I don’t Wish

Inkomstklyftorna i Sverige växer. Samtidigt tycks hållbarhetsklyftan växa sig ändå större. Å ena sidan har vi oss som funderar både en och två gånger inför ett köp, köper begagnat och researchar mer hållbara alternativ, köper kvalitet för att sakerna ska kunna vara i bruk länge (av oss eller någon annan), och funderar på flygstopp. Och på andra sidan sitter folk med mobilen i högsta hugg och shoppar via kinesiska Wish. Kväll efter kväll.

Varje dag landar över 100 000 paket från Kina på Arlanda från främst shoppingappen Wish (men även Alibaba och Ali express). Varje dag, året runt. Appen Wish har över 300 miljoner användare och är ett av världens största e-handelsföretag. Framgången? Att allt är löjligt billigt eftersom kunderna handlar direkt från fabrikerna i Kina utan mellanhänder. En gammal överenskommelse från mitten av 1900-talet då Kina räknades som u-land har dessutom gjort att frakten från Kina är kraftigt subventionerad. Nu har visserligen Postnord och Tullverket enats om att lägga på en avgift och moms på alla paket från Kina från och med 1 mars 2018. Kanske kan det dämpa vår självdestruktiva konsumtionsorgie något.

Skärmdump från Wish Instagramkonto.

Beräkningar visar att ett 100-gramspaket som skickas från Kina till butik i Sverige (tillsammans med tusentals andra varor via fraktfartyg) ger utsläpp på 23 gram växthusgaser. Flygfrakten för samma paket till Wish-shopparen ger utsläpp på 488 gram (!). Räkna då ut hur mycket mer växthusgaser det går åt för 100 000 paket. Varav de flesta väger mer än 100 gram.

Miljön får ta en enormt stor kostnad. En textsnutt från vår bok Prylbanta beskriver det väl:

Vår förmåga och vilja att förstå slitaget och konsekvenserna för vår planet och för människor bortom vår egen närmaste krets övertrumfas av de kortsiktiga kickar som vi tycker oss få av konsumtion. Vi förstör platser på jorden som ligger utom synhåll och blundar för de orättvisor som överkonsumtionen av billiga prylar och kläder medför. Om det hade varit människor i ens närhet som drabbats så skulle det ha varit lättare att känna ansvar och att identifiera sig med offren.

Men hur kunde vi hamna här? I Sverige är vi välutbildade, de flesta har tillgång till internet. Vi kan läsa oss till i princip vad som helst. Vad har hänt med oss medvetna och naturälskande svenskar?

Naturälskande folk å ena sidan och konsumtionsjunkies å andra sidan?

Jag blir provocerad av Wish och de som använder appen. Känner de inget ansvar och kan se annat än till just priset? Att något som verkar löjligt billigt på prislappen måste ha kostat i något annat led. Köper du något direkt från Kina så saknas de krav som svenska återförsäljare behöver förhålla sig till när det gäller bland annat kemikalier, säkerhet, miljö och barnarbete. Visst är det är ett privilegium att kunna välja bort det billiga. Men har man inte råd att betala vad det faktiskt kostar kanske man inte ska köpa det alls. Den allra billigaste konsumtionen är trots allt den som inte blir av.

Men för att inte avsluta i upprördhet och moll, så är medvetenhet ett första steg till förändring. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och samtidigt vara en inspiration och förebild för andra. Om tillräckligt många börjar agera annorlunda blir det nya beteendet den rådande kulturen. Det krävs bara att en kritisk massa med människor agerar långsiktigt och medvetet.

Jag hoppas att om du som läser det här råkar ha appen Wish på din telefon raderar den och vågar agera annorlunda och vara en inspiration för andra att göra detsamma.

Vad tycker du om Wish?

