Kontraster gör att livet känns längre

Kontraster har varit ett signum för vår semester denna sommar, och det känns som vi varit lediga otroligt länge redan nu med en vecka kvar innan skola och förskola börjar. Nu senast har vi bytt fjäll och äventyr i Vemdalen mot hav och strand på Gotland.

Jag tror att miljöombyte och kontraster är ett vinnande koncept för att få semestern att kännas lång. Genom variation och kontraster blir inte semestern (eller livet för den delen) en grå och monoton lunk. Det skapar istället upplevelsen av att tiden går långsammare och man har flera minnen och unika händelser att hänga upp semestern på vilket gör att den känns längre. Både under själva semestern och sett i backspegeln.

Sen vad kontraster är, kan såklart bero på vad man har för jobb och vardag utanför semestern. Har du ett jobb som är aktivt, stressigt och kräver att du flänger runt, så kan kontrasten att ta det lugnt vara det som önskas och behövs.

Och bara för att man har variation och byter miljö flera gånger under semestern, så behöver det inte betyda stress. De flesta av oss behöver trots allt viss avkoppling och återhämtning för att inte bara snurra vidare i ekorrhjulet även på ledigheten.

Genom att se och göra något helt nytt utanför den vanliga vardagsrutinen, gör att man upplever livet mera.

Gotland har för oss blivit en plats där hela familjen landar och känner ett fint semesterlugn. Vi har flera sådana platser men detta är en av dem. Har du någon sådan plats?

Brukar du se till att få miljöombyte och skapa kontraster mot vardagen under semestern?

6 tankar kring ”Kontraster gör att livet känns längre

 1. Veronika

  Möjligtvis något off topic för bloggen (eller kanske inte ändå inser jag efter att ha skrivit kommentaren!) men har ni funderat på att skriva något om hur ni pusslat med föräldradagar för att kunna vara lediga så länge ni har önskat och drygat ut semestrar etc? Om ni inte redan skrivit om det :-) Är i början av f-ledighet själv och inspireras väldigt mycket av er i övrigt så tänker att ni säkert har smarta tankar om det också!

  Svara
  1. Malin Ekström

   Jag svara gärna hur vi gjorde med vår föräldraledighet och sparande av dagar :)

   Till stor del valde vi att inte ta ut ersättning för fem dagar i veckan utan tre dagar och på så sätt spara på dagar. När sonen var fem månade jobbade jag 20% och sambon 80% och då tog vi ut ännu färre dagar per vecka i och med att vi fick lön båda två (ja jag fick väldigt lite men jag kunde spara föräldradagar tack vare det). Jag vill tillägga att både jag och sambon jobbar som lärare, jag har ledigt alla lov medan han har haft ”vanlig” semester men drygat ut den med två veckors föräldraledighet varje sommar.
   Så summan av detta: om du har möjlighet att inte ta full föräldraersättning under tiden du är föräldraledig så kan du spara mycket dagar som kan nyttjas senare. Tänk bara på att vissa av dagarna måste tas ut innan barnet fyller fyra.
   Jag jobbar i dagsläget 60% och tar föräldrapenning i övrigt.

 2. Sofia

  Var på Gotland brukar ni hyra stuga och hur söker ni stuga (stugnet, airbnb etc). Vi är nyfikna på Gotland men känner oss som noviser ☺️

  Svara
 3. Herr IGMR

  Kontraster gör ofta livet, förstärker känslan av att man faktiskt gör något. Även i vardagen är små utflykter eller att bara göra något annat nyttigt också.

  Vår plats är Västerviks skärgård. Där finns lugnet, bryggan, ingen wifi och dålig mottagning på telefonerna. Bra så.

  Trevlig helg!

  http://www.iblandgormanratt.se

  Svara
 4. Henrik

  Utan möjligheten, eller stressen att på ett säkert sätt kunna resa utomlands har jag varit hemma i Sverige hela sommaren. Förundransvärt njutbart att ”bara vara” dag efter dag, unna sig lyx som nybakat bröd varje morgon och friheten att känna ”vad ska jag göra idag” :)

  Svara
 5. Veronika

  Tack Malin! Ja vi gör samma, tar ut få dagar nu första året och får se hur vi gör efter ettårsdagen mtp SGI. Rejält fattigt, haha, men hellre det och kunna vara ledig på lov framöver!

  Svara

Kommentera