5 tips för mer luft i kalendern

Fullspäckade kalendrar som ska synkas och to-do-listor som aldrig tar slut, är förmodligen två av de största källorna till stress i dagens familjer. Det är hämta och lämna, jobba och städa, fritidsaktiviteter och träningar, fest och kalas med mera. Med så många åtaganden och möjligheter är det lätt hänt att schemat blir fullspäckat och lämnar ytterst få tillfällen för att bara vara tillsammans i familjen eller göra ingenting (!).

Herr Minimalist hade en period då han testade att sitta utan yttre stimulans 30 minuter per dag och låta det inre komma till tals. Mer om detta kan du läsa i inlägget Konsten att göra ingenting. I dagens samhälle är det för många betydligt svårare att hitta ”down time” än att vara produktiv och ha fullt upp.

Här är fem tips för hur du kan förenkla, skapa mer luft i kalendern och få mer tid över för det i livet som du verkligen vill prioritera, som exempelvis familjen, hälsa, vänner och återhämtning:

1. Lär dig att säga nej. Det är något som många behöver träna på för att bli bättre, Herr Minimalist gjorde det i november under utmaningen En månad med livsbalans. Att säga ja till dina egna prioriteringar betyder oftast att behöva säga nej till någon annans. Om du gör saker för att andra förväntar sig det och inte för att du vill, då är det hög tid att börja träna på ordet nej. Ett sätt att träna på att säga nej när du får en fråga rörande exempelvis en inbjudan till en aktivitet eller arbetsuppgift, är att be om betänketid så du får tid att i lugn och ro överväga om det passar i schemat, går i linje med dina prioriteringar etc. Och kom ihåg att ”Nej” är en fullständig mening. Du behöver inte fortsätta med en lång lista ursäkter som försvarar ditt nej.

2. Välj och välj bort. Det är lätt hänt att rättfärdiga sig själv för att alla saker som trängs i kalendern är viktiga saker. Det du kan göra är att välja ut vad som är viktigast för dig just nu, utifrån livsfas, tid på året och andra omständigheter, och låta detta spegla sig i vad du planerar in i kalendern. Inse att tiden är begränsad och att du inte kan göra ALLT varje dag, året runt. Du kommer behöva säga nej till roliga och intressanta aktiviteter för att istället kunna säga ja till det som för dig är absolut viktigast och mest prioriterat i livet just nu.

3. Fokusera på det viktigaste. Det är lätt hänt att bara fokusera på det som brådskar mest även om det inte går i linje med dina prioriteringar och värderingar. Många schemalägger dessutom allt möjligt i sin kalender och försöker sedan hitta tid för sig själva eller familjen i de små luckor som kvarstår. Se över vad som tar upp din tid och vilka saker som är dåliga, bra och bäst för dig, och behåll om möjligt bara de sistnämnda.

4. Stanna hemma. Det låter som en överdriven och tråkig förenkling, men oavsett vad du ska iväg på, så tar det extra energi och tid att lämna hemmet. Förutom tiden för själva ärendet eller aktiviteten, så tar det tid att göra sig i ordning samt förflytta sig dit och hem. Är det hela familjen med barn som är iväg så tar det förmodligen även sin tid att komma i ordning när ni kommit hem igen. Du behöver inte bli en erimit men du kan överväga att stanna hemma oftare för att skapa luft i schemat. Exempelvis är det tidseffektivt att träna hemma, och numera går det att få matvaror hemkörda till dörren utan att det kostar skjortan.

5. Planera in luft i kalendern. Tidigare var jag otroligt duktig på att schemalägga varje timme av min dag och var dessutom tidsoptimist. Det ändrades ett tag efter att jag träffat den mer oplanerade och lugnare Herr Minimalist. Än mer påtagligt blev det när vi väntade barn och energinivån inte var densamma och framför allt sedan Bebis Minimalist kom till världen. Planera in att saker ska ta längre tid än du tror och njut av en kopp te, en bok eller bara tid med familjen om det mot förmodan skulle bli lite oplanerad tid över.

Vad är ditt bästa tips för att skapa mer luft i kalendern?

