Maximalistiska föreställningar kring husägande

Under våren har våra söndagar spenderats runt om i Stockholms förorter för att leta större bostad eftersom vi inom kort blir fyra personer i minimalistfamiljen. Vi har egentligen inte haft för avsikt att köpa något av objekten, utan en önskan om att komma fram till vilken typ av boende vi skulle vilja ha, hur stort, vilket område, hur långt från stan, med mera.

Ena veckan är vi väldigt sugna på en stor och ny lägenhet. Inte behöva lägga tid och energi på att fixa i trädgård eller andra göromål som ett hus kräver och som vi inte har intresse av eller vill lägga tid på. Medan vi en husvisning senare kan känna att radhus eller villa är det som skulle skapa frihetskänsla och underlätta under småbarnsåren genom att bara kunna släppa ut barnen i trädgården, få vänner i grannhusen. Och framför allt inte behöva packa ihop oss och göra en mindre utflykt med alla barn bara för att en vill gunga eller sparka boll.

När vi kollar på hus/radhus vill vi att de ska vara byggda senaste tio åren för att slippa så mycket ”huskrävande” arbete som möjligt. Samtidigt har vi för avsikt att bo kvar i 15-20 år om vi och barnen trivs i området och under dessa år kommer vi såklart behöva fixa båda det ena och andra. Eller lägga tid och energi på att ta in offerter så någon annan kan göra det åt oss. :)

Vår bild av ett husköp är att du inte bara köper själva huset. Du köper även en livsstil som husägare och ett projekt som kräver underhåll och därmed såväl din tid och energi, som nya prylar. Ingen av oss har ägt ett hus, men båda är uppväxta i villor på ca 180 kvm med garage, förråd och vindsutrymme fyllda med saker.

Saker vi inbillar oss att många husägare har i sina hem, garage och förråd är: Bil, gräsklippare, sopborste, snöskyffel, vattenslang, skottkärra, stege, liksom en hel del småprylar som vattenkanna, kratta, spadar, räfsor, häcksax, jord med mera för diverse trädgårdsskötsel. Kanske har vi bara maximalistiska (van)föreställningar gällande husägande (?). :)

Vissa saker tror vi oss inte behöva äga, förvara och underhålla även om vi skulle bo i ett hus. Exempelvis skulle vi kunna leasa en bil, bilpooler är ju tyvärr inte lika vanliga i villaområden långt utanför stan. Gräsklippare skulle i teorin kunna köpas gemensamt med en granne. Likaså skottkärra och stege, om sådana behövs över huvud taget? Det börjar även komma tjänster där vissa trädgårdsprylar går att hyra, men oklart hur tillgängligt det är för gemene man.

Vad säger du som är husägare, vilka prylar har du införskaffat mer eller mindre enbart för att du bor i hus? :)

49 tankar kring ”Maximalistiska föreställningar kring husägande

 1. charlotta

  Det här med att ha gräsklippare, skottkärra och diverse andra prylar för trädgården är för mig ett måste. Största orsken är ett stort odlings och trädgårdsintresse kombinerat med rejäl tomt att underhålla. Till prylar vi köpt ”bara” för att vi har utrymme är en jordfräs (används kanske 3h/år), kvistkvarn (för att göra egen täckbark av gårdens kvistar) och en fyrhjuling (!) + kärra som skulle användas för mindre trädgårdsprojekt. I slutändan är det trots allt skottkärran som varit enklast att använda. Lyckligtvis köpte vi ett bilsläp tillsammans med mina syskon, men eftersom vi har mest utrymme har det blivit vi som får förvara det… Jag tror att antalet onödiga prylar till hus och trädgård beror på var man bosätter sig och tomtens storlek. Ju mindre tomt, desto färre saker behövs för att lyckas hålla i ordning den. Är gräsmattan så pass liten att det räcker med en handjagare till gräsklippare istället för en stor traktorgräsklippare så är det ju ändå ”samma” grejj men som tar mycket mindre utrymme och är snäll mot miljön :)