67 tankar kring ”I don’t Wish

  1. Linn

    ”Antingen får jag den för 20 kr, eller så får jag exakt samma sak för 200 kr” sa min syster och visade en jämförelse där svenska butiker sålde exakt samma saker som på wish. Till och med bilderna och produktbeskrivningarna var desamma. Frågan är om det stämmer? För i så fall förstår jag varför man handlar där ur en ren ekonomisk synvinkel, om det ändå är exakt samma sak. Själv håller jag mig dock till böcker, det enda jag shoppar numera ;)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har hört att vissa svenska företag låter distributörer sälja defekta varor via Wish (och då säljs de ju inte under svenska bolagets namn etc). Defekt kan då vara fel färgsättning, för höga kemikalienivåer för svenska krav, sömndsmissar som gör att de inte kan säljas till fullpris etc.

      Nu vet jag inte vad det var för produkt din syster köpte, men när det gäller produktbeskrivningar så är det ju väldigt enkelt knep att kopiera sådant för att få det att efterlikna originalet så mycket som möjligt.

    2. Petra Söderlind

      Fast frågan kvarstår ju. Varför bryr vi oss inte. Varför sätter vi oss inte in i och undrar varför det ör så billigt?! Och måste vi verkligen ha den den för grejen överhuvudtaget?!

    3. Linda J

      Otroligt bra skrivet. Jag jobbar på Postnord och vi blev uppmanade för flera år sen att radera appen :) Det är enormt skrämmande med jakten på den billigaste dealen och vilken tillfredsställelse det ger många, oavsett vad man har shoppat.

  2. Karolina

    Jag hörde talas som Wish från en kompis för ca 1 år sedan. Laddade ner appen och trodde knappt mina ögon. Jag visade maken och givetvis hittade vi flera saker som vi ”ändå tänkt köpa”. Och när vi väl klickat hem dessa rullade det på med fler av bara farten. Det var ju så löjligt billigt.

    När beställningen gått iväg var det bara att vänta. Efter ett par veckor damp där ner ett litet tillplattat paket i brevlådan. Några dagar senare kom nästa och så fortsatte det. Och någonstans där, i takt med att alla dessa små paket kom farandes, ett och ett från långtbortistan, kom också det dåliga samvetet smygande. Det här kan ju inte vara speciellt bra för miljön …

    För att inte tala om när vi sen öppnade paketen och mer än hälften av grejorna hamnade i sälja/skänka/slänga lådorna direkt. Märklig storlek, fel färg, stark kemikalielukt. Vilket slöseri av naturresurser att bidra till framställningen av den här typen av prylar …

    Några veckor senare och ändå fler produkter i framför allt slänga lådan, kom den sista insikten. Hur många barnarbetare och andra underbetalda, utnyttjade människor har jag medverkat till att exploatera i och med mitt Wish-köp? Blotta tanken får mig att rysa …

    I Wished once, but never again ?

    Svara
    1. Emelie

      Bra skrivet! Har exakt samma erfarenhet som du… Handlat där i en omgång, men aldrig mer..

  3. Susanna Levin

    Jag hatar Wish, djupt och innerligt! Jag brukar faktiskt inte använda den här typen av språkbruk men Wish (och liknande) är jävlarimig det värsta som hänt miljön sen kolkraften uppfanns,

    Svara
    1. ÅsaJ

      Håller med, AVSKYR Wish och blir ledsen när det pratas om fynden i fikarummet, framför allt barngrejer

  4. Engiftfribarndom

    Japp den appen kör grannarna längst gatan med..när de köper leksaker till BARNEN = köper kemikalier till BARNEN. Helt sjukt!

    Aldrig kollat på appen själv och kommer aldrig göra det heller…

    Svara
  5. Carolin

    Ett vanligt argent i fikarummet är just det som nämns ovan, samma saker som går att köpa hos företag i Sverige men billigare? Hur bemöter en det, stämmer det? Jag har själv inga positiva känslor inför Wish eller liknande sidor. Har aldrig laddat ned appen.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag skulle nog nyfiket (inte ifrågasättande) fråga hur de vet att det är exakt samma varor och inte kopior? Om de tänker på att något som tycks vara orimligt billigt förmodligen har kostat i något annat led? Naturen, barnarbete etc. Eller om de tänker på att produkten kan vara full av giftiga kemikalier eftersom Kina har helt andra riktlinjer (typ inga) för sådant jämfört med Sverige.

