Klimat(nöd)läget är kristallklart

Det är bråttom. Vi har själva skyndat på det. Och det är vi som måste agera annorlunda.

Budskapet i FN:s klimatpanel IPCC:s nyligen publicerade rapport är kristallklar – läget för klimatet är akut och människan är ansvarig. Läget är värre än vi trodde, uppvärmningen av planeten högre och alla siffror och staplar pekar åt fel håll. Klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot livet på jorden.

Läget känns verkligen deppigt och jag är nog inte ensam om att känna uppgivenhet från hur lamt världens politiker tycks hantera läget. Samtidigt tror jag det är jätteviktigt att inte deppa ihop och hamna i passivitet. Utan att börja agera och våga prata om det.

Fem huvudbudskap från rapporten:

 • Vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år.
 • Läget är mycket allvarligt och vi kommer att uppleva stora klimatförändringar framgent och alla regioner i världen påverkas, ingen går säker.
 • Människans utsläpp av fossilgaser är huvudorsaken som driver på extremvädret.
 • Vi närmar oss tröskeleffekter med större risker och oåterkalleliga effekter som kan förstärka klimatförändringarna ytterligare.
 • Kraftiga, snabba utsläppsminskningar behövs nu för att minimera temperaturökningen och är avgörande för miljön, biologisk mångfald, liv på jorden och luftkvaliteten.

Vi pratade om rapporten hemmavid här om dagen och framför allt undrade vi vad ”alla andra” gör med informationen i rapporten. Går rapporten dem bara förbi? Diskuterar de med varandra och andra vad man borde göra och kan göra annorlunda? Vad är era uppfattningar i er egen omgivning, känner sig alla berörda?

Fönstret för att undvika katastrofala klimateffekter håller på att stängas. Jag skulle därför vilja uppmana dig att fundera över vad du kan göra annorlunda den här hösten med klimatet i åtanke och för att bli en del av lösningen. Kan du engagera dig politiskt eller i något nätverk? Gå ner i tid för att ha tid och energi att göra mer klimatsmarta val i vardagen? Våga prata om klimatet med andra och våga ifrågasätta och diskutera ohållbara beteende även när det känns obekvämt? Stötta en klimatorganisation ekonomiskt? Ha ett shoppingfritt år dvs köpstopp under ett år?

Jag är övertygad om att vi alla kan göra något annorlunda. Och vi måste börja göra det nu. Det är vi vuxna idag som måste agera för att se till att världens regeringar halverar utsläppen till år 2030. För att vi och våra barn ska ha en framtid.

För min del när livet är oroligt, rörigt eller känns tungt, dras jag än mer till förenkling:
– Jag prylbantar bort överflöd.
– Jag förenklar i garderobens mönster och färger.
– Jag organiserar röriga områden i hemmet.
– Och jag skapar mer i luft i kalendern.

För enkelhet skapar lugn. Och det blir ett sätt att ta kontroll inom områden som går att kontrollera. För att inte ”drunkna” i oro och röra i såväl i hemmet, samhället som inombords. Ett lugnt hem och inre harmoni skapar en bra bas för att orka och kunna skapa förändring inom andra områden.

Är det något som coronapandemin har visat oss så är det att världen kan gå samman och agera kraftfullt för att tillsammans hantera en kris. Vi kan bidra som individer till något större. Låt oss göra det ännu en gång!

Vad är dina tankar om IPCC-rapporten?

13 tankar kring ”Klimat(nöd)läget är kristallklart

 1. Veronika

  Så viktigt inlägg! Jag är så glad att jag är uppvuxen med ett tänk kring miljövänlighet (med en pappa som nog är världens mest ”hållbara” person – bidrar i princip noll till utsläpp).

  Nu gör jag vad jag kan för att sprida det tänket till folk runtomkring, inte minst familjen. Köper inget till mig själv som inte är helt nödvändigt, köper efter behov till bebis och mest begagnat, använder tygblöjor och tidig potträning, flyger inte flygplan om det inte är helt oundvikligt, har elbil osv. Men det finns alltid fler sätt att bidra på!

