Enkel packning ger fler äventyr

Jag har under sommaren fått frågor kring packning vid semesteräventyr med familjen. Många verkar tycka att det är svårt, att det är jobbigt och att tanken på allt som måste kommas ihåg och packas ner, förtar en del av glädjen inför en resa eller semetser. Eller till och med höjer tröskeln så att de inte ens blir av i den utsträckning man skulle vilja.

Likaså har jag fått frågor hur vi orkar packa om med bara 1-2 dagar hemma mellan vissa semesteräventyr. Och faktum är att jag inte tycker det är särskilt jobbigt att packa. Inte längre, sedan vi strukturerade upp packningen.

Vi har med åren blivit duktiga på att packa det vi behöver, och det tar 1-2 timmar att packa ner hela familjens kläder, prylar och mat inför en veckas semester på annan ort (såklart inte inräknat tvättning och mathandling). Här är två konkreta tips på hur vi lyckats göra packningsprocessen snabb, smidig och enkel:

 • Packningslista. Detta är a och o för oss. Vi har en gemensam packningslista i Google Drive som vi utgår från (en för sommarsemester och en för vintersemester). Vi öppnar upp en gammal packningslista från året innan, ”nollställer den” och justerar det som eventuellt ändrats sedan sist (rörande barnens behov). Allt eftersom vi packar ner prylar och kläder bockar vi av eller stryker det som inte behövs för den specifika resan.
 • Retroperspektiv. På vägen hem från en semesterresa brukar vi utvärdera och prata om vad vi glömt att packa, vad som var överflödigt eller extra bra att vi packade. På så vis lär vi känna våra behov och behöver inte packa för mycket eller onödiga saker igen. Och vi är inte perfekta, vi lär oss fortfarande och gör nya typer av resor som kanske hade behov vi inte kunde förutse.

Det vi också lärt oss med åren är att de där sista-minuten-grejerna eller om-utifall-att-prylarna som inte stod på packningslistan men som man kanske ändå stoppar ner överst i någon väska i sista stund. Otroligt sällan är nödvändiga (då skulle det ju ha stått på packningslistan) eller om det ens kommer till användning. Vi har helt enkelt blivit bra på att lita på vår packningslista. :)

Och så vill jag slå ett slag för packpåsar. Vi packar alltid i sådana som vi sedan lägger i pjäxbagar som är utmärkta att stuva in i bilen. En packpåse för storasysters kläder, en för lillebrors, en för underkläder och en för träningskläder osv. De kan ofta hängas upp när man kommer fram för att ha kläderna lättillgängliga men ändå inte utspridda.

Precis som med minimalism i stort – våga utgå från konkreta behov. Och skapa dig en packningslista som du följer samt utvärderar efter utförd resa. Då kommer du ta ner tröskeln för framtida äventyr.

Vilket är ditt bästa packningstips? :)

3 tankar kring ”Enkel packning ger fler äventyr

 1. Alexandra

  Så bra med packlista! Jag har en i Excel. Den är indelad i kategorier. Kläder (t-shirt, jeans mm), träning, vandring, skidsemester, sommar, stuga, allmänt (t ex kamera, laddsladd) mm. Jag väljer de kategorier som passar för semestern och strukar igenom det som är packat. Jag skriver inte antal, det beror på längden av utflykt. Och alltid packingcubes för kläder!!! Rulla in alla kläder, då hittar man lätt vad man är ut efter. Resten i färgade packpåser, lätt att hitta rätt påse (t ex blå för badkläder).

  Svara
 2. Anna

  Mitt bästa tips är att lägga upp packningen på sängen och fota den innan jag packar ner den. På så sätt kan jag packa väskan väl i förväg utan att senare behöva undra ”fick jag med X eller Y?” och riva upp packningen för att dubbelkolla — räcker att granska fotot 😏

  Svara
  1. Henrik

   Jag har två olika necessärer – en för träning och en för resor (med enbart tillåtna storlekar på förpackningarna liggandes i transparent påse). Säkerställer att ’rätt’ saker kommer med.

   Jag använder dessutom ett packsystem när det gäller övernattningar. Packkuber gör att allt har sin plats, och dessutom är storlekarna väl avvägda för att kunna packas effektivt i väskan.

Lämna ett svar