  6. flipp87

    Har inte testat den och inser ju mer och mer att det inte kommer att hända heller! Och är tacksam till att politiska beslut ändå begränsar folks frihet genom att se till att det blir dyrare. I de här frågorna är jag övertygad om att det inte går att vänta in att vi som konsumenter ska förändra samhället utan politisk styrning behövs för att komma tillrätta med problemen.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Håller helt med dig om att här måste vi konsumenter agera och inte vänta på politiker. Just det nämner vi faktiskt i vår bok Prylbanta. :)

  7. ÅsaJ

    När jag började läsa er blogg hade jag två olika mailutskick, ett från Let’s deal och ett till liknande. Tror företagen var lite som Wish. Jag beställde en pryl från Let’s deal som var totalt oanvändbar och gick direkt i soporna. Efter att ha läst ert inlägg om att rensa bland mailen stoppade jag båda mailutskicken, och slapp frestas att köpa värdelösa grejer som jag inte behöver.

    Svara
  8. Jenny

    Bra och viktigt inlägg! Mina elever i lågstadiet kommer varje vecka med nya prylar de handlat från Wish och jag brinner inombords. Lite milt sådär har jag tagit upp nackdelarna med appen, men så länge föräldrarna handlar så är det svårt att motivera barnen att hålla sig ifrån att köpa onödigt krafs som de egentligen inte behöver.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag kan vara fel ute men jag upplever att det är just många yngre som använder appen och det känns minst lika illa. De är ju vår framtid! Ska de vänja sig vid den här typen av billig och ”ful” masskonsumtion, var ska det då sluta!

      Heja dig som vågar ta upp det med eleverna! Försöka få dem att förstå att något som är orimligt billigt förmodligen har kostat i något annat led; barnarbete, naturen, dålig kvalitet, billiga kemikalier etc.

  9. Eva

    Hade aldrig hört talas om W*** innan ni nämnde det här. Kommer inte heller att föra namnet vidare till någon. För stor frestelse för folk! Vissa saker mår man/jorden bäst av att inte veta.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det är faktiskt en av anledningarna att det tagit lång tid för mig att vilja skriva inlägget, jag vill inte att det ska få utrymme och fresta någon att köpa. Men tillslut insåg jag att jag ändå måste ryta ifrån och inte bara sitta tyst.

  10. Jenny

    Jag håller helt med, skulle aldrig få för mig att handla via wish. Tyvärr ses man ju som en glädjedödare om man tar upp det.

    Svara
  11. Veronica Engqvist

    Jag håller med! Jag förstår inte varför det inte finns en miljöavgift eller liknande på dessa paket. En saftig sådan, som verkar avskräckande på shopaholicsen som storhandlar på wish.

    Svara
  12. Sara

    Jag har generellt svårt att hålla mig till fakta och konkreta argument i diskussioner där jag retar upp mig, men ffa inte sitter på all fakta. HATAR denna överkonsumtion med allt vad den innebär. Har familjemedlemmar som glatt konsumerar via Wish. Helt sorglöst. Själv har jag aldrig köpt något därifrån, men inser ju mycket väl att det inte finns något som är gratis eller billigt här i världen. Är det billigt för konsumenten, betyder det att någon annan betalat med sämre villkor, slitage, pengar eller annat ofog. Därför är det så oerhört välkommet med sådana här konkreta inlägg från dig. Tänker att vi vinner på att ”bilda” varann för att man i stundens hetta inte enkom ska svära. Vilket jag tenderar. KRAMPÅER!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack så mycket. Förstår fullt ut vad du menar med att det är svårt att vara saklig när man retar upp sig. Inlägget var mer aggressivt direkt efter att jag ”kräkts” ur mig texten första gången. =D Kände att jag fick tona ner det något för att det inte skulle bli så otrevlig läsning, haha. ;)

  13. Patricia

    Håller med till 100%! Förstår också att det är otroligt billigt och därför mera lockande än att köpa samma sak i en loka butik. Men det övergripande problemet är ju att inköpet ofta inte behövs till att börja med. Jag fick också ont i magen av småkillarna på gatan som beställde hem 25 stycken fidget spinners var i somras. Varav alla nu ligger och skräpar i någon låda eller hamnat i soporna för länge sedan.