  Svara
 2. Helen

  Vi har nyss köpt hus, vi hittade vårt drömhus och flyttade in för två månader sen. Och visst har det tillkommit en hel del saker som vi inte behövt om vi inte hade hus och trädgård. En del har vi fått av mina föräldrar som byggt bort hela sin radhusträdgård med trädäck och stenläggning.
  Det vi har, och kommer att behöva/vilja köpa inom det snaraste är:
  Gräsklippare (liten handdriven, fått)
  Kratta (fått)
  Lövräfsa (vår tomt gränsar till bokskog! Fått)
  Ogrässkyffeljärn (fått)
  Hacka (fått)
  Stege (köpt, ett måste för att kunna rensa hängrännorna)
  Grästrimmare (köpt)
  Grässax (köpt, inte precis nödvändig, men praktisk att klippa gräset i en liten trappa av slipers som finns på tomten)
  Vattenslang + munstycke och vattenspridare (ska köpas)
  Vattenkanna (hade redan)
  Planteringsspade (hade redan)
  Utemöbler (har ett set med små balkongmöbler, kommer att köpa större matplatsmöbler och ett par solstolar – istället för semesterresa det här året)
  Grill (ska köpas)
  Vi har ingen skottkärra och inga planer på att behöva en, vår trädgård är ganska liten och vårt odlingsintresse inte så stort. Vi har heller ingen lövkorg utan samlar och bär bort löven i en blå Ikeakasse. Att köpa nya utemöbler är väl egentligen inte nödvändigt, men vi vill kunna äta ute bekvämt och även ha plats för lite familj och vänner där. Grill är ju inte heller nödvändigt, men något vi verkligen längtat efter när vi bott i lägenhet. Dessutom ett enkelt och populärt sätt att umgås på sommaren bland våra vänner: ”Vi tänder grillen på lördag, ta med något att lägga på den så fixar vi sallad och potatis”.

  En annan sak som vi köpt som vi egentligen verkligen inte behöver är en barnstol. Vi har inga barn och inga planer på att skaffa barn heller, men flera av våra vänner har barn och jag har en liten brorson, så vi har den för att underlätta för dem att hälsa på genom att ta tåget (vi bor i en liten ort en bot från stan där alla andra bor, men bara ett par minuter från tågstationen).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att läsa din lista! Och lite avskräckande, haha :)

   Vad snällt av er att köpa en barnstol. Det är verkligen uppskattat när man kommer som barnfamilj och det finns en stol lämpad för barn!
   Jag tycker det känns lyxigt nu när vi köpt vår Stokke Tripp Trapp stol att då har en extra barnstol i källaren (den vi hade innan och som lillebror kommer få börja sitta i), som vi kan ta fram när vi har gäster med småbarn.

 3. Ekot

  Ja, det är väldigt skönt med en egen mark-plätt utanför dörren! Samt egna sovrum till varje barn. Ni kanske mer ska kolla på grannarna än huset? Grannar som är villiga att dela på saker eller grannar som vill tävla om vem som har mest prylar? Om man inte har så stor trädgård kan en hand-gräsklippare räcka långt. Kolla på bussförbindelser och cykelbanor, nära till mataffär och skola/förskola. Tegelhus kräver inte så mycket underhåll. Några bärbuskar och liten rabatt med perenner så kan trädgården vara klar. Men snöskyffel klarar ni er nog inte undan :). Ett rejält utebord av ”rastplatsmodell” blåser inte bort och kan stå året om på en stenlagd yta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Egna sovrum till alla barn är ett krav från vår sida oavsett om vi köper lägenhet eller hus. Och helst inget litet 7 kvm-rum som knappt rymmer säng, skrivbord och garderob. Det svåra är ju då att veta hur många barn vi kommer skaffa i slutändan. :)

   Samtidigt har vi mor- och farföräldrar på annan ort så om det råkar bli ett rum över hade de nog inte klagat, men det känns ju inte så minimalistiskt med gästrum.

   Haha, grannar som vill tävla om att ha mest prylar? Är inte det majoriteten av vår befolkning numera ;)

