Årets julklapp 2022

Så har HUI åter igen presenterat årets julklapp och i år blev det (trumvirvel) – det hemstickade plagget!

Jag tycker det finns många ”rätt” med denna typ av julklapp. Det visar på omtanke att ge något man själv lagt tid på att skapa, det är något unikt och långt bort från masskonsumtion ala fast fashion. Likaså är hantverk likt stickning (och virkning) en trend som kommit tillbaka efter att lite ha fallit lite i glömska i slit och släng-samhället.

Att göra något skärmfritt, vara mindful och få utlopp för sin kreativitet är andra positiva aspekter med att skapa ett stickat plagg. Det hemstickade plagget kan också bokstavligt talat värma mottagaren under en väntad kall vinter med höga elpriser. Likaså går ju denna julklapp att anpassa utifrån nivån på stickningen – mössa, vantar, sockor eller en tröja.

Så här motiverar HUI själva årets julklapp:

I en orolig tid, där ett krig i vårt närområde har lett till en ekonomiskt svår situation för många hushåll och stigande elpriser har bidragit till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för hantverk och DIY återuppväckts. Årets Julklapp 2022 är det hemstickade plagget – en värmande gest att ge bort till sina nära och kära.

Sett ur minimalistiskt perspektiv så tenderar kläder att vara en svår sak att ge i present om man inte känner mottagaren väldigt väl och vet vad som går hem i färg och stil osv. Dock tänker jag att ett par hemstickade, värmande sockor eller vantar, oftast går hem.

Men i övrigt skulle jag vara sparsam med att lägga mycket tid och energi på att sticka något plagg som riskerar att bli liggandes i en byrålåda, alla är ju tyvärr inte stora fan av stickade plagg, för att de kan vara just – stickiga. :)

Vad tycker du om 2022 års julklapp? :)

3 tankar kring Ӂrets julklapp 2022

 1. Ann

  Fnissade till lite när du beskrev stickning som skärmfri syssla. Min mamma och mormor har stickat massor, filtar och tröjor, vantar och strumpor till generation efter generation. Men har jag sett dem sticka utan tvn på? Troligen nån gång, när det varit strömavbrott eller panik att färdigställa alstret och det inte var nåt på tv (förr var det ju inte alltid det) men vanligtvis är det en bisyssla till tv-tittandet 😀

  Sen måste jag oxå tillägga om stickigheten – välj rätt garn! 😅😂Några av mina barns mjukaste tröjor är faktiskt hemstickade. Finns fantastiska garn som oxå tål att tvättas. Tips tips!

  Svara
  1. Maggie

   Åh, nu minns jag hur min farmor alltid satt framför tv:n och stickade :-)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, jag förstår att tv:n är på. Ville skriva mobil/scroll-fri syssla, men det lät så konstigt så lät det stå skärmfri. För sitta med mobilen och scrolla är i alla fall svårt när man stickar. :)

Lämna ett svar