Därför har jag börjat meditera

Jag har börjat meditera. Aldrig hade jag trott att jag som är så rastlös och har så mycket energi skulle skriva de orden. Men kanske är det just vi som är rastlösa och har överskottsenergi som behöver meditationen mest? Här tänkte jag berätta om min väg till meditation och hur jag använder den. 

Herr Minimalist har mediterat regelbundet länge. Och nu har jag, Fru Minimalist, mediterat nästan varje dag i ca 2 månade. Det tar inte längre emot att ta sig tiden och göra det, snarare kan jag se fram emot det. Min stund när jag får vara här och nu och ta in det som sker i mitt liv på ett nytt sätt.

Ibland befinner man sig i en punkt i livet när något passar in perfekt. Min kropp och psyke behöver meditation just nu, och då var jag mottaglig nog att börja. Jag försökte ett par gånger under våren, men fastnade aldrig, däremot kom jag igång med yogan på riktigt och såg det länge som min typ av meditation; lagom långsamt och en kombination av rörelse och andning, perfekt för mig som är rastlös. Tänkte jag då.

Under sommarledigheten och strax efter fick jag väldigt svårt att somna på kvällarna. Trots att jag knappt har sovit en hel natt på 2,5 år och alltid är otroligt kvällstrött så kunde jag inte komma till ro och somna. Har du upplevt frustrationen att vara trött men inte kunna somna så vet du vad jag talar om. Jag behövde hitta verktyg för att somna och där kom meditationen in.

Jag började testa guidade meditationer innan läggdags med fokus på avslappning; ”yoga nidra”, ”body scan” och ”relaxation” i en app som heter Insight Timer. Det var inte alltid de fick mig att somna, men de gjorde mig mer avslappnad och jag upplevde att jag somnade snabbare och sov tyngre mellan våra barns uppvak.

Det tog inte många dagar tills jag blev mer nyfiken på det här med meditation och började hitta andra typer av meditation än just för sömn. Plötsligt blev meditationen ett sätt att bearbeta och fokusera på känslor och saker som skedde i vardagen och livet. Låt mig ta två exempel:

 • En förändring på barnens förskola inträffade som vi inte kunde styra över eller ändra även om vi önskat lösa det på annat sätt. Vi behövde tro på att det i slutändan blir bra. När det tog som mest energi och skapade frustration, mediterade jag kring ”faith” och ”optimism” för att stärka min tilltro att det som sker gör det av en anledning och det blir bra.
 • När en konflikt uppstod i min närhet som ledde till ledsamhet och sorgsenhet, så mediterade jag kring ”forgiveness” och ”lovingkindness”. Ett sätt att bearbeta och förlåta mig själv för att jag inte är perfekt eller gör allt helt rätt, och att mentalt förlåta andra som påverkades, acceptera och gå vidare.

  Det kommer garanterat ske helt andra saker i livet som kan behöva fokus och bearbetning för att kunna släppa. För mig har meditation blivit ett sådant forum. Andra kanske får utlopp för det genom att skriva dagbok/journal, eller prata om det med en terapeut eller nära vän etc. 

  Varför ska man meditera? Det finns forskning som visar att hjärnans strukturer förändras vid regelbunden meditation. Den del av hjärnan som är viktig för lagring av minnen ökar och tätnar. Meditation har dessutom lugnande inverkan vid stress och jobbiga tankar och gör helt enkelt att du blir mer stabil och kan hantera vardagens utmaningar bättre. 

  Tidigare var det ”body fitness” som gällde men jag tror att det inom kort kommer skifta till ”brain fitness” eller ”mind fitness”.

  Jag mediterar oftast på kvällen när barnen somnat, och gör det i 4-20 minuter. I appen Insight Timer finns det oändligt många guidade meditationer att välja bland. Men det går såklart lika bra att bara sätta en timer och fokusera på andningen några minuter. 

  Har du testat meditation?

  10 tankar kring ”Därför har jag börjat meditera

  1. Pengaregn

   Jag försöker boosta mig själv varje morgon genom meditation. Då jag inte gjort det under någon längre tid kan jag inte dra några slutsatser av det men jag uppskattar stunden och jag tycker nog att jag tippar vågskålen lite mer över till det positiva hållet:)

   MvH Pengaregn

   Svara
  2. Angelique

   Oj, vilken slump att jag som av en händelse mediterade för första gången på flera månader och sedan tittade in här för första gången på länge när jag blev påmind om bloggen av en tidning

   Svara
   1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    Haha, ja det var ju verkligen ett sammanträffande! Måste väl vara ett tecken på att du bör fortsätta meditera nu kommande dagar? ;)

  3. Anna

   Har gjort det tidigare, och precis börjat fundera på att göra det igen. Är just nu i en situation av förändring där jag behöver be om lite hjälp för att fatta rätt beslut. Så tack för påminnelsen! :)

   Svara
  4. Tove

   Hur ser du på den religiösa aspekten av meditationen och yoga? Alltså att meditation & yogas metoder har långa rötter inom religion, både vad det gäller ordval och ställningars betydelser. Vore intressant att höra dina tankar. Själv avstår jag dessa av religiösa skäl, men finner det lugnet i bön istället eftersom det stämmer med min tro, så jag kan ändå till viss del förstå upplevelserna och behoven tror jag.

   Svara
   1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    Om du tänker på att det grundar sig i buddhism så är det inget jag reflekterar över, och vi är inte religiösa på något sätt. Men om det är någon religion som gärna får sprida sig i världen så är det väl just buddhismen. Den känns betydligt mer fredlig och med sunda värderingar än många andra religioner.

  5. P

   När du mediterar försök definiera vad du menar med faith, optimism, forgiveness och lovingkindness i svenska ord och termer. Det ger dig en mer unik egen förståelse för hur du själv ser på dessa ord.

   Svara
  6. Eva

   Mediterat dagligen med Transcendental Meditation i 22 år. Ger otroliga fördelar i lugn och närvaro och förstärks genom åren. Kräver ingenting av en utom mantra. Inget fokus på något annat dvs helt ansträngningsfritt därför mer verksamt och djupare. Morgon och kväll 20-25 minuter. Inga tankar på något religiöst kring detta. En metod för avslappning och återhämtning.

   Svara

  Lämna ett svar