  2. Maria

   Vi trodde vi ville ha egna rum till våra barn, men vi bor i ett rätt stort radhus, som trots det bara har tre sovrum. Mycket gemensamma sällskapsytor istället. Och när nu barn nr tre anlänt var det inga problem för storasyskon att flytta ihop i ett litet sovrum. Delvis pga att vi har så mkt gemensamma utrymmen men också för att vi bor i ett område där barnen kan leka själva ute på gården med sina kompisar och för att dagens barn dessutom tillbringar ganska mycket tid iväg från hemmet, skola, förskola, fritids, aktiviteter. Och våra barn har ändå inte så många aktiviteter som många andra har. Och mycket mindre prylar än de flesta gör att behov av förvaring i barnens rum inte är så stort. Radhus betyder samfällighet och det betyder att en del saker finns för att sköta gemensamma utrymmen men som boende kan låna. Vi har ingen gräsmatta, men elektrisk häcksax och högtryckstvätt lånar vi. Vår trädgård är minimal men vi odlar mkt och trädgård gränsar till liten skog som känns privat där vi kan plocka bär och barnen leker. Värt mer än eget rum! När barnen blir större kan vi tänka oss att ta ett av våra sällskapsutrymmen till sovrum tillfälligt.
   På sommaren fungerar två uteplatserna och balkong som extra rum och gör att huset känns större. Middag äts ute fina dagar.

 4. Katarina

  Vi flyttade till hus (bostadsrätt) i vintras. Det första som införskaffades var en snöskyffel, vilket jag var emot eftersom det finns två st att låna av föreningen. Men sambon kände nog en viss stolthet i att äga en egen :) Nu när våren kommit har vi köpt mycket till trädgården så som krukor, jord, räfsa, vattenslang, grill, handjagare. Andra saker har vi lånat eller fått, tex en pallkrage, stege, häcksax och utemöbler. Alla köp har övervägts noga mot behovet. Vi har alltid först kollat andrahandsmarknaden innan nyinköp.

  Inomhus har inga behov eller vanor ändrats, upplever jag. Vi har snarare rensat ut ännu mer saker än när vi bodde i lägenhet, för nu är förrådet mer synligt och tillgängligt. Innan var det lätt att förtränga alla lådor i källarförrådet.. Det är framförallt nu när utesäsongen börjat som vi märker en stor skillnad – vår uteplats har blivit det nya vardagsrummet :)

  Dessutom har vi en fyraåring och ett barn till på väg, jag tror det kommer förenkla familjelivet en hel del att bara kunna öppna dörren och släppa ut dem i trädgården, många kompisar i området, en badsjö på gångavstånd etc. Vi bor i ett samhälle där både mataffär, restauranger, skolor och förskola samt kommunikationer finns, det underlättar också väldigt mycket.

  Svara
 5. Form

  Jag köpte rejäla grejer direkt. La 2000-2500 kr på Fiskars redskap (spade, skyffel, kratta, lövräffsa, grep, spett och några handredskap).
  Har också vattenslang med vinda, gräsklippare (Klippo med Hondamotor som är tystare och går bättre), grästrimmare (Gardena batteridriven med knivar). När vi rensar har vi fyra Tubtrugs till avfallet (får plats i bilens bagage).

  Har försökt anama praktiskminimalism. Allt som vi har har vi användning för. Jag har faktiskt rensat ut även bland redskapen ute.

  Idag hade vi köpt en robotgräsklippare istället för den bensindrivna. Kanske haft en handdriven som komplement.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, här blir det garanterat en robotgräsklippare den dag vi eventuellt blir husägare. Bästa vore om man kunde köpa den tillsammans med en granne. :)

  2. Form

   Föreslog att vi skulle köpa en större robot ihop med grannen men han gillar sin åkgräsklippare till sina 800 m² tomt. Han hade åkgräsklipparen till deras gamla hus som hade större tomt.

 6. Patricia

  Vi bor i villa och har det mesta som ni nämner. Snöskyffeln är det största måstet då vi bor långt uppe i norr med mycket snö. Stegen behövs också för att sköta om tak och rännor. Däremot är skottkärran inte nödvändig om det inte finns något intresse för att plantera och sköta växter. Istället skulle jag rekommendera att plantera växter som behöver minimalt med skötsel, det minimerar också behovet av allenhanda hackor och spadar.
  Jag håller med om att ett hus kräver massor med underhåll, mera än jag skulle ha lust med faktiskt. Samtidigt är det väldigt skönt att kunna ”släppa ut barnen” på gården utan att själv behöva vara med hela tiden (våra barn är 7 och 5 år och behöver inte ständig uppsyn längre).

  Svara
 7. Form

  En trädgård är som ett kök. För att kunna laga mat behövs redskap.

  Tycker inte man ska vara ängslig att skaffa hus p.g.a. redskapen. Köp kvalitet och saker som används. Förvara dom bra.