    Svara
  14. Elin

    Jag skäms inte det minsta för att köpa saker direkt från Asien, USA eller andra länder i Europa. Det vi vanligen köper är saker vi inte alls kan hitta i Sverige eller så är de helt vansinnigt mycket dyrare i Sverige. Jag tycker att miljöfrågan är viktig men att det finns en nästan rasistisk ton i folks avsky för varor från Asien. Asiatiska varor är dåliga för miljön. Asiater driver fabriker med människovidriga förhållanden. Asiatiska varor är skitkvalitet. Min upplevelse av kvaliteten är att de inte är sämre än resten man köper i Sverige eftersom mycket vi köper här faktiskt är gjort i Asien. Är man villig att köpa saker tillverkade i Asien ser jag liten skillnad mellan att köpa på nätet själv och i butik. Visst kan vissa tillverkare transportera med båt mot flyg men det är inte alltid så och då betalar jag bara hundratals kronor för att någon ska hänga upp saken i butik mot att jag beställer den själv. Jag hoppas på att någon väljer att skapa en beställsida med båttransport och mer samfrakt så beställningar kan fortsätta samt att man kan få en enklare lösning för de straffavgifter som kommer läggas till som inte håller varor i månader. Jag ser detta mer som en naturlig utveckling av vårt samhälle och att det rimliga är att vi hittar nya bättre lösningar istället för att kväsa alla direktbeställningar.

    Svara
    1. Ellie

      Jag håller med dig.. visserligen är allt från just wish appen skit! Men de flesta varor som vi köper idag är tillverkade i asien. och vare sig man köper det i butik eller via nätet så fraktas det hit…

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Nej, att köpa saker som är tillverkade i andra delar av världen ska vi inte skämmas över. Och det är absolut inte varor från Asien (eller något annat land) generellt som är föremål för inlägget. Utan varor som säljs orimligt billigt utan något som helst krav, kontroll eller transparens av produktion, tillverkningsprocess, kemikalier, kvalitet etc. Vilket är det som sker via de olika ovannämnda appar/webbsidor.

      För att något ska få säljas i Sverige har vi vissa krav på bland annat kemikalier och säkerhet (CE-märkning för barnsaker, el-säkerhet för produkter som kräver el, mm). Den typen av krav behövs inte om du köper direkt från en distributör i Kina.
      Exempelvis har andelen bränder i bostäder kopplat till mobil-laddare ökat markant senaste åren, och de tror att det beror på att billiga kopior av mobil-laddare köps från Kina där de inte har samma krav på säkerhetstester etc på den typen av produkter, till skillnad från om de ska få säljas på den svenska marknaden.

    3. ANNA

      Näe allt som tillverkas i hela Asien är givetvis inte dåligt men det är ju inte det som det här inlägget handlar om, egentligen.

      Alla och då menar jag varenda en av oss borde konsumera mindre, vi borde ta hand om de saker vi har, inte köpa något vi inte behöver och när vi köper något bör vi tänka efter ordentligt vad och varför vi köper ”saken”.

      Att oöverlagt köpa nyproducerade plastsaker (eller andra dåliga material) med kort livslängd pga kvalité och /eller att de bara är en fluga och låta dem bli fraktade hit från långt bort är de allra mest onödiga inköpen. Om de fraktas hit en å en är värst av allt.

      Att handla det man Behöver lokalt både vad det gäller produktion och själva försäljningen är mycket bättre för alla.

  15. Linda

    Jag tror att Wish är lite samma fenomen som Ullared. Folk handlar för att det är billigt. Man förbluffas av alla låga priser och köper en massa saker som man inte köpt annars men köper dem för att det är så billigt. Har aldrig varit på Ullared och kommer aldrig att åka dit. Kommer aldrig heller att handla på Wish. Föredrar produkter av bättre kvaitet som håller länge.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, kanske, men inbillar mig att Wish är ändå värre. Har aldrig varit på Ullared, men där finns ju iaf mat och hygienartiklar som används. På Wish känns det verkligen som det bara är onödig överflödskonsumtion.

