Måsten i sommargarderoben

Jag har fått många frågor om att visa upp min garderob inför sommaren. Någon vill veta exakt hur många plagg jag har, en annan vilka typer av plagg man ska satsa på och ”måste ha” i sin minimalistiska garderob och en tredje vilka märken jag använder. Kan det vara så att jag har något du inte har, som du nu borde köpa? Eller har jag hittat en ännu bättre version av något du redan har, som du nu borde uppdatera till?

Men grejen är att det finns inga måsten i sommargarderoben. Och inte i den minimalistiska garderoben heller.

”10 måsten i sommargarderoben” eller ”15 trendiga plagg för heta sommardagar”. Rubriker som dessa vill få dig att känna osäkerhet kring din nuvarande garderob och konsumera till din framtida garderob.

Det är bara ett av alla försäljningsknep hos företag, tidningar och annonsörer. Att få dig att känna att du måste eller åtminstone borde komplettera garderoben med något. Och många upplever det skönt att få en lista att ta stöd mot och skapa sig en falsk trygghet kring, i jakten på den perfekta garderoben. Det vet företagen och rubrikskaparna.

Jag roade mig med att googla måsten i garderoben och hittade en lista med 20 plagg som en moderiktig tidning tyckte att jag ”måste ha”. 14 av dem har jag inte i min garderob idag, bland annat vit skjorta, jeansjacka, vit t-shirt, blazer och höga klackar. Och jag känner mig ändå nöjd med min garderob. Eller kanske just därför. För att jag utgått från mina egna behov, vad jag trivs i, hur min vardag ser ut, samt vad som fungerar för mig och min livsfas. Inte vad någon annan säger att jag borde ha.

Det finns inga måsten i sommargarderoben. Utgå från dina behov, vad du trivs i och känner dig snygg i, så kommer det bli bra.

Känner du osäkerhet så testa dig fram utifrån vad du har i garderoben idag. Det är inte listan på ”måsten” som är avgörande, utan att du börjar reflektera över och känna in vad du använder och trivs i. Ett konkret sätt är att köra galgtricket där du hänger galgens krok åt ”fel” håll och sedan vänder galgen på de plagg du använt. Det går även att göra på plagg du har liggandes på hyllor och i byrålådor, läs mer här.

Jag har också varit en person som kollat vad andra mer modeintresserade bär för plagg, googlat på kapselgarderober och sneglat på folk med snygg stil. Vad har de på sig och borde inte jag också ha en sån? Och det tar så mycket tid och energi att fundera, söka och eventuellt köpa. Och framför allt, det blir sällan bra.

Nu har jag landat i att jag är tillfreds med den garderob jag har. Den funkar. Den är inte perfekt, men det kommer garderoben aldrig vara och den är ändå i ständig rörelse och förändring. Något plagg slits ut, går sönder, fläckas ner och behov förändras. Jag letar efter nya plagg när konkreta behov uppstår, vilket oftast är när någon favorit går sönder. Och då börjar jag med att scanna av second hand-marknaden först.

Detta tankesätt kan såklart utvidgas till andra ställen än sommargarderoben, produkter och prylar. Att spendera tid och energi på att leta efter den perfekta produkten när den med stor sannolikhet ändå inte ens existerar eller passar just dig, är onödigt. Hitta något du är nöjd med och som funkar för dig, men släpp perfektionen.

Grundtanken att den perfekta inte existerar och att sluta optimera i alla led, gör det enklare att fatta beslut. Ha några grundkrav utifrån dina värderingar (kring exempelvis hållbarhet, kvalitet, pris) och fatta sedan beslut grundat på dina egna behov.

Vilket plagg använder du mest i din sommargarderob?
Lägger du onödigt mycket tid och energi på att hitta den perfekta varianten bland alla produkter och prylar?

12 tankar kring ”Måsten i sommargarderoben

 1. Sarah

  Jag har flera plagg i sommargarderoben som hängt med i många år. Min stil är enkel, enfärgad och klassisk. Jag undviker mönstrat för jag blir less på dem ganska snabbt. Jag insåg förra veckan att de älskade jeansshortsen varit i mitt ägo i 14 år. Då hade jag ingen aning att de skulle vara ett bra köp! Man får testa sig fram helt enkelt. Tänker som du när jag behöver nytt plagg, att först kolla på secondhandmarknaden. Framförallt på nätet t.ex. via Sellpy och man måste våga och orka skicka tillbaka plagg som inte passade eller inte var fina på mig.

  Svara
 2. Catrine

  Jag har en blommig kjol från Moods som jag haft i 11 år. Den är flerfärgad och kan användas tillsammans med de flesta enfärgade toppar. Jag bor i den hela sommaren. I tillägg har jag en blå kjol som jag sytt upp hos en skräddare som är en kopia av den blommiga kjolen. Den har jag året runt (med ylle under på vintern), så man får väl säga att den blommiga kjolen har varit en god investering, ha ha.