  Målet är väl inte att ha så lite saker som möjligt utan saker man använder?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På din sista fråga är svaret helt klart ja! Precis som vi brukar säga, minimalism ter sig olika för olika människor, inte minst beroende på intressen och livsstil.

   I ett kök har du mycket saker om du tycker om att laga mat. Köper du ofast hämtmat, äter fil, ägg, gröt och smörgåsar behöver du inte så mycket i köket. Och det är otroligt tråkigt att lägga pengar på saker till köket om du ändå inte har intresse av att använda dem men ”förväntas” ha dem.

   Likadant i trädgården, har du inget som helst intresse av trädgårdsskötsel så blir det väldigt tråkigt att behöva köpa trädgårdssaker som ska underhållas, förvaras och även användas när du helst hade lagt tiden och energin på något annat som du tycker om att göra. :)

 8. Anneli

  Vi bor i bostadsrättsradhus. Alla trädgårdsgrejer finns tillgängliga i föreningens förråd. Det är bara att gå och låna. Dock så har vi ändå en egen sopborste, snöskyffel, små trädgårdsredskap typ spade och sekatör. Mest för att det är smidigt att ha dessa till hands. Vi har ett växthus på 5 kvm och där behövs lite utrustning. Kan verkligen rekommendera brf i radhusform. Trädgården är liten och lättskött och föreningen står för alla kostsamma grejer typ fasadmålning, snöskottning, trädgårdsredskap. Toppen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag upplever att många Brf-radhus är väldigt dyra. I Stockholmsförorter kan de nästan vara lika dyrt att köpa ett sådant som ett eget radhus, men med en tillkommande månadsavgift som ibland kan vara ganska hög. Många glömmer dessutom att de faktiskt har ytterligare lån utöver det man ser på sin egen bank när man bor i en Brf. Men jag gillar konceptet och tror att det hade passat oss väldigt bra!

 9. MD

  Jag är uppvuxen i lägenhet och förstår inte det här som folk pratar om att man har hus för att bara kunna släppa ut barnen i trädgården och slippa åka buss för att komma till en lekplats. Alltså, nästan alla flerbostadshus utanför absoluta centrum har väl innergårdar? Vi sprang precis lika mycket ut och in ur ytterdörren som vilka villaungar som helst, lekplatsen på gården räckte alldeles utmärkt och tröttnade vi gick vi till granngården.
  Största fördelen som jag ser med lägenhet, ur ett barnperspektiv, var att vi var många barn kring samma gård så det blev mycket naturligare att träffa vänner och leka ihop. I villaområdena var man tvungen att promenera hem till en specifik trädgård och umgås med den personen, och då var man dessutom tvungen att känna personen först. Fenomenet att arrangera en playdate för att barnen skulle få leka existerade inte hos oss, man gick bara ut på gården.

  Svara
  1. MD

   Inne _i_ de flesta lägenhetsområden är inte heller så mycket mer biltrafik än det är på vägarna i villaområden, så det är inte heller ett argument i min värld. Snarare tvärtom, när jag var i villaområdet fick vi spela bandy på vägen för att trädgårdarna var för små/gräs funkar dåligt.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du är så positiv till att växa upp i lägenhet! Jag kan verkligen förstå det du skriver, även om jag själv är uppväxt i ett idylliskt villaområde där man bara traskade över tomterna så hade man någon att leka med.

   Vi har en ganska stor innergård där vi bor nu, men den utgörs till största del av en asfalterad del där bilar parkerar tillfälligt (städfirma, fastighetsförvaltare, privatpersoner bara står någon timme etc). Samt en liten sluttande gräsplätt bredvid med en sandlåda i. Inte jättecharmigt eller lekvänligt tyvärr.

   Ser kanske bättre ut ändå längre ut, framför allt om man lyckas hitta en lägenhet någonstans där det även finns villor i närheten då sådana områden ofta känns lite mer barnvänligt byggda.