    2. ANNA

      Så var Gekås i Ullared för 30år år sedan ☺ numera är det samma varor, inte ens sekunda, som i andra butiker fast till lägre pris.

  16. Ella

    Jag var lyckligt ovetande om den appen, men tänker ofta som ni gällande den överkonsumtion av billiga kläder och prylar som jag ser hos folk i min omgivning. Människor som jag annars ser som intelligenta och omtänksamma verkar inte ha några som helst problem med att bidra till miljöförstöringen genom att köpa på sig massvis med totalt onödiga prylar och kläder, tillverkade av någon stackars underbetald människa som troligen arbetar under förhållanden vi inte ens kan föreställa oss, bara för att det ”är så billigt!”. Kostnaden för miljön och de människor som tillverkar sakerna är alldeles för hög för att jag ska kunna tänka mig att köpa något för att det är ”kul att shoppa” eller det råkar vara billigt.

    Svara
  17. Distansare

    För mig som har läst nationalekonomi de senaste månaderna, blir det uppenbart att människor inte tänker på och/eller känner till alternativkostnaden för att beställa från Wish och dylika appar. Men jag kan förstå att människor föredrar att vänta X antal veckor om det skiljer så vansinnigt i pris. Förutom att man har infört den här tilläggsavgiften för att göra arbetet för det annars underbemannade PostNord, mer hanterligt, så gynnar man inhemska företag om man handlar i butiker i Sverige. Det i sin tur gynnar ju också välfärden. Om man nu irriterar sig på att rika männsikor kommer undan skatt genom diverse arrangemang, skulle man kunna se import som ett liknande upplägg (jag vet, det är en hårddragen jämförelse).

    Summan av kardemumman, så är det nog nödvändigt att människor funderar över alternativkostnaderna.

    Svara
  18. Karin Svensson

    Jag har inte handlat på wish men på aliexpress. Ekolod för 695 :- gratis frakt.
    Ett exakt likadant, samma märke samma färg samma funktion kostade här i
    Sverige 5.300:- … Är det billigt så köper jag.

    Är så urbota trött på det här med miljön. Varför ska vi alltid vara så duktiga,
    dra hela lasset när människor i många andra länder inte ens kan stava till miljöproblem.

    Svara
    1. L

      Ehum. Ja, för att vi är privilegierade nog att känna till och kunna stava miljöproblem och lösningar på dem?

    2. Katti

      Vad har du för möjlighet att utnyttja garantier och liknande när du handlar så (i jämförelse med när konsumentköplagen gäller)? I Sverige och andra västländer är vi väl inte speciellt duktiga eller vad grundar du det på? Vi är ofta sämre än de fattiga länderna på att vara miljövänliga just för at vi är rikare.

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Problemet är väl att vi svenskar inte är så duktiga som vi tror. Vi är väldigt pålästa i Sverige, och välutbildade, och medvetna. Men vi är inte särskilt bra på att agera utifrån våra kunskaper. Då skulle vi inte flyga till Thailand varje vinter och åka på shoppingresor till storstäder. Sopsortera och äta vegetariskt en dag i veckan kan vi göra, men rör inte mina resor eller min konsumtion.

      Känns lite som med den invandring som skett senaste åren, vi är utåt sett godhjärtade och välkomnar främlingar hit. Men sen när det krävs familjer där ensamkommande etc ska bo, då sticker vi huvudet i sanden och är inte alls så godhjärtade längre. Det där får någon annan lösa. Gärna i en annan kommun. I någon annan del av landet.

      Om inte ens vi i ett av världens rikaste länder kan vara förebilder och agera mer miljövänligt, vem ska då kunna vara det?