18 tankar kring ”5 tips för mer luft i kalendern

 1. Sara

  Jag blir lite nyfiken, det blev ingen långvarig vana för Herr minimalist att sitta 30 minuter per dag utan yttre stimuli?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Han kan få svara själv men jag tror det kom en bebis i vägen så att prioriteringarna ändrades och egentiden blev än mer knapphändig ;)

 2. Anna

  Nummer fyra är så självklar, och så svår att genomföra. ”Bara fika/äta hos någon” tar hela dagen i anspråk när vi ger oss iväg med tre barn. Det är ju såklart mysigt, missförstå mig rätt, men det ger inte den där vilan som behövs. Ni vet, när barnen inte kommer ur pyjamasen utan fastnar i en lek som tar hela dagen.
  Bra tips, ni är extremt bra på att läsa verkligheten, har ni varit här o tjuvkikat?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du uppskattade inlägget! :)
   För oss som inte har någon bil kan en resa till familjer som bor i hus lite ”off” ta både en och två timmar i anspråk, enkel resa. Ofta hyr vi då bil men ibland är det inte heller optimalt, och ibland ser ju en resa smidig ut på reseplaneraren men med ett par byten räcker det med en försening för att resten av resan ska bli lidande. Och så plötsligt har hela den lediga dagen gått åt.

   Det betyder ju inte att man behöver bli osocial, det går ju att bjuda hem folk till sig så blir samvaron åtminstone mer tidseffektiv och smidig för en själv. ;)

 3. Jenny

  Jag har jobbat som chef med personalansvar för ett 30-tal personer under många år. Jag är verksam i en stressig bransch med timdebitering, med allt vad det innebär. En sak som stått väldigt tydlig för mig är att varje gång en medarbetare ”går in i väggen” föregås det av att hen ger upp sitt fritidsintresse, det hen brinner för själv. Man prioriterar bort sig själv helt enkelt, för att prioritera att svara upp till andras förväntningar och krav.

  Det har därför blivit en väldigt viktig del i mitt ledarskap att i så stor utsträckning som möjligt hålla koll på att Stina fortfarande ägnar sig åt fotografering, att Erik fortfarande ägnar höstens helger åt svampplockning och så vidare. På så sätt kan jag fånga på ett väldigt tidigt stadie om någon närmar sig utbrändhet eller ohälsosam stress. På samma sätt håller jag koll på mig själv såklart, och får ett bevis på om jag har en vettig balans eller inte.

  Svara
  1. Ett fattigt landskap

   Det är ju så självklart och så smart! Ändå är det långt ifrån alla som förstår att det inte gynnar företag i längden att medarbetarna ägnar all sin vakna tid åt jobbet. Även om man inte blir utbränd så kommer man att lessna och se sig om efter annat.

  2. M

   Så klokt! Jag hade en kämpig period förra senvintern och då valde jag bort att åka till mitt älskade fritidshus så ofta som jag brukar, detta i tron att jag skulle få mer energi av att inte flänga runt så mycket. Funkade inte alls, istället blev jag mer isolerad och uttråkad eftersom jag blev sittande i en tråkig lägenhet.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klok kommentar som jag tror är väldigt viktig i dagens stressade samhälle. Det blir ju lätt att ma prioriterar bort det som är ”lättast” att välja bort, som sig själv, egen tid och fritid, när jobbet kräver mer av en.
   Vad kul och nyttigt det vore att ha en så lyhörd och omtänksam chef! :)

 4. Ett fattigt landskap

  Det som jag tycker är det knepigaste i allt detta är att det egentligen är en sanning med modifikation att man mår bättre bara man får möjlighet att säga nej, skapa luft, göra ingenting, sluta vara folk till lags och så vidare. I teorin kanske, men att inte underhålla vänskap till exempel kan ju få förödande konsekvenser när man plötsligt inser att man inte har någon kvar. Även om jag kanske inte har lika stort behov av att träffa mina föräldrar som de har av att träffa mig, så vill jag ju gärna att de ska kunna bygga en relation till mina barn – och det låter sig ju göras endast om man ses skapligt ofta.
  Jag kan hålla med om att man behöver tacka nej till överflödiga saker och sålla bort även det roliga. Samtidigt ska man inte glömma att man blir lycklig av att hjälpa andra människor. Det är helt klart en knepig balansgång!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra.
   Relationer och vänskaper som ger mer energi än de tar, är ju något man ofta väljer att prioritera och lägga sin tid på. Att bjuda hem människor till sig är i vissa fall mer tidseffektivt än att behöva göra en utflykt iväg till någon annan. Och det krävs inte hembakat bara för att man har gäster, de flesta vill ju faktiskt träffas och umgås snarare än att äta en gourmetlunch eller ha sju sorters kakor på bordet. ;)

   Men visst, som med mycket annat är det lättare i teorin än i praktiken.

