Månadens inspiration oktober 2023

Ännu en månad är till ända och därmed dags för månadens inspirationsinlägg för oktober. Nu när det börjar bli mörkt om kvällarna passar det kanske att krypa upp i soffan med en kopp te för en stunds inspiration och läsning, inte minst så här på höstlovet!

Månadens podcast – Modern Psykologi avsnitt 11 – Katarina Blom

Det här avsnittet och samtalet var otroligt fint. Om att låta sårbarheten komma in, att våga dela det som ligger nära hjärtat och på så vis kunna fördjupa relationer. Ett mycket bra avsnitt som är väl värd din tid att lyssna på under en höstpromenad eller tur i bilen.

Artikel – DN. Därför går tiden snabbare när du blir gammal och så bromsar du den

En otroligt intressant artikel av Kristofer Ahlström i DN här om dagen. Om att tidens ökade tempo inte nödvändigtvis är en illusion. Till exempel visar forskning i Norge att talhastigheten i samhället ökat med 50 procent sedan andra världskriget. Kan hastighet vara samhällets överideologi, där effektiviseringar blivit ett självändamål? Så snart någonting går att göra snabbt kan ingen tänka sig att göra det långsamt igen.

Problemet är att vi de facto blir äldre, vi förstår mer, samt upphör att förvånas och överväldigas av livet. Kanske har det blivit ännu svårare i vår tid, eftersom världen aldrig varit så modern och kartlagd som nu. Ju mer vi upprepar det som redan varit och det vi redan vet, desto snabbare – eller snarare mer osynlig – blir tiden. Vi blir blasé när vi redan sett och upplevt det mesta.

Finns det något vi kan göra åt det? Det gör det, men det får du läsa om i artikeln här. :)

Månadens citat – Therese Lindgren

Ett klokt citat från Therese Lindgren när hon fick WWF:s pris som årets miljöhjälte 2023.


Det största hotet mot vår planet är tron att någon annan kommer att rädda den.

Therese Lindgren

Månadens tv-program – Den svenska konsten att döstäda

En serie som under våren blev populär i USA – The Gentle Art of Swedish Death Cleaning, kommer nu till Sverige. I serien får man följa amerikanska människor som på olika sätt kört fast med att rensa bland sina tillhörigheter. Till sin hjälp har de experterna Katarina, Johan och Ella. Jag har ännu inte hunnit se alla fyra avsnitt som hittills släppts, men måste ändå tipsa om serien! :)

Månadens bok – Lycka till med resten av ditt liv – Isabel Boltestern

Den här boken fångade mig från första sidan och den handlar om så mycket – om prestation, om utbrändhet och om stress, men också om hur du skapar lugn i vardagen trots att världen går på högvarv.

Här är två stycken från olika delar av boken som jag tycker var väldigt bra, som ett litet smakprov på bokens innehåll. :)

Motsatsen till lek är inte jobb – det är depression. När vi glömmer bort att göra saker av lust, slocknar vi som människor. I takt med att vi blir mer och mer inrutade och rutinstyrda, finns det inte tid och utrymme för spontanitet och då falnar lusten och glädjen. Många av oss har inte lekt på flera år, och vi vet knappt hur man gör längre.

Att få en inblick i andras liv gör att vi ifrågasätter våra egna val, för det känns som att vi går miste om något. Det är väldigt fint i teorin att vi har förutsättningar att uppnå vad vi vill, men i praktiken blir det extremt överväldigande. … Det ligger på dig. Du är din egen lyckas smed. Varför nöja sig med mediokert när man vet att extraordinärt bara är en kraftansträngning bort?

En riktigt bra bok, du hittar den bland annat hos BookBeat (adlink).

Så, där har du oktober månads lista med inspiration. Hoppas du har en fin höstlovsvecka! Själva spenderar vi höstlovet i vår andelsstuga i ett väldigt vintrigt och snöigt Vemdalen.

5 tankar kring ”Månadens inspiration oktober 2023

 1. Sara

  Det som stressar mig mest är att barnen blir äldre och möjligheten att jobba deltid går förlorad. Jobba tills man dör könns det som. Lockar mig inte. Men min man vill inte ha en sladdis, stor sorg!

  Svara
  1. Anne Halldin

   Tiderna har kanske förändrats, men jag började jobba 75 % med första barnet på ABB 1989. Fortsatte med andra som fick en funktionsnedsättning. En del mer tid gick ju till allt rynt omkring men jag fortsatte med 75 % via ett byte till Westinghouse tills jag fick gå vid en stor uppsägning 2002. Kanske värt att fortsätta hävda att du inte vill gå upp på heltid? Utomlands jobbar många färre veckotimmar och i den globala organisationen Wellbeing Economy Alliance har de anställda 4 dagarsvecka. För att hinna allt det som vi idag måste göra själv med internet. För vi sköter enormt mycket på egen hand som förr banker, kontor och andra hjälpte oss med. Det är värt at slåss för kortare arbetstider (och flexiblare) tycker jag. Livssituationen förändras hela tiden och att förebygga psykisk ohälsa underskattas. Lycka till ♥️

 2. Christina Pettersson

  Jag blev så intresserad av Dina två första tips men tyvärr krävs det att jag prenumererar för att kunna läsa/lyssna…

  Svara
  1. Anna

   Att lyssna på modern psykologi kostar inget.Det flesta poddar är gratis att lyssna på .Googla upp och sätt igång och lyssna

Lämna ett svar