    4. ANNA

      Svar till Karin Persson

      För det första är det inte gratis frakt utan den är inbakad i priset.
      För det andra så ska paketet förtullas och då tillkommer tullavgifter som du måste lägga på totalpriset, något många fuskar med.
      Och för det tredje…ett såpass dyrt bruksföremål, vill du inte ha en garanti på den? Som gäller… Det hade du fått om du handlat i butik å det har du inte nu.

      Å bara för att något kostar färre kronor ur din egen privata plånbok är det inte alltid ”billigt”.

      Sen det där med miljöproblem. Alla vi som försöker göra vårt bästa blir förbannat trötta på egoister som Du, som bara stöter problemen ifrån sig och pekar finger. Vi som bor i bla Sverige har en möjlighet att göra något, vi är så jäkla privilegierade jämfört med andra och så mycket skit som vi kollektivt står för är det helt enkelt vår plikt att göra allt vi kan för miljön varandra och kommande generationer. Allt annat vore ett hån.
      Alla kan bör och faktiskt ska göra så gott de kan, även du. Gör man inget fast man kan är man bara en liten lort.

      Det korta svaret på varför vi ska vara duktiga och dra ett stort lass är helt enkel ”För att vi kan!” svårare än så är det inte.

      Med hopp om Bättring /Anna

  19. Jenni

    Det är mycket begärt att människor ska välja att betala mer för något i en butik om det är samma produkt. Vi vet ofta ganska lite om hur saker och ting som vi köper i butik här i Sverige tillverkas. Det mesta kommer från Asien ändå. Man kan ju också undra om det är så mycket sämre ur ett miljöperspektiv att fabriken skickar ett paket direkt till köparen än att en grossist tar in varan i större mängd och sedan distribuerar den till diverse butiker som sedan ska displaya varan på någon specialbyggd hylla (som byts ut en gång om året för att det ska kännas nytt och fräscht) i någon köpcentrum -dit alla tar bilen. Det enda vi med säkerhet kan säga är att de flesta konsumerar för mycket. Och såklart bidrar vi inte till välfärden genom att handla direkt från Kina men det är lite som att be folk betala in lite extra skatt för att vara schyssta. Det vore säkert jättebra men helt ärligt – vem skulle göra det? Om konsumenter inte beter sig som de borde anser jag att det är staten som ska styra upp det. Än så länge gynnas ju verkligen inte de som väljer att laga saker framför att köpa nytt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller helt klart med dig om att de flesta konsumerar för mycket och därför känns det än mer onödigt att handla via Wish och motsvarande. Vi bara handlar för att tröskeln är så låg via en app och det är så billigt, utan att tänka efter.

      Men hur vet du att det är samma produkt och inte bara en billig kopia?
      Eller att den skulle klara de säkerhetskrav eller kemikaliekrav som vi har i Sverige?

      Köper du direkt från en distributör i Kina har de ju inte alls samma krav på sig som om en liknande vara skulle köpas i Sverige. För att något ska få säljas i Sverige har vi vissa krav på bland annat kemikalieinnehåll och säkerhet (CE-märkning för barnsaker, el-säkerhet för produkter som kräver el, mm).

      Exempelvis har andelen bränder i bostäder kopplat till mobil-laddare ökat markant senaste åren, och de tror att det beror på att billiga kopior av mobil-laddare köps från Kina där de inte har samma krav på säkerhetstester etc på den typen av produkter.

  20. L

    Jättebra inlägg och tycker många verkar glömma bort sånt som säkerhetsaspekten på tex elektronik i jakten på att göra billiga fynd. Många brukar dra upp att grejerna de köper direkt från Kina faktiskt är CE-märkta och därmed testade. Jag arbetar juridiskt med större bränder mm där elektronik är inblandad och har därför tät kontakt med landets främsta brandtekniker, elingenjörer och elsäkerhetsverket. Har därigenom fått lära mig att CE i Kina står för China Export och inget annat…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vet inte om det är komiskt, smart eller fult av kineserna att märka prylarna med just CE utifrån vad många svenskar tolkar den märkningen som. ;) Men påminner om när vi var i Kina och skulle ha en tröja i XL men de hade bara XXL, efter ett tag gick butiksbiträdet till lagret och kom sedan tillbaka med samma tröja; ”Så här har du en tröja i strl XL”, och hade då strukit över ena X:et på storleksmärkningen. De kan vara luriga de där kineserna. ;)

    2. Marcus

      Om du arbetar med det så vet du också att det är ett relativt litet antal bränder som orsakas av elektronik. När väl så sker är det framförallt kylskåp, frysar och tv-apparater som brinner. Detta är varor du inte köper ifrån Wish. .