 5. Jenny

  Visst är det så, men det behöver ju inte heller vara jobbet som är ”boven”. Det är lika ofta, om inte oftare, något privat som gör att man tappar obalansen och börjar prioritera bort sig själv. Som till exempel skilsmässa, sjukdom eller dödsfall i familjen, barn som har problem i skolan etc. Men som arbetsgivare (och medmänniska) har jag ändå möjlighet att se, att uppmärksamma och att påverka. Och oavsett vad det är som skapar obalansen, så är det ett bra verktyg att se om man prioriterar bort sig själv och det man själv brinner för.

  Svara
  1. Jenny

   …och det där var då tänkt som ett svar till Ett fattigt landskaps svar på mitt inlägg ovan. :)

 6. Carina

  Jag har lärt mig efter många år att inte boka upp för mycket fritidsaktiviteter på hösten! Det är lätt hänt när man haft semester och känner sig pigg på nystart. Sedan kommer vintern och man undrar hur man ska orka, även om det är roligt. Vi har en nioåring hemma som har två aktiviteter/vecka (dans) vilket känns lagom för henne och oss föräldrar.

  Det där med betänketid är en bra punkt också! Att inte per automatik svara Ja till en inbjudan eller aktivitet.

  Tack för en bra blogg som leder till reflektioner! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillar inlägget och bloggen! :)

   Visst är det tur och kul att man har saker att lära om sig själv och livet hela tiden? :) Jättebra att du funderat över och ändrat aktivitetsmängden utifrån hur det blir mer optimalt för dig/er. Det gäller att våga lyssna på sig själv och sin kropp, var man befinner sig i livet och var övriga familjemedlemmar befinner sig, för att hitta det som passar bäst för en själv här och nu.

 7. Ninni

  4. Stanna hemma: en kan ju bjuda hem folk. Det gjorde vi ofta när barnen var mindre, och vi var dessutom ofina nog att säga till gästerna att de fick stå för fikat/maten. Det var inga som helst problem, alla var bara glada att de fick träffa oss. Även om det kunde innebära en del disk osv så var det ändå lättare än att packa skötväska, förbereda barnmat, se till att det passade med sovtider och allt annat. Och de bästa gästerna var de som diskade innan de gick :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken lyx, haha! Men helt rätt gjort av er. Vi har också haft fler bjudningar här hemma sedan vi fick barn och just när man har en liten bebis tycker jag de flesta har förståelse för att man hellre hänger hemma hos sig själv, samt att bebis-familjen får bestämma tider utifrån bebisens mat- och sovklocka. ;)

 8. ekomammaistan

  Ninnis tips är himla bra! Sedan vi fick barn har vi blivit bättre och bättre på att bjuda hem folk till oss istället för att ta oss iväg. Det behöver inte vara så komplicerat, ett par gånger har vi köpt hämtmat tillsammans för att vi inte hunnit fixa eller så har vi lagat något lätt tillsammans. Som Ninni också säger, de flesta vill bara kunna ses och sedan spelar det inte så stor roll om det är fixad trerätters eller hämtpizza.

  För mig är att jobba hemifrån en sån sak för mig som skapar ro och ”luft” i min kalender. Att få sitta i en tyst lägenhet med datorn och en kopp te är lite tid för återhämtning för mig när det annars är hög ljudvolym överallt. Jag har inte lång väg till jobbet heller, men att spara in den tiden ger mig också tid att göra annat. Något av mitt bästa är när maken hämtar och jag stänger av datorn ca en halvtimme innan jag vet att familjen kommer och kör ett yogapass i vardagsrummet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, jobba hemma kunde jag på mitt förr-förra jobb, det var guld värt och är något jag så gärna skulle vilja göra nu för att få slippa lägga tid på att pendla till och från jobbet. Även om jag tycker jag har hyfsat nära så tar det 30 minuter enkel resa dörr till dörr. Vilket är mycket när man har en 8 månaders hemma.

   Det lät verkligen idylliskt med yogapass för att ladda om från jobb till fritid, barn/familj. :)

Lämna ett svar