågat lyfta frågan i god tid innan jul, kan du inte komma och klaga i efterhand på hur det blev.
- Ge konkreta alternativ. Hjälp din omgivning genom att ge konkreta förslag i linje med dina värderingar. Kanske sparkar släkten bakut om du föreslår att ni vuxna inte behöver ge presenter till varandra. Föreslå då att ni vuxna kan ge gåvor med förbrukningsvaror (ljus, tvålar, mat, dryck) till varandra. Är mor- och farföräldrar oförstående till att barnen inte behöver ett berg med leksaker? Hjälp dem genom att ge tydliga exempel på vad barnen har behov av eller julklappar ni själva skulle vilja se (kanske presentkort, aktiviteter tillsammans, årskort osv).
- Agera förebild. Om du är den som vill ha en annan sorts julfirande, visa på praktiskt hur det kan gå till. Ge den typen av julklappar som du själv skulle vilja se mer av. Och om släktingar vill ge dina barn många julklappar så håll själv tillbaka på julklappar till barnen. Vi har till och med gått så långt som att inte ge några julklappar alls till våra barn (det funkade när de var små). Smyg in förändringar där det går, så kan du genom ditt agerande steg för steg få till den typen av hållbart julfirande du önskar.
Ett lite mer drastiskt tips är att resa bort över jul. Vi har exempelvis firat våra två senaste jular i Orsa Grönklitt med bara vår lilla familj, visserligen på grund av corona, men jag skulle vilja påstå att det även minskat julklappshögen. :)
Går inte dina ideér hem fullt ut i år, så gläd dig åt att du åtminstone har sått ett frö. Och du kan ändå ta till delar av knepen ovan för att få en mer värderingsstyrd jul. Till nästa år har kanske fler i din omgivning fått insikter i linje med hur du skulle vilja fira jul.
Hur gör ni med julklappar i din familj och är du nöjd med det sättet?
Tänkte lämna ett boktips relaterat till ditt förra inlägg, övervintring av Katherine May, fint skriven om att sakta ner, leva lugnare under vintern, anpassa tempot efter årstid.
Håller helt med om julfirandet, försöker sen några år att påverka släkt och familj, och en del förändringar har det blivit, tycker dock fortfarande att för mycket tid och pengar läggs på julbordet. Mvh Malin
Tänker att nu i samband med höga elkostnader och andra kostnader att människors tankesätt kring julklappar förhoppningsvis ändras ,dvs ge varandra något som håller i längden och det är inte mängden julklappar utan tanken bakom som räknas som blir tydligare. Jag har i flera år försökt så det fröet i min familj med att inte ge julklappar, blir så kostsamt att ge till alla så syskonbarnen har fått. I min egen familj vill jag också så fröet med att det är tanken bakom som räknas, jag är väl hyfsat nöjd men känns som jag driver mest för förändringen.