Att resa till Legoland och Danmark

Ni som följer oss på Instagram såg att vi sista semesterveckan innan skolstart besökte Legoland och Danmark under en husbilsresa. Det kändes som en rejäl Sverigeresa för vår del, för Legoland är långt bort från Stockholm och vi ville inte köra så långa sträckor varje dag utan passade på att stanna och se andra delar av Sverige, träffa vänner på andra orter mm. Slow travel typ. :)

Jag fick väldigt många frågor kring denna resa, så ni som också varit nyfikna på Legoland och/eller Danmark som resmål – hänga med! Vår roadtrip såg ut så här. Stockholm – Alvesta (hämta husbil) – Älmhult – Lund (+ Malmö) – Legoland – Rømø – Helsingborg – Gränna – Stockholm.

Jag har varit på Legoland två gånger som barn, Herr Minimalist noll gånger. Så jag hade lite förväntningar på denna resa och har varit drivande i att ta familjen till Legoland, men vi tar det från början.

I metropolen Alvesta hämtade vi upp vår hyrda husbil och åkte sen vidare för en natt på First Camp Sjöstugan Älmhult. Det här var när stormen Hans fortfarande hade sitt grepp om Sverige och det regnade i princip hela tiden. Vilken var synd för campingen låg så otroligt fint vid vattnet och hade en stor fin lekplats samt badplats med rutschkana på en flytbrygga, saker som barnen gärna velat nyttja.

Vi lämnade ett regnigt Älmhult dagen därpå för vidare färd mot vänner i Lund där vädret passade bäst för museum-besök och allmänt kompishäng. Morgonen efter hann vi med inspelningen av SVT:s Sommarlov i Malmö, innan vi började rulla mot resans huvudmål – Danmark och några nätter på Legoland.

Och Legoland alltså, det var helt fantastiskt. Det som vi trott var ett ”en gång i livet-besök”, kände vi redan efter första dagen inne i parken att nej, hit måste vi tillbaka! Vad var det som var bra? Allt! Förutom möjligen prisnivån. :) Rent, grönt, fint, bra matplatser för medhavd matsäck. Variationen i åkattraktioner och aktiviteter. Småsaker som legostationer för barnen vid köer till åkattraktioner, föräldrar köar – barn bygger Lego. Genialt! Jag som inte ens gillar snabba karuseller och snurrande grejer hade hur kul som helst! Vi bodde på campingen Holiday Village några hundrameter från Legoland.

Efter två dagar med mängder av intryck och trötta ben, åkte vi 1,5 timme sydväst till en ö som heter Rømø och campingen First Camp Lakolk Strand. Den ligger precis vid en av Europas bredaste (djupaste?) stränder. Här fick hela familjen möjlighet att smälta alla intryck från Legoland. Pulsen gick ner, träning blev gjord och strandskatter plockades. Det var en fantastisk och annorlunda plats på många sätt!

Rømø valde vi för att vi ville se något mer av Danmark när vi ändå var här, och gärna deras stränder som vi hört gott om, men vi ville inte ha för lång resa från Legoland. Efter några dagar på Lakolk påbörjade tog vi husbilen mot Sverige igen. Vi hade siktet inställt på en camping med pool i Helsingborg, för så mycket bad hade det inte blivit i det kyliga västhavet i Danmark.

Campingen Råå Vallar hade uppvärmd pool vilket passade perfekt. Dessutom en otroligt fin strandpromenad vid havet. Här hade vi gärna haft cyklar med oss och cyklat in till centrala Helsingborg, det lägger vi på minnet till nästa roadtrip.

Efter en eftermiddag och kväll vid Helsingborg var det dags att ha ta sig tillbaka till Alvesta och säga hejdå till husbilen för att hoppa in i vår vanliga bil och åka till Gränna. Här bodde vi på First Camp Gränna precis vid Vätterns strand, i en fräsch och rymlig (38 kvm) stuga med sjöutsikt och bra sängar. Det kändes som en stor lyx efter en vecka i trång husbil. :)

Vi hade lovat barnen att kolla hur man bakar polkagrisar samt köpa detsamma när vi kom till Gränna. Så det siktade vi in oss på efter att ha installerat oss i stugan och handlat mat. I mitten på augusti är Gränna en väldigt lugn och mysig sommarstad, jag kan tänka mig att det är en annan puls mitt i sommaren. Vi hann med både campingens minigolf och strosande i hamnen där båtarna till Visingsö går, och som ligger bredvid campingen.

