Årets julklapp 2023

Så har HUI åter igen presenterat årets julklapp och i år blev det (trumvirvel) – det sällskapsspelet!

Även om jag initialt kände ”måste inte det ha blivit årets julklapp tidigare?” Så tycker jag mer och mer att det landar bra med just sällskapsspel som årets julklapp. Jag tror folk behöver en extra påminnelse att frigöra sig från sina skärmar, både vuxna och barn, och istället fokusera på umgänge, gemenskap och sällskap. Att som familj spela spel ihop ger trygghet och gemenskap, istället för att sitta vid en varsin skärm och scrolla, tävla eller kriga osv (lite hårddraget såklart :) ).

Det är något som kan göras mellan generationer och man får för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära.

Sen kan man ifrågasätta om man behöver konsumera årets julklapp, eller om man egentligen borde kolla igenom bokhyllans eller förrådets gömmor av spel man redan äger men inte spelat på länge. Eller låna av sina vänner, på biblioteket (det kan man i alla fall göra på vårt bibliotek) eller åtminstone köpa second hand?

Så här motiverar HUI själv årets julklapp:

Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten
är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som
förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som
förenar och skapar samhörighet för svenska folket.

Med AI:s och teknikens framfart de senaste åren finns nu även så kallade ”fygitala” spel, som kombinerar klassiska bräd- och rollspel med digitala inslag. Det bidrar ytterligare till valet av årets julklapp och det ”nya” med sällskapsspel idag.

Kommer vi köpa sällskapssel i julklapp i vår familj? Jag hade faktiskt skrivit upp ett specifikt sällskapsspel på barnens önskelista, men sen får vi se vad det i slutändan blir i paketen under granen. :)

När jag pluggade på universitet hade min korridor, under en period, spelkvällar då man tog med sig olika sällskapsspel och så spelade vi ett par stycken av dessa varje kväll. Ibland hade någon varit hemma över en helg och hämtat en hel hög med ”nya” spel och det var både trevlig samvaro och man fick upp ögonen för nya/nygamla spel.

Vad tycker du om 2023 års julklapp? :)

5 tankar kring Ӂrets julklapp 2023

 1. Helena

  Personligen tycker jag att det är något av det tråkigaste som finns att spela spel (en nästintill förbjuden åsikt tydligen – såå många som när de får höra det försöker komma på något spel jag ändå måste gilla, istället för att acceptera att vi är olika :) ). Jag avskydde det redan som barn eftersom alla omkring mig verkar vara tävlingsmänniskor som blev odrägliga oavsett om de vann eller förlorade – obehagligt! Numera ser jag främst sällskapsspel som slöseri med umgängestid. Eftersom jag hinner träffa människor jag tycker om så lite vill jag gärna hinna prata med dem och ha givande diskussioner och ta del av vad de tänker och tycker. Om man spelar spel blir det svårt att få till den typen av samtal och tiden bara försvinner. Andra får jättegärna spela spel såklart, men i mitt liv har jag rensat bort allt vad spelumgänge heter – såå skönt :) !

  Svara
 2. Alexandra

  Jag undrar vad vännen som lånat ut spelet säger när hon eller han får veta att det blev bortskänkt till en tredje person i julklapp. Eller när gåvomottagaren måste komma ihåg att lämna tillbaka det till biblioteket.
  Haha, skämt åsido.
  Vi har i flera års tid köpt sällskapsspel till barnen vilket är väldigt uppskattat varje år ☺️

  Svara
 3. Cissan

  Spel är bra. I år gillade jag Klimatklubben.se som utnämnde bidrag till en bättre värld som årets julklapp. Dvs inte någon sak utan en handling.

  Svara

Lämna ett svar