Husbilssemester med frihetskänsla

Hur kommer det sig att man betalar dyra pengar för att leva spartanskt, trångt och lite omständigt? Det ska jag försöka förklara i det här blogginlägget. :)

För sommarens första stora semesteräventyr och vår dyraste semestervecka är nu till ända. Det jag pratar om är vår husbilssemester. För precis som förra sommaren valde vi att denna sommar hyra husbil en vecka och åka runt i södra Sverige. Du kan läsa om förra årets husbilssemester i blogginlägget här.

Det är verkligen en svårslagen känsla att packa in hela familjen och allt man behöver för kommande vecka i en husbil, och bara ge sig ut på äventyr. Frihetskänsla deluxe! Som på bilden nedan – somna och vakna granne med en nationalpark.

Det är mysigt och enkelt, men också trångt och lite omständigt. Allt tar liiite längre tid; att komma iväg på utflykt, att laga mat, diska och ta reda på efter maten osv. Samtidigt som det är okej att det får ta sin tid, det är semester och det är lite av charmen med att campa. Hela grejen är en upplevelse för sig och långt ifrån vad jag och sambon är uppväxta med och långt ifrån vår vardag hemmavid. Den här semesterveckan får både våra och barnens perspektiv att vidgas på flera plan.

Som jag skrev i inledningen är det vår dyraste semestervecka. Samtidigt som husbilsveckan är vår mest spartanska semestervecka och den med sämst standard :) Men också den vi minns mest ifrån och som känns mest äventyrlig!

Dessutom upplever vi att barnen nu är i en bra ålder för att testa husbilslivet. De har bilbarnstolar som är kompatibla med de husbilar vi hyr (i år hade vår husbil till och med isofix för två bilbarnstolar) och de är okej med att klämma ihop sig i en husbil en vecka. Vem vet om de är lika okej med det när de är tonåringar?

Budgeten för vår husbilsvecka för 4 personer blir ungefär så här:
Hyra husbil: 17 000 kr
Campingar: 3 000 kr (300-500 kr per natt)
Bensin: 1000 kr (man brukar hämta ut den fulltankad och lämna den fulltankad)
Mat: 1500 kr (vi äter mycket lagad mat, men såklart några restaurangbesök och glass).
Summa: 22 500 kr (dyrt jovars – värt det? I nuvarande livsfas – helt klart!)

Jag fick frågan på Instagram om vi funderat på att köpa husbil när det är så dyrt att hyra. Och visst har tanken slagit oss, men det är alldeles för dyrt för den standard på husbil vi vill ha (ca 700 tkr i inköp) i kombination med att vi fortfarande bara skulle nyttja den 1-3 veckor per år och dessutom behöva betala för vinterförvaring (dyrt!), försäkring, besiktning, skatt (just nu hög på nyare husbilar). Plötsligt känns alternativet hyra någon vecka under några år väldigt prisvärt. :)

Men däremot när vi blir pensionärer en dag, då tänker vi att vi skulle vilja åka runt betydligt fler veckor per år och inte bara under högsäsong (kanske snarare inte just de veckorna :) ). Då känns det mer aktuellt att köpa för att öka flexibiliteten och för att nyttjandet skulle bli betydligt högre än idag.

Förra årets resrutt såg ut så här: Start i Linköping där vi hyrde husbilen – Isaberg Mountain Resort – Ugglarp Camping (mellan Falkenberg och Halmstad) – Hjo camping (med utflykt till Tivedens nationalpark) – Herge Bad och camping utanför Askersund (mest för att korta ner sista körsträckan) – tillbaka till Linköping.

I år såg den ut så här, först några dagars stugboende i Västervik för att besöka Astrid Lindgrens Värld. Sen start i Kalmar där vi hyrde husbilen – Karlskrona och Dragsö Camping & Stugby – Ugglarp Camping (mellan Falkenberg och Halmstad) – Getnö Gård vid Åsnens Nationalpark – tillbaka till Kalmar.

