5 måsten i sommarens garderob

Jag får ofta frågor om vilka plagg jag har i min garderob, vilket märke jag har på något, hur många av något man behöver som minimalist, eller vilket betalkort som är bäst, mm. Helt enkelt frågor om jag har en mer optimerad uppsättning eller bättre version av något som man själv redan har. Eller om jag äger något som man borde ha när man strävar efter en minimalistisk livsstil.

Min tolkning är att detta grundar sig i att många så gärna vill ha en lista och ett ramverk att hålla sig till. Kunna bocka av en checklista i vad ett minimalistiskt hem behöver innehålla, hur den optimala garderoben ser ut eller bara hitta den perfekta versionen.

Den här osäkerheten och sökandet har såklart de som jobbar med marknadsföring snappat upp. Hur ofta ser vi inte liknande rubriker; ”15 måsten i din basgarderob”, ”10 bästa produkterna för din hy”, ”5 inredningsdetaljer för ditt hem”. Så att vi kan bocka av vad vi har och lägga till det vi saknar för att garderoben ska bli komplett, badrumsskåpet innehålla det bästa möjliga och vi ska känna oss nöjda med hemmet.

Tyvärr är det inte så enkelt som att bocka av en minimalistisk checklista. För minimalism ser olika ut för var och en av oss, och det börjar med dig själv; dina behov, prioriteringar och din livsstil. Annars slutar det med att du bor i någon annans hem och lever någon annans minimalistiska liv. :)

Men jag har också varit där. Lagt tid och energi på att researcha för att hitta en ändå bättre version av något jag redan har, tittat på listor för att se vad jag borde komplettera hemmet, garderoben eller badrumsskåpet med. En ändå bättre, en annan modell, en nyare version. Men om det nuvarande funkar för mig, fyller mina behov och inte är dåligt, går det också att landa i att vara nöjd. Att inte lägga tid och energi på att leta vidare. Oavsett om det gäller kläder, smink, badrumsprodukter, inredningsprylar eller köksgrejer.

I helgen fick jag frågan vilket betalkort/kreditkort jag använder och tycker är bäst. Och vet du, jag har ingen aning vilket som är bäst. Jag har ett betalkort i den bank jag ”föddes in i”, det vill säga i banken som mina föräldrar hade när jag var liten.

Om det är det bästa kortet alla kategorier? Förmodligen inte. Jag har inte gjort någon research, men jag är nöjd med kortet, det funkar alltid och strular aldrig.
Om jag är okej med att inte lägga tid och energi på att hitta årets bästa betalkort (eller sminkprodukt/plagg/accessoar/inredningsdetalj)? Absolut, jag är helt okej med det så länge det jag har är good enough och fyller mina behov.

Hur är du, föredrar du checklistor och ramverk att hålla dig till? Eller är du trygg i dina val, utgår från dina egna behov och kan landa i att de är good enough? :)

5 tankar kring ”5 måsten i sommarens garderob

 1. Ingrid

  Klockrent inlägg för mig! Känner att jag mer behöver läsa om minimalism i balans (som jag tycker ni skriver så bra om). Har annars en tendens att tävla i minimalism och rensa ut saker bara för att jag mår bra av rensandet eller som ni skriver genom att försöka hitta den perfekta minimalistiska garderoben eller liknande.

  Svara
 2. Henrik

  Har av erfarenhet lärt mig att från välja saker jag verkligen tycker om, det skapar långsiktigt mindre utrymme för ”Skulle jag trivas bättre i den kavajen” -funderingar.

  Att kontinuerligt researcha och välja tar mycket energi i ett samhälle som erbjuder oändliga valmöjligheter. Att aktivt välja t.ex bolån med omsorg har ett värde, men det bästa betalkortet? Visa funkar utmärkt för mig :)

  Svara
 3. Emma

  Helt rätt! Tror det var du som skrev i ett inlägg för ca 1 år sedan att den perfekta garderoben inte finns. Det gjorde att jag kunde slappna av mer, tog ett köpfritt år och numer hyr kläder. Det är inte jämt perfekt i garderoben, men good enough, prisvärt och miljösmart!

  Svara
 4. Moa

  Det är jobbigt att behöva välja allting från elavtal till sommarskor, dessa listor lockar ju för att man vill att någon annan har valt ut redan så att man slipper välja. Ibland nöjer jag mig med saker jag redan har, ibland får jag tips från folk jag känner och när jag började skaffa saker till hushållet så utgick jag från hemkunskapsbokens listor. Numera så väljer jag mer efter eget huvud trots att det tar längre tid. Det är roligare med något man har valt själv. Fast under pandemin har det blivit många spontaninköp på livsmedelsaffären så att jag slipper gå en extra vända och handla.

  Svara

Kommentera