Konsumtion som humörhöjare i novembermörkret

Det är grått, det är regnigt och det är mörkt. November har sina utmaningar och det är inte konstigt om man desperat letar efter humörhöjare i vardagen så här års. Som exempelvis genom konsumtion.

För våra hjärnor ger oss små rus av dopamin och en känsla av välbehag när vi shoppar och konsumerar. Dopaminkicken gör att vi känner oss glada och nöjda, vilket hjärnan tolkar som att den vill ha upprepning av det vi gjorde för att återskapa samma känsla igen.

Detta gör att hjärnan kan lura oss att konsumera saker vi inte behöver, för att den vill få oss att känna glädje och nöjdhet i likhet med vid tidigare liknande upplevelse. Problemet är att dopaminkickens positiva känsla är så kortvarig. Liksom att hjärnan med tiden vänjer sig – den nya skjortan blir snabbt den vanliga skjortan och märkesväskan blir bara en bland flera väskor, osv. Då är det lätt att hjärnan söker efter något nytt att konsumera för att få en ny dopaminkick.

Det visar även statistik över hur plagg används. I snitt använder vi våra klädesplagg 7 gånger och sparar dem i garderoben i ca 2,5 år innan vi gör oss av med dem.

Och som sagt, den här årstiden kan hjärnan desperat leta efter de där dopaminkickarna för att få energi och höja humöret, i en tid då energinivåerna är låga hos många av oss. Samtidigt tar butikerna ner konsumtionströskeln genom Singles day, Black Friday, Black Week mm.

Vad kan man då göra? Jo, en del är att bli medveten om beteenden och förstå mekanismerna bakom det när du blir väldigt sugen på att konsumera utan att egentligen ha ett konkret behov. Att förstå att det kan vara hormonellt betingat. Likaså att ta för vana att vänta någon vecka med slutligt köp. För det är förvånansvärt ofta som lite distans tar bort ett tidigare starkt köpsug.

Kan du känna igen dig? Vad är dina tankar kring det här? :)

3 tankar kring ”Konsumtion som humörhöjare i novembermörkret

 1. Pernille Lundahl Scharff

  Rastlös är jag. Nåt så fruktansvärt. Inte att jag vill köpa en massa prylar men jag söker febrilt på träningsevent, hotellhelger och annat kul man kan boka bara för att fly mörkret en stund :-) Sen kommer jag på att bindningstiden på bostadslånet går ut typ i morgon så jag kanske inte ska binda upp mig för en massa andra kostnader just nu tills vi ser att budgeten håller ihop som vi (och banken!) tänkt. Blä. När jag har tänkt klart det varvet så går jag och bakar så frysen är full med bullar och kakor – vilket iofs också är en dopaminkick men åtminstone lite snällare mot plånboken!

  Svara
 2. Per Larsson

  Jag brukar ”fönster shopa” allså gå butiken leta varor som jag ha bra framtiden eller njuta av tanken av saker vackra eller praktikska. Drömmer om deras använder områden. Sedan väntar jag på 24 timmar och väntar på handla gå hem, ser vad jag har eller planerar för handla det framtiden. Det är få dopmin duch utan att handla.
  Jag undrar om kan bygga upp ett ”doppmin plager” på detta sätt?

  Svara
 3. Maria

  Jag har helt blivit av med mitt klädköparsug, en bieffekt av att ha arbetskläder på jobbet. Jag behöver aldrig fundera över vad jag ska ha på mig eller känna att jag inte har något att ta på mig. Har mina kläder länge och är supernöjd med något inköp per år. Däremot är jag tokig i böcker, att köpa dem men säljer på tradera om jag känner att jag inte kommer läsa dem igen, köper mest böcker om hälsa och självutveckling.

  Svara

Lämna ett svar