Ugglarp är en favorit som ni förstår eftersom vi återvände :) Att vi sommartid har både min storasyster i närheten och vänner i Falkenberg, som vi kan sammanstråla med lockar också. På Dragsö hade vi vänner vi mötte upp på campingen. Men sett till själva campingen var Getnö Gård den bästa, inte så många svenskar (mest frilufsiga tyskar, holländare och danskar) med bra läge mitt i Småländska skogarna och granne med nationalparken Åsnen. Fler sådana ”icke-klassiska” campingar vill vi hitta, har du tips? :)

Jag upplever att det tar ett tag att landa i vilken typ av campingar man gillar. Förra året bodde vi på fyra olika campingar och i år lika många (fast i stuga på den första) så nu har vi en del att jämföra. Vi känner mer och mer att vi inte känner oss särskilt hemma på klassiska campingar och inte på stora campingar. Samtidigt som vi märkt att kunna möta upp vänner på en camping väger upp även på en mindre bra camping.

Jag fick även i år väldigt många frågor på Instagram om att hyra och åka runt med husbil, dessa frågor och svar har jag sparat under Höjdpunkter på Instagram.

Vad är dina relation till och tankar kring campingliv och husbil- eller husvagnsliv? :)

8 tankar kring ”Husbilssemester med frihetskänsla

 1. Ellinor @creativitybyannaellinor

  Vi har mest kört bilsemester med tält. När barnen var små tältade vi någon natt på hemmaplan så att de skulle ta det med ro istället för att vara uppspelta. Tältet är snart 20 år och funkar fint. Det finns nästan alltid lediga och billiga tältplatser på camping. Smidigt att köra utan släp. Inlandet norrut bjuder på många familjära och lugna campingar som inte är allt för kommersiella.

  Svara
 2. Therése

  Är precis hemkommen efter 4 veckor i segelbåt med familjen som numera består av 3 tonåringar. Känner igen mig i mycket av det du beskriver kring husbilslivet. Jag älskar enkelheten och att i den trånga ytan måste var sak ha sin plats och allt plockas undan. Väder och vind styr mer än vad som måste göras. Livet blir så mycket enklare.

  Svara
 3. Storbarnsmamman

  Som jag skrivit tidigare är jag ett stort fan av husbil. Jag älskar verkligen de livet. Vi köpte nyligen en husbil (ny modell, för bekvämlighetens skull) och känner att det är de bästa vi gjort. Vi har rest massor sedan vi köpte den i mars. Nu är vi inne på vår tredje långresa i sommar (sammanlagt 5 veckor) och vi har nästan åkt runt hels Sverige.
  Vi fricampar mestadels men ibland står vi på ställplatser för servicens skull. På lågsäsong åker vi små resor (weekends) i närområdet (10-15 mils radie) med 1-2 övernattningar. Mestadels är två barn med men åker vi korta turer får de som vill vara hemma (alla är tonåringar snart). Vi har sett så mycket och träffat så många spännande människor på våra resor. Det är ett semesterkoncept/ livsstil jag verkligen rekommenderar.

  Svara
 4. Julia @smabarnsresan

  Vi har haft egen husbil sedan 2013, för det verkade för dyrt att hyra :) Har plats för den på tomten, och kostnaderna understiger nyttan, tycker vi. Service, skatt och försäkring kostar en del (ca 3 000 kr/mån i snitt) men vi kör året runt och har ingen vanlig personbil. De få biltransporter vi behöver i vardagen (i stort sett bara till återvinningscentralen) gör vi med husbilen, allt annat cyklar vi till.

  Husbilen är vår ”båt”, familjebil, sommarstuga, gäststuga, badhytt på stranden och värmestuga vid skidspåren. Med oss har vi uppblåsbara kajaker och cyklar. Vi är fyra personer varav de yngsta nu är 5 och 8.

  Svara
  1. Maria

   Älskar att ni åker till återvinningen med husbilen! Så bra tänk och nyttjande av husbilen. 👍💪👏

 5. Therese

  Så det funkar alltså att ha bakåtvänd bilbarnstol eller babyskydd i husbil i och med isofix? Jag har tänkt att det inte går/ryms och inte riktigt sökt mer info än så och tänkt husvagn är ett bättre alternativ. Tanken att hyra antingen eller har kommit upp men än så länge bara stannat där men nästa sommar så kanske :)

  Svara
 6. Ely

  Är man ett fan av Tiveden så finns en väldigt mysig naturcamping utanför Forsvik, Strömsnäs camping. Otroligt mysig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips! Vi vandrade i Tiveden en dag på förra årets husbilssemester. Hade en supermysig dag där och skulle gärna se mer av området, så sort tack för tips!

Lämna ett svar