  Ska låta sambon läsa detta inlägg ikväll, han är helt klart med på banan kring mitt hållbarhetstänk och jag tror även jag börjat locka in honom i den minimalistiska världen! :-)

  Svara
 2. Susanne

  Hade en övning på jobbet i veckan som gick ut på att fundera kring hur en värld men 0 koldioxidutsläpp skulle kunna se ut. Vad vi hade lämnat bakom oss och vad vi istället ersatt det med.
  Det blir också intressant att fundera kring hur resan däremellan sett ut (aktivism, politiska beslut etc). Hur sker förändring?

  Svara
 3. Lena

  IPCC skrämmer mig, och jag hoppas alla får känslan av att nu j-vlar är det dags att gå från ord till handling! Jag har följt ert konto under en tid i det tysta.. men nu vill jag kommentera för att visa att säkert fler än jag bryr mig otroligt mycket utan att våga kommentera på inlägg.. Men vi måste alla våga prata mer! För det är en trygghet att läsa om andra som bryr sig, att känna att vi nog ändå är rätt många som vill förändra vår värld.

  De senaste åren har vi ställt om familjens liv – vi cyklar i ur och skur, köpt el-bil för längre sträckor, miljömärkt el till huset, äter flexitariskt, ytterst begränsat med flygningar (mindre än 1 per år) m.m Det mesta känns inte längre som någon uppoffring, utan för att leva ett friskt och hälsosamt liv, miljön får man på köpet :) Nu är det steg 2 som gäller, att påverka människor i min omgivning att cykla mer, äta flexitariskt, våga t.ex. bjuda köttätande vänner på vegomiddag etc. När corona lägger sig hoppas jag trenden med mer tågresor inom Europa tar fart igen!

  Svara
 4. Peter O

  Det är nog inte IPCC som skrämmer mig utan våra styrande, I princip samtidigt som man säger att ”…vi behöver göra allt vi kan för att snabbare minska koldioxidutsläppen…” så godkänns ett motorvägsbygge och Cementa får köra vidare i (minst) 8 mån. Cementa som ensamma står för ca 10% av Sverigen CO2 utsläpp…

  Vi själva har flyttat för att kunna leva lokalt (15 min staden). Fortsätta prylbanta, då vi nu har mindre boyta och vid en flytt upptäcker man hur mycket man samlat på sig under 22 år !!

  Svara
 5. Johanna

  Funderar på att köra ett år med 1 tons utmaning, dvs att under ett år inte släppa ut mer än 1 ton koldioxideqvivalenter. Ungefär som http://www.klimatbanta.com gjorde för något år sedan. Både för att inspirera och engagera andra men framförallt för att hitta nya hållbara vanor på ett roligt sätt.

  Svara
 6. Frihetsmamman

  Inspirerad av ditt inlägg diskuterade jag och min man vad vi skulle kunna göra annorlunda framöver. Vi pratade om ytterligare fokus på Zero Waste och mer vegansk kost, men sen blev vi lite deppiga över insikten att om bara grannarna slutade köra bilen dagligen till jobbet som ligger inom cykelavstånd eller slököra så fort de blev sugna på chips så skulle det ha en sån otroligt mycket större effekt än om vi köper pasta förpackningsfritt.

  För att svara på din fråga så blev jag lika bestört av den här rapporten som du och tycker faktiskt att det är UPPRÖRANDE (med versaler) att inte fler blivit det. Jag hörde att det bara är 28% av svenskarna som oroar sig för klimatet. Hur kan det vara så? Jag oroar mig för att skaffa fler barn och har ångest över att de två jag redan satt till livet ska kunna ha en framtid utifrån det som händer. Vad är det som krävs för ändring? Jag förstår det inte. Och likt Peter så är jag sjukt konfunderad över Cementa-beslutet. Det känns inte som att så mycket går i rätt riktning och då är ändå Sverige ett ”bättre” land än många andra länder, tex USA eller Australien. Nä, det är inte lätt att veta vad man ska ta sig till!

