Rensa ut oönskade julklappar

Vad gör man med julklappar man får men inte behöver eller ens vill ha? Att rensa ut gåvor kan vara känsligt, men det kan också vara väldigt enkelt.

Julen stundar och för någon som försöker leva mer minimalistiskt och med färre prylar där hemma, kan det vara frustrerande med en så konsumtionsfokuserad högtid som julen. Så hur kan man agera om man får oönskade gåvor? Så här tänker jag i frågan.

  • Visa tacksamhet. Var tacksam och visa uppskattning över det du fått. Var tacksam över att du har någon i din närhet som tänkte på dig och ville ge dig en gåva.
  • Ägaren bestämmer. Nu när saken är din får du faktiskt göra vad du vill med den. Du kanske blev glad när du fick den och den kanske fyllde ett värde för dig under en period. Gör den inte det längre så är det helt okej att släppa taget om den.
  • Agera behovsstyrt. Att göra sig av med något du fått betyder inte att du inte bryr dig om personen som du fick den av eller att du förringar gåvans värde. Du har bara inte längre behov av just den prylen. Men någon annan kanske har större behov än du; låna ut, dela den med andra eller skänk bort.

Den som gav presenten ville ju aldrig att den skulle kännas som en börda eller bara stå oanvänd i ett skåp och samla damm. Sätt dig in i en motsvarande situation kring något du givit bort. Skulle du bli arg, ledsen, besviken etc om personen efter en tid gav bort ”din” present för att hen kände sig ”färdig” med presenten, eller om presenten plötsligt började ge mer negativt än positivt? Förmodligen inte. :)

Jag brukar kort tänka att jag blev glad när jag fick presenten, men nu har den fyllt sitt behov hos mig och får vandra vidare och fylla någon annans behov. Likadant tänker jag med julkort och fina inbjudningar av olika slag. Svårare än så behöver det inte heller vara med presenter, gåvor och julklappar du får i olika sammanhang.

Och vad gör man när man får frågan; var har du ”x” som du fick? För mig personligen har det aldrig hänt att jag fått den frågan. Skulle det mot förmodan inträffa får du väl dra en vit lögn om du bedömer det som bättre än sanningen. Att du lånat ut den, lagt undan den eller att den tyvärr gått sönder.

Hur tänker du kring att göra dig av med presenter du fått av andra? Känner du dig nödgad att spara och förvara dem för evigt? :)

5 tankar kring ”Rensa ut oönskade julklappar

  1. Amanda

    Så intressant fråga! Vi har fått vårt första barn och har redan fått julklappar från släkten som väntar på att bli öppnade. Vi har sagt vad vi önskade till honom t.ex. två ullplagg som kan vara bra att ha till vintern. Men vi har redan fått 10-15 julklappar i olika storlekar och då har vi inte ens fått alla julklappar än. Känner en stress kring detta och undrar vad det egentligen kan finnas i alla dessa paket som han behöver!? Ska bli spännande att se om vi kommer sälja några av grejerna framöver…

    Svara
    1. Linda

      Jag upplevde samma sak när vi fick barn. Vi fick mycket av det samma, till exempel 17 gosedjur. Vi behöll 2, och gav resten till Röda korset. Om man vill ge bort sakerna då är det toppen om lapparna sitter kvar, då kan människor i svåra situationer hämta hos Röda korset och ge till exempel när barnen ska på födelsedagskalas. Ibland får barnen inte gå på kalas för man har inte råd till present…

      Jag har varit tydlig och sagt ifrån att om vi får något vi inte behöver/vill ha så kommer vi ge det vidare/sälja det. Jag skulle önska vi hade varit lite tuffare från början när vi fick barn, men det är svårt. Jag är otroligt tacksam över att ha så mycket familj och vänner som vill ge oss och våra barn saker. Men som det står i ett annat inlägg, när man ger en sak så ger man också från sig rätten att bestämma över saken.

      Vår resa har tagit ca tre år. Nu behåller vi inget vi inte vill ha och får stort sett bara det vi önskar oss eftersom vi har varit tydliga. Min mamma och svärmor verkar glada över att vi använder det de ger nu väldigt mycket.

      Kom ihåg att det finns väldigt många människor där ute som inte har mycket. Dina hyllvärmare kan glädja någon annan.

      Säg det inte till någon, men förra året packade jag upp många paket på förhand och körde till ett kriscenter för kvinnor och barn den 23 december. Det var väldig uppskattat att få julklappar till barn och kvinnor. Gav bort julgodis, mat osv också som vi fått i december.

  2. Mia

    Jag har vid tillfälle sagt detta till min mamma att ”när du ger bort något ger du även bort rätten att bestämma kring denna sak”. Så nästa gång hon gav bort arvegods från sin mamma så hade hon skrivit en lapp ”mormors vilja hade varit…”. Så smart av henne! Men faktum kvarstår – den nya ägaren bestämmer!

    Svara
    1. Jenny

      Vilka bra ”ledord”! Den ska jag komma ihåg framöver! Nya ägaren bestämmer!

  3. Eva

    Det är mycket sällan jag fått ovälkomna presenter eller julklappar. Men minns en gång då jag fick ett då i mitt tyckte gräsligt påslakansset av mormor. Lade förpackningen i förrådet. Ca 12 år senare tog jag fram det då jag insåg att det var jättefint! Nu är lakanen med stora rosa och blå hortensior mina favoriter under ljusa årstiden. Överhuvudtaget tycker jag att vissa saker behöver ligga till sig i förrådet i många år innan man börjar uppskatta dem. Det gäller förstås inte så många prylar, men numera kan jag absolut ångra att jag gett bort en hel del kvalitativa kläder som jag utan tvekan använt idag om jag haft dem kvar. Har samma smak och väljer än idag samma färger. Så många skärningar, klädtyper osv är samma nu som i mitten av 90-talet. Men vid rensningar 2004 och efter 2013 kändes de hopplöst inaktuella.

    Ja, rensningarna på senare år har gjort mig enormt materialistisk, vilket är bra. Om man gillar sina grejer blir man inte så benägen att byta ut dem igen. Om man är antimaterialistisk betyder saker inget och man kan byta ut dem och slita och slänga hur som helst. Motsättningen mellan materialism och andlighet är en bluff som gynnar den råaste sortens kapitalism. Sådan kapitalism är riktigt antimaterialistisk! Skulle vara intressant med bloggpost med reflektioner kring detta, att ökad materialism är önskvärd för att få till ett hållbart samhälle, då det vårdar materian, dvs oss själva och världen som är i allra högsta grad fysisk.

    Svara

Lämna ett svar