Repamera och konsumindre

För någon månad sedan insåg Herr Minimalist att det var dags att köpa nya jeans, de tidigare hade fått flera hål på samma ställe som hans tidigare jeans. Jeansen utgör en favoritmodell men får alltid hål på samma ställe, och nu var det så pass rejält att han inte ville använda dem utanför hemmet längre.

Jag (Fru Minimalist) köper alla mina jeans second hand, men när vi kollade utbudet under ett par veckor så visade det sig inte vara lika stort i rätt storlek på herr-sidan.

Men innan sambon hann besöka en webbshop eller fysisk butik, så kom vi att tänka på företaget Repamera som är en postordertjänst fast för lagning av kläder och textiler. Sagt och gjort, Herr Minimalist bröt vanan att köpa nya jeans när de gamla gick sönder och lagade dem istället.

En dryg vecka senare hade han tre par hela jeans av favoritmodellen. De tidigare hålen syns inte alls från utsidan. Detta till en liten del av priset för att köpa ett enda par nya jeans. Och med minimal miljöpåverkan. Win – win – win!

Utöver hålen så var jeansen i bra skick vilket ju gör att det känns helt onödigt att slänga dem. Ofta är det ju så med just hål och slitage i kläder, att de uppstår på ett eller två ställen, medan majoriteten av plagget är fortsatt fint.

Så min uppmaning till dig är att reparera mera! Istället för att köpa nya eller bättre begagnade plagg, laga först det du redan har. Semestern är en bra tid att ta tag i högen med kläder i behov av lagning. Och med företaget Repamera kan du varken skylla på att du har långt till närmsta skräddare, inte hinner laga eller inte vill ta dig in till stan. :)

Har du något plagg där hemma som borde lagas?

3 tankar kring ”Repamera och konsumindre

 1. Henrik

  En av anledningarna till att jag gillar Nudie -jeans är att deras butiker reparerar jeansen gratis.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är verkligen superbra! Varken jag eller sambon har hittat någon modell som passar oss jättebra, men konceptet är grymt!

 2. Sandra

  Hej, vi tipsade om att laga hål på knäna hos skräddare när vi erbjöd en annan tvillingfamilj alla barnens nyss urvuxna jeans. Jeansen var i övrigt i jättebra skick, så vi frågade familjen om de ville laga dem hos lokala skräddaren. De ville de gärna, skräddaren gav tom mängdrabattt. Så för 50 kr paret så fick familjen nylagade, fina jeans istället för att köpa nya. Och vi slapp textilåtervinna annars fina jeans. Win win!

  Det var riktiga kvalitetsjeans (OssoAmi) som efter flitig användning av våra tvillingar hade hål på knäna. Rekommenderar verkligen detta märke om en vill slippa trasiga jeans efter en veckas lek. Våra barn lekte typ gåendes på knäna och ändå höll de över ett års nästan daglig användning.

  Svara

Lämna ett svar