Vår sista flygresa?

Det finns ett annat sätt att leva. Utan heltidsjobb, höstförkylningar och novembermörker. Ett sådant sätt testar vår familj just nu under en åtta veckor lång ”thaimout”.

Vi är ute på vad vi tror blir vår familjs sista flygresa, vår andra flygresa totalt som familj. Vi tvekade länge om vi kunde tänka oss att flyga, men landade efter mycket velande i ett ja. Ca 8 års ekonomiskt sparande ligger bakom att vi nu befinner oss på en ”longstay” med 8 veckor i Thailand med barnen på Svenska Skolan här. Vi började spara till ”en långresa med framtida barn” efter vår resa till Nya Zeeland 2013 där idén och starten på bloggen Minimalisterna föddes. Då visste vi inte när i tiden resan skulle bli av eller hur många barn som skulle med.

Var det inte just var 8:e år som klimatforskare på Leeds Universitet kom fram till att en längre flygresa var okej? Rapporten med konkreta punkter kring vår konsumtion och livsstil, som var en skön kontrast jämfört med politikernas luddiga eller obefintliga riktlinjer kopplat till miljö och klimat. Rapporten finns länkad i Månadens inspiration juli 2022.

Även om flyget släpper ut lika mycket oavsett hur länge man är bortrest, eftersom flygsträckan ju är densamma. Så skulle jag ändå vilja att det var så här folk reste om man nu ska ta flyget. Få resor men vara borta länge. Vi skulle själva aldrig åkt på en tvåveckors charter hit eller till annan flygdestination. Det hade vi inte kunnat motivera. Men nu byter vi ut vardagen för både oss vuxna och barnen under två månader. Om fler gjorde så, så skulle antalet flygresor automatiskt minska, av både privatekonomiska skäl och praktiska skäl (få ihop det med jobb, barn, skola osv).

Det är ju trots allt det totala klimatavtrycket i ens livsstil som räknas. Och vi är trygga i att vi lever hyfsat klimatsnällt på väldigt många olika fronter i vår vardag. En flygresa är såklart alltid på den negativa klimatsidan, oavsett anledning bakom. Men kanske kan vi inspirera att resa på detta sätt, istället för på den årliga ”slentrian chartern”, som förvånansvärt många svenskar reser på.

Nu är vi här sedan en dryg vecka och börjar komma in i vår nya vardag. Vi har landat i lägenheten vi hyr, barnen har kommit in i sina klasser i Svenska skolan, våra egna rutiner för jobb på halvtid har börjat sätta sig efter höstlovsledighet, och vi har fått koll på det basala som behövs för att vår vardag ska fungera.

Vi har aldrig tidigare varit i Thailand. Och vi tror inte att vi kommer tillbaka. Inte för att det inte är fantastiskt. Det är ett paradis på flera sätt. Men vi tror att detta blir en ”once in a life time”-äventyrsresa på sitt unika sätt för vår lilla familj. Det är vi enormt tacksamma över att kunna genomföra. Två månader med mer tid tillsammans, känna friheten som en minimalistisk livsstil kan skapa samt ett betydligt enklare liv.

Är drömmen om en ”longstay” tillräckligt stark så löser de flesta allt runtomkring på olika sätt för att få det att funka. Det finns det många familjer som vittnar om.

Nästa blogginlägg kommer handla om det här med flygresor som blivit en allmänt symbolisk klimatfråga i Sverige och normerna kring vad som är okej att kritisera när det kommer till mer eller mindre ohållbara val i livet. Håll utkik på bloggen. :)

Vilka drömmar sparar du pengar till just nu? :)

5 tankar kring ”Vår sista flygresa?

 1. Ingela

  Jag uppskattar er blogg och instagram väldigt mycket, allt är välskrivet och intressant och det finns ofta så mkt att läsa vidare om via era tips och länkar. Själv är jag en sån där miljöbov som har flera barn ;) Får väl ursäkta mig med att man faktiskt inte talade om barn som ”värsta man kan göra för klimatet” när de föddes, utan tvärtom som meningen med livet och en investering för allas vår framtid…

  Svara
 2. Naomi

  Jag blir faktiskt smått avundsjuk på människor som har råd att flyga ofta. Själv har man inte råd och flugit max ett antal gånger under hela sitt liv….Visst det är bra för klimatet att inte flyga ofta men finns inget bättre än att kunna se världen, det kan inte mätas i prylar eller andra fysiska ting som folk skaffar sig i överflöd i modern tid, jag kör också minimalistisk livsstil men skulle vilja flyga mer och uppleva platser,

  Svara
 3. Malin

  Låter riktigt nice för er! Vi har inte flugit på 4år, och har inga planer på att göra det framöver heller. Tänker som ni att man får flyga sällan, och till något välplanerat och längre tid. Blir förvånad att smarta välutbildade människor i min närhet flyger flera grr per år, utan att reflektera, helt samvetslöst. Just nu är jag i åre på semester, och den härliga känslan som semester ger, kan man få överallt fast närmare hem. Fantastisk miljö, gå ut och äta, läsa mm. Jag sparar för att kunna gå i pension tidigare, är 46 år nu, men just nu backar börsen, så det går åt fel håll.. Tack för alltid intressant läsning. Mvh Malin

  Svara
 4. Catrine

  Härligt att flytta vardagen sådär!
  Gjorde en liknande resa för tio år sedan med våra tre barn. Vi tillbringade två månader i Thailand från november till efter jullovet.
  Hade flugit med barnen på en kortare utlandsresa en gång innan.
  Skulle alla gånger välja en längre resa framför flera kortare. Inte bara för flygresans skull utan hela upplevelsen blev annorlunda, lugn och avslappnad med mycket tid.

  Svara
 5. M

  Kunde ni jobba under resan eller var ni lediga? Hade gärna gjort något liknande någon gång men nuvarande jobb tillåter ”bara” distansarbete i det land man är anställd i så nyfiken hur ni gjorde.

  Svara

Lämna ett svar