      Att CE står för ”China Export” är en seglivad myt! I vissa fall förfalskas märket trots att producenten ej gjort de självkontroller som enligt märkningen krävs.

  21. Minimalist

    Jättbra post! Har så många kollegor som förespråkar detta, men nej kommer inte handla en enda pryl där eller liknande ställen.. är lika anti självutcheckning i affärer, varför är alla så snåla snart finns inga arbeten kvar, allt e billigare om mänsklig kontakt uteblir..

    Jag är minimalist sen 6-7år jag betalar gladeligen premium och får mänsklig kontakt när jag väl öppnar plånboken, gjorde alla det skulle vi rädda jobben och trycka på kvalité!

    Ha de fint!

    Svara
  22. Marianne

    Tack för en bra post och mycket intressant att läsa alla kommentarer. Kände inte till omfattningen av wish men har hört det nämnas i fikarumet ”det är så himla kul att få paket men det mesta passar inte men det är ju så billigt”. Det låter helt förskräckligt. Jag kommer definitivt att diskutera detta med dem som köper därifrån.

    Svara
  23. Jennie

    Jag avskyr Wish. Jag förstår att det är dåligt för miljön men det är inte det som påverkar mina känslor. Det är människorna. Jag tänker på människor som sliter mot extremt låg lön. Kanske tillochmed barn?! Mår lite illa när jag tänker på det.

    Svara
  24. Caroline

    Jag är ”allergisk” mot Wish. När någon i min närhet stolt berättar om sina fynd, det som var sjuukt billigt, den oumbärliga prylen de köpt till vrakpris eller vill tipsa om var man kan hitta billigaste grejerna brukar jag svara:

    – När något är så billigt blir jag alltid misstänksam. Jag tänker att det alltid någon annan som fått lov att ”betala”. Med låg lön, usla arbetsförhållanden och barnarbete.

    De flesta brukar haja till och fundera över vad jag sa. Men en gång fick jag kommentaren:

    – Ja men tänk om vi inte skulle handla billigt från Wish. Då skulle ju de som jobbar på fabrikerna inte ha något jobb alls. Och det är ju värre att vara arbetslös!

    För mig legitimerar det inte att handla billiga prylar. Den frågan är mycket större än så och jag tror inte att köpa billiga grejer är det rätta sättet, ur ett längre perspektiv, att få ett hållbart samhälle. Vare sig här i Sverige eller i Asien.

    Svara
    1. ÅsaJ

      Jag såg en norsk dokumentär om klädproduktion i något asiatiskt land, minns tyvärr inte vilket. Tre norska unga bloggare fick ”praoa” bredvid professionella sömmerskor. En kvinna hade sytt samma söm i mer än 10 år, mer än 10 timmar per dag! Och trots att personerna de träffade hade arbete, kunde de faktiskt inte leva på sina löner, så usla var de. De kunde precis köpa lite mat. För att vi ska kunna köpa äckligt billiga kläder… Eller skräp från Wish.

    2. ÅsaJ

      Sweatshop heter den norska realityserien, nu finns det en svensk version också.

  25. Karlsson

    Hej.
    Jag undviker prylar som kommer från kina och har lågt prislapp.
    Jag kollar alltid om prylen är miljömärkt.

    Jag har tv-spel på försäljning på Sellpy. Jag är såå trött på att folk ska köpa och köpa. Och de ska äga så mycket prylar så möjligt..

    Ibland har jag lust att sälja och skänka nästan allt jag har! Men jag måste ha tålamod, eftersom det går inte så snabbt. Jag vill vara fri.