  Svara
 7. Anna

  Tack för att du och alla som kommenterar sätter ord på vad jag också tänkt på senaste tiden!

  Ju mer vi ställer om i vårt liv, desto mer inser jag hur otillräckligt det är med enskilda individers insatser när inte ens ett så rikt och välorganiserat land som Sverige har en politik i linje med Parisavtalet.

  Hur tänker ”alla andra”? Jag frågade min man hur han ser på Sveriges klimatpolitik och blev förbluffad över svaret!
  Vi är ändå rätt långt fram klimatmässigt (åtminstone i våra kretsar -flyger inte, haft köpstoppsår, handlar mycket begagnat, mest vegetariskt, solpaneler på g). Men han ”vet inte tillräckligt om klimatpolitiken för att ha en åsikt”.

  Tyvärr är han nog inte ensam om detta, och det är anledningen att politikerna kan fortsätta som de gör.

  (För tydlighet -vi behöver BÅDE individers insatser och politiska åtgärder!)

  Svara
 8. Andrea

  Naturvårdsverket listar att 2019 stod Sveriges utsläpp till: 32% av industri 32% transport (varav det mesta personbilar), 14% jordbruk, 9% El o Fjärrvärme, så ja, håller med, både privata och politiska framtidsbeslut behövs

  Svara
 9. Spardrottningen

  Tack för ett bra och viktigt inlägg. Hoppas att allt fler får upp ögonen för vilka förändringar vi på individnivå bör göra, även om det krävs förändring på makronivå också. Jag tror det finns många som lutar sig lite tillbaka i tron att vi i Sverige ”är bra” på att inte släppa ut så mycket (vilket förstås inte är ett hållbart resonemang till att inte förändra sina konsumtionsval).

  Svara
 10. A

  Tack för det här inlägget och att nu uppmärksammar IPCCs nya rapport. Jag kommer att fotsätta med flygfritt, begagnat i första hand, vegetarisk kost och att undvika engångsartiklar, sopsortera korrekt etc. Hoppas också kunna delta i fler demonstrationer för klimatet och miljön nu när restriktionerna lättar.
  Hoppas verkligen på ett stort fokus på klimatfrågan från politiskt håll under 2021 och inför det kommande valet.

  Svara
 11. frustrerad

  Tack för det här inlägget. Upplever tyvärr att alldeles för få bryr sig. Eller så har de numera klädsam klimatångest, men i praktiken är det ändå business as usual. Det är inte tid för ångest, det är dags för handling. Så trött på att höra vänner, släktingar, influencers säga att de är medvetna om problemet men ändå boka flygresan, fortsätta köra bil, shoppa osv.
  Vill bara ruska om alla och säga att det är dags att gå från ord till handling nu. Eller snarare icke-handling kanske? Eftersom något av det viktigaste vi kan göra är att avstå.
  Det mest hållbara plagget är det du redan har. Den bästa i bilfrågan är att inte ha en bil.

  Svara
 12. Lina

  Jag har haft klimatångest i flera år och jag gör mkt för att leva miljövänligt men när man ser att ingen annan gör nåt så är det lätt att tappa hoppet.
  Varför ska jag när ingen annan jag umgås med gör nåt?
  Nu har jag inte gett upp än. Men det är svårt.

  Tack för en otroligt bra blogg. Önskar att mina vänner var lika kloka som ni är!

  Svara
  1. Frustrerad

   Känner samma! Men så viktigt att vi som vill, orkar och inser fortsätter att göra vad vi kan. Både på system och individnivå. Jag tror verkligen att det är möjligt att förskjuta normer om vi hjälps åt. Önskar att alla kunde göra vad de kan för att hitta sina möjligheter för en hållbarare livsstil istället för att bara fokusera på vad de inte kan göra.
   Så mycket tid och energi som läggs på att med näbbar och klor klamra sig fast vid en helt ohållbar livsstil istället för att försöka hitta vad man själv kan göra.

Lämna ett svar