  I tillägg har jag ett par blå shorts och ett par blå chinos och tre klänningar (samma randiga som fru minimalist). Thats it. Och har kört samma kläder i fyra år nu. Förra året var jag en månad i Asien med endast handbagage, men använde inte ens alla plagg, ha ha. Så jag börjar få en överblick.

  För övrigt har jag det som kallas en capsule wardrobe. Men jag kör inte olika säsonger, jag använder samma kläder året runt (med ylle under på höst/vinter, bor i Norge så utbudet av yllestrumpebyxor, ylletrosor, ylle BH och liknande är enormt). Fast shortsen (som faktiskt är i ylle) har jag bara på sommaren. Annars har jag alla plagg året runt.

  Svara
 3. Em

  Jag fastnade definitivt i den fällan när jag skulle rensa och skapa en capsule wardrobe. Införskaffade några plagg som man ”måste” ha i basgarderoben men som sällan kommit till användning, bland annat en vit skjorta. Nu när jag har småbarn kommer den nog inte användas alls då vitt är grymt opraktiskt. Men man lär sig av sina misstag och nu efter några år som minimalist har jag landat i vilka behov jag har och vilka kläder jag trivs i. Det är otroligt befriande att inte känna det ständiga behovet av nya kläder och att uppdatera garderoben varje säsong.

  Svara
 4. Harmagedon

  Att sommarkläderna puschas så himla hårt med reklam och måste ha är väl för att vi egentligen knappt behöver dem. 2-3 omgångar som är kontorsvärdiga, nåt fint och resten sånt man skrotar runt i. Inget slits de få veckor det används så behovet måste skapas av marknaden.

  Svara
  1. Eva

   Har inte tänkt på att/om det är mer reklam för just sommarkläder, men säsongen för dem är ju relativt kort i Sverige. Köper själv väldigt lite kläder för sommarbruk. Har samma tre par shorts som köptes för ca tio år sedan, samma två kjolar och två klänningar som hängt med över tre år nu. Bara t-shirts och toppar byts ut, i alla fall några av dem varje sommar då de nöts mer. Korta strumpor (som jag bara använder just på sommaren), kan hålla i väldigt många år. Har fortfarande kvar några par från 2003 utan hål – inget skämt! Att strumpor äts av tvättmaskiner har jag aldrig förstått, jag ser däremot en del kvarglömda i tvättrumman i den gemensamma tvättstugan. Kan också ha samma baddräkt i åratal, har nog inte haft fler än fyra olika under 25 års tid! Köpa nytt varje år – VARFÖR?

  2. MD

   Helt rätt analyserat! Dessutom för att folk längtar så mycket efter sommaren, man köper fina sommarkläder i hopp om allt fantastiskt man kommer hinna hitta på när sommaren äntligen kommer!

 5. Malin K

  Jag intresserar mig mer och mer för minimalism, fast är väldigt mycket på basnivå hittills. Funderat en del på kläder och inser att jag har en ofrivillig kapselgarderob ;) … Jag pendlar så mycket i vikt mellan årstider/år (15 kg fram o tillbaka hela tiden). Så jag köper liksom aldrig kläder. Sommargarderob/vintergarderob låter sjukt lyxigt. Jag har köpt 2 jeans som passar den vikten jag har nu. Så nu dras jag med dem fast det är 30 grader varmt ute. Inte lönt att köpa sommarkläder i strlk STOR eftersom jag vet att jag snart kommer få ett bantningsryck och gå ner i vikt. Kommer även bada i bikinisar som förvisso är några år, men just för tillfället är alldeles för små!
  Är SÅ avundsjuk på alla er som kan välja att ha en kapselgarderob och köpa genomtänkta plagg som håller år ut och år in. Jag måste liksom först få bukt på denna typ av ätstörning innan jag kan börja arbeta fram en sån garderob. Men jag verkar vara ensam med detta problem!

  Svara
 6. Linda

  Jag skäms för det nu, men för några år sedan kollade jag en sån där ”måste ha”-lista och skaffade vita skjortan, jeansjackan, skinnjackan, klackskorna osv för att ha fixat den ultimata garderoben och ”alltid kunna känna mig rätt klädd”. Snarare utklädd. Insåg att jag har hållt på och försökt snygga till mig i massa år men i själva verket har jag samma (brist på) klädsmak som när jag gick på högstadiet. Jeans och svart tshirt räcker för mig. Så jag sålde av alla de fina märkeskläderna och försöker att inte tänka på hur mycket tid, pengar och onödig miljöförstöring jag la på eländet. Idag är min garderob mindre än någonsin men jag använder allting i den, det är lätt att få en överblick och smidigt att tvätta. Men just sommarplagg är svårt, känner mig naken och konstlad i det mesta, men har i år fixat ett par jeansshorts och ett linne som funkar till det mesta. Det brukar ändå inte vara så många dagar med riktigt varmt väder där jag bor.

  Svara

Lämna ett svar