    Jag köper helldre väldigt få prylar, men i lyx/bra kvalite. Jag ska återvinna en gammal väska som gått sönder (går ej laga, men tyget är bra skick) till Sellpy.

    Jag har väldigt låg inkomst, under hälften av fattigdoms gränsen i Sverige. Jag berättar det så ingen börjar tro att jag är rikare än i verligheten.

    Nu ska jag rensa lite. :)

    Svara
  26. stina

    Tack för ett viktigt inlägg! Om inte vi i Sverige som är såå priviligierade bryr oss, VEM ska då bry sig??? Jag mår så illa av alla som bara fortsätter konsumera skit, resa till Thailand osv osv osv. Vad hände med solidariteten, som är kärnan i det välfärdssamhälle vi lever i i dag? Jag blir så otroligt upprörd. Tack för en bra blogg och hoppas att ni fortsätter skriva om och ifrågasätta denna typ av fenomen.

    Svara
  27. Sara

    Tack för ett suveränt inlägg! Jag förstår tanken att du inte ville ge utrymme och uppmärksamhet till något du tycker är dåligt, men fördelarna överväger absolut nackdelarna! Jag blev alldeles ställd över att jag inte på egen hand tänkt en tanke åt detta håll (gällande transporten). Jag har inte använt mig av Wish, men inser att jag mycket väl hade kunnat göra det utan att tänka efter!

    Jag läste ”Den onda badankan” för ett tag sedan. Jag har läst mycket om minimalism, men i denna bok fann jag den absolut största anledningen att inte överkonsumera prylar och minimera sitt ägande: Skadliga kemikalier. Läs boken och begrunda. Fler prylar=större risk att någon av dem innehåller skadliga kemikalier som kan vara hormonstörande, cancerframkallande, skada fertilitet, ge allergier, försämra hjärnans utveckling.. Särskilt utsatta är små barn. Boken råder bl.a. till att köpa leksaker som producerats inom EU. Många länder har inte alls i närheten av de strikta krav Sverige har, och jag tvivlar på att allt som importers kontrolleras (och är det köpt direkt från tillverkaren så är det ju det inte).

    Så, det är ett massivt skäl att välja sina inköp med omsorg (t.ex. eko), att en inte vill gynna att mer skadliga kemikalier sprids till hem och natur. Kanske vill ni göra ett inlägg om detta?

    Några länkar från kemikalieinspektionen med en del info för den som vill läsa:

    https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/handla-sakert-pa-natet?id=8199
    https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/kemikalier-i-samhallet
    https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/varor-och-kemiska-produkter
    https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/kemikaliepodden
    https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/kemiska-amnen

    Svara
  28. cattis

    Har en kompis som handlar på wish, mycket å ofta. Blev förskräckt över hur hon bara provade plagg efter plagg och säkert 3 tröjor åkte direkt i soporna, för det var fel storlek , färg etc.. Vilket otroligt slöseri. Då tänker man hur många har den inställningen … är ju så billigt att det inte ens lönar sej att skicka tillbaka. Inte undra på att jorden blir helt både skövlad å förgiftad.

    Svara
  29. Marie

    Resonerar precis som ni! Har inte laddat ner Wish och kommer inte att göra det heller. Om det är billigt för mig betyder bara att någon annan betalar för det i form av låga löner och slitningar på miljö och omvärld mm, och det vill jag inte bidra till. Skulle heller inte tex. sätta på mina barn kläder som är nästa gratis, vem vet vad de innehåller och vad de gör med mina barns hälsa? Jättebra inlägg, skönt att vi är fler som tänker så här!! :- )

    Svara
  30. Jenny

    Såg precis dokumentären ”The true cost” på Netflix idag, visserligen om klädindustrin men innehållet går absolut att översätta till generell lågpriskonsumtion, mycket från Bangladesh och Kambodia. Mår illa när jag tänker att unga kvinnor får lämna sina barn hos släktingar under hela uppväxten för att själva slava i klädindustrin, helt utan några arbetsrättsliga skydd.. för att inte tala om belastningen för planeten… Usch.

    Svara

Lämna ett svar