Vad var då det bästa på resan? Helt klart Legoland och stranden på Rømø.
Några platser vi kommer åka tillbaka till? Helsingborg och Legoland blev vi minst klara med.
Sämsta på resan? Prisnivån i Danmark just nu, dvs den svaga svenska kronan.
Insikt under resan? Att många campingar har väldigt fräscha stugor, kanske reser vi mellan campingstugor nästa gång istället för med husbil.

Apropå det sistnämnda så älskar jag verkligen känslan av att stuva in hela familjen och allt vi behöver för en vecka framåt i husbilen och rulla iväg på äventyr. Och samtidigt fick vi verkligen upp ögonen för att campingar har fräscha stugor (i alla fall First Camp), med bra sängar och lite mer utrymme att röra sig på (framför allt skönt vid mindre bra väder). Lägger man till slutstäd och lakan i sin stugbokning så får man ju även delar av smidigheten med att resa runt med husbil.

Har du varit på Legoland? Eller på någon annan av de besökta platserna?

5 tankar kring ”Att resa till Legoland och Danmark

 1. Hanna Axelsson

  Vad trevligt att ni är nöjda med er resa! Det är så intressant att se våra olika perspektiv. Jag som bor i Skåne känner mig rätt nöjd på Danmark, vilket inte är så konstigt då jag varit där så ofta. Legoland har jag bara varit på två gånger, en som barn och en gång med mina barn. Jag säger ”så där” om Legoland. Dålig mat (att köpa), mycket dyrt, massa ”kom och köp mig”, och ”spela bort dina pengar på mig”. Legostäderna är fantastiska och kul att titta på. Mina barn älskade Legoland. Vi kommer inte åka dit igen. Det kostar för mycket i relation till vad man (jag) får ut av det. Och nu har ju barnen fått uppleva det – vill de dit igen så har de framtiden framför sig. Jag känner att jag ”gjort min plikt” (vilket det givetvis inte är) och visat dem Legoland. Finns många lyckliga ungar som aldrig varit på Legoland och det är ju inget ”måste”, eller hur jag ska säga. Jag vill nog helt enkelt, egentligen, inte lära och vänja mina barn vid att det måste till en dyr nöjespark för att sommarlovet ska bli bra. Jag vill ge dem möjlighet att glädjas i det lilla. För mig känns det viktigt ur ett klimatsmart perspektiv. Nöjesparker är sådant som vi människor inte behöver utan mer villhöver och det blir trots allt en klimatpåverkan. Karusellerna går runt på… el? Bensin? Jag vet inte. Bensin på resan dit osv

  Svara
  1. Sofia

   Ha ha ha, klimatpåverkan av att åka karusell? Så extremt Sverige blivit när någon inte bara tänker en sådan tanke utan dryftar den öppet utan rädsla för att bli utskrattad.

 2. Y

  Sofia, din kommentar säger mer om dig än om mig. Jag tycker det är väldigt positivt att Sverige är ett land som tillåter alla att uttrycka åsikter.
  Allt vi gör är en påverkan på klimatet. I större eller mindre grad.

  Svara
  1. Anonym

   Jag – liksom många andra – sopsorterar men har den senaste tiden känt en längtan efter att vara en rebell och slänga något där det inte hör hemma.

   Varje dag sker det en mängd utsläpp och samtidigt är svenskar så duktiga, sopsorterar, köper andrahand, skippar bilen ibland (eller helt) o.s.v. vilket tar tid från allas våra liv och nu undrar jag…

   När ska vi få betalt? Vart är mina stålar?

 3. Paulina

  Jag gillade Legoland i kombination med Lalandia. Där finns fina hus (inte stugor) och på så vis kan man laga ordentlig mat själv. Ett annat center finns i sondervig. Vi har testat båda och kommer komma tillbaka.

  Svara

Lämna ett svar