Vad är friheten egentligen värd?

I våras läste jag boken ”Fyra tusen veckor” av Oliver Burkman, en otroligt läsvärd bok på så många sätt. Ett av många tänkvärda ämnen som boken berör är vad friheten och mer ledig tid, som så otroligt många strävar efter, egentligen är värd?

Tid är inte en resurs som blir mer värd ju mer du har av den. Tiden får sitt värde av hur många andra människor i din omgivning som också har tillgång till den och hur väl deras andelar är samordnade med din.

Det kan liknas vid konton på sociala medier – det spelar igen roll hur många sociala medier-konton du skapar, om inte andra också har det och de på något sätt är sammanlänkade med ditt. På samma sätt med telefoner – det spelar ingen roll om du har jättemånga – det blir värdefullt först när andra också har en telefon och de på något sätt kan sammanlänkas med din.

Att ha oändligt mycket ledig tid är inte särskilt värdefullt om du måste uppleva den på egen hand. För att friheten och den lediga tiden ska bli värdefull, behöver den vara synkroniserad med andras frihet och lediga tid.

En forskningsstudie i Sverige från 2013 av Terry Hartig, påvisade att människor blev lyckligare när de gick på semester. Och att livsglädjen ökade i tak med att allt fler svenskar gick på semester, det vill säga i takt med att tidssamordningen ökade. Kanske för att det var enklare att vårda relationer när fler var lediga, samt att många kunde koppla av mer när hela eller större delen av kollegorna också var lediga.

Om man strävar efter med ledig tid och större frihet. Är det samtidigt viktigt att reflektera över vad man vill göra med den här lediga tiden och friheten. Tiden måste på ett eller annat sätt vara meningsfull för att kännas värdefull.

Men brukar säga att ökad lön bara gör en lycklig upp till en viss summa omkring 50 000 kr / månad, efter det planar kurvan ut rejält. Det vill säga efter den summan blir man inte lyckligare av att få ändå mer pengar. Kanske är det likadant med ökad frihet och mer tid. Att man blir lyckligare upp till en viss nivå med mer ledig tid. En hel extra semestervecka eller jobba 75 % osv. Men när lediga tiden blir allt för stor så blir den kanske inte lika meningsfull och därmed inte lika mycket värd…?

Vad tror du? Dela gärna med dig av dina tankar om det här. :)

8 tankar kring ”Vad är friheten egentligen värd?

  1. Monica

    Det låter rimligt. Jag jobbade under en period 3-4 dagar/vecka, men främst helger. Det innebar ”mycket” ledig tid, men bara när de flesta i kompiskretsen jobbade. Och när de var lediga och ville organisera saker så kunde inte jag. Det var lite slitigt socialt, faktiskt.

    Svara
  2. Frihetsmamman

    Köper inte det alls av två skäl. 1) Om det är det sociala man är ute efter så är det tusen gånger lättare att faktiskt vara social om man är ledig ofta. När jag var föräldraledig kunde jag anpassa mig efter andra och kunde då träffa folk betydligt oftare än när jag jobbade heltid. Jag ORKADE dessutom träffa folk otroligt mycket oftare eftersom jag är en trött person som inte alltid orkar vara social på helger. 2) Det bygger dessutom på att ledigheten handlar om att vara social från första början. Jag är en sån person som saknar att jobba helg eftersom det är mycket lättare att gå på kafé, handla kläder, gå på biblioteket eller storhandla på vardagar med bättre öppettider och lugnare miljö. Jag tycker dessutom bättre om att vara i skogen i min ensamhet än att umgås med folk, vilket gör att friheten i termer av mer tid förblir eftersträvansvärd.

    Svara
    1. Christina

      Håller med! Det viktigaste för mig tror jag är att själv styra över min lediga tid. Det är då den känns ledig. Jag använder min lediga tid främst till att återhämta mig från mänsklig interaktion.

  3. Elisabeth

    För oss introverta ensamvargar är det mycket värt att vara ledig när ingen annan är det – då får man ju vara ensam!

    Svara
  4. Solitär

    Vad är friheten egentligen värd? Väldigt mycket om jag kan göra vad jag vill, väldigt lite om jag måste anpassa mig till andra.

    Svara
  5. Tina

    Jag tror de flesta behöver ett sammanhang vilket ett jobb att gå till ger. De pensionärer jag känner som verkar glada och må bra är de som har ett aktivt liv. Många som slutar lönearbeta gör ju annat som att syssla med aktier, odla sin egen mat osv.

    Svara
  6. Em

    En extrovert här som håller med om inlägget! Jag vill helst och oftast dela mina upplevelser med andra. Visst kan det vara skönt att skrota runt hemma ensam nån dag, men sen vill jag gärna ha sällskap. Jobba 80% skulle nog vara optimalt, att ha en vardag i veckan till att fixa och göra ärenden, och sen helgen ledig ihop med andra. Nu jobbar jag 75% men utspritt på föräldraledighet över arbetsveckan och har sällan egentid.

    Svara
  7. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / sänka sina krav? – Tankebubblor

Lämna ett svar