 10. Irene

  Har sagt att OM jag någon gång flyttar till hus igen så skall det antingen vara en hel naturtomt som ”sköter sig själv” alternativt en liten plutt-trädgård vid ett radhus, aldrig mer en stor trädgårdstomt som kräver gräsklippare eller andra motordrivna redskap för att skötas. Tyckte en stor del av friheten i att sälja huset bestod i att bli av med uthusen ( gäststuga + vedbod ) o. just alla dessa prylar, såsom gräsklipparen, krattorna, grillen, verktyg, spik, skruv m.m. m.m. I ett eventuellt framtida husägande vill jag bara behöva ha en sop och en spade… ungefär så :-)

  Svara
 11. AnnaIngrid

  Det är väl väl precis som med allt annat, det finns inga MÅSTEN, eller väldigt få i vart fall. Bara för att man har hus måste man ju inte fylla förråd och garage med allsköns prylar. Vi har köpt lite bra fiskars redskap, vattenslag mm, resten har vi fått eller kan låna. Har inte ens behövt tänka så mycket mängden trädgårdsprylar för jag har svårt att se vad som behövs utöver ”basutbudet”.
  Vad som vi däremot aktivt valt bort är mycket uteleksaker till barnen (2 och 4 år). Finns mängder av plastskräp att köpa men vi har idag exakt 2 stora bollar, en liten boll, en vattenspruta och en äppellåda med sandlådeleksaker. Resten lånas av grannarna inklusive en delad gungställning. Hur ofta ser man inte i nyproducerade områden att det på varje liten frimärksplätt står exakt likadana plaskpooler, rutchkanor och studsmattor!
  Angåede trädgårsprylar och redskap är en intressant iakttagelse jag gjort bland grannar och bekanta att ju mindre intresse av att sköta trädgården ju fler prylar! Jag som älskar min lilla 250 kvm trädgård går ut och rensar ogräs i ett par oömma byxor, ett par ärvda redskap och en hink. Grannen gör det samma med designade knäskydd, blommigt förkläde,vita(!) handskar schabbycchic redskap och nån slags speciell ogräspåse på ställning…. Och hatar trädgårdarbete enligt egen utsaga!

  Svara
 12. Anna

  Jo, det tillkommer lite saker för att ta hand om hus och trädgård. Men med huset kommer också en mycket stor vilja att ta hand om det. Det är en väldigt stor investering och att inte ta hand om det för att man inte vill köpa sig en kratta känns lite märkligt? Det är underbart att umgås i trädgården, att se barnen leka sig trötta om somrarna. Konsten är att köpa EN kratta, EN skyffel och så vidare, för det behövs inte massor, men att låna allt av grannarna tror jag blir lite konstigt i längden, sakerna kostar lite och att någon annan ska slita på dem är inte så kul. Förlåt om jag är vresig, tyckte dagens inlägg var lite lustigt.
  Precis som någon skrev ovan så är det lättare inomhus, ha så lite det går och håll förråden öppna, tomma och tillgängliga.

  Svara
  1. crimsonanna

   Jag förstår hur du menar, Anna. Som du säger, skaffa en stor investering och inte ta hand om den låter konstigt. Jag förstår inte denna rädsla för att ha saker som man använder.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast om man har noll intresse av att ta hand om en trädgård så är det inte så lockande att varken behöva lägga tiden, energin eller köpa saker som behövs för att hålla den i hyfsat skick. Jag skulle bra mycket hellre lägga den energin och tiden på andra intressen eller på att bara umgås med barnen. Inte se hur de springer runt i trädgården medan jag klipper gräs, klipper träd eller fixar med planteringar. Då vill jag hellre också springa runt i trädgården! :)

   Mycket går ju dessutom att leja bort idag, men samtidigt ser vi hur våra vänner som ska lägga om tak, renovera etc sliter med att få in offerter, jämför och får lägga om semestrar och pussla för att få ihop även en sådan sak. Men det beror väl på hur mycket kontrollfreak man är om man vill ha koll på vad andra gör i ens hem. ;)

 13. Eva

  Crimsonanna:

  Förstår kanske lite denna rädsla för att ha saker även om man använder dem…Kände av detta mycket under 2013-2015. Lite mindre nu. Ser det lite som en fas när man är väldigt fokuserad på det materiella även om det gäller att minska ned, göra sig mindre beroende av dem. Fokuset är ändå på sakerna och ens relation till dem. Att göra sig av med en sak minskar ansvaret för att behöva relatera till saken. Ansvaret upphör helt. Men den sak man har kvar, även om man använder den, är ändå en sak man har kvar en relation till, ansvar för osv. Själva användander eller om saken står oanvänd spelar då inte så stor roll. Saken och ansvaret/relationen finns och det är ”det jobbiga”. Eller snarare är det jobbiga i själva verket ens behov av saken. Att ha behov gör en beroende. Att vara beroende av en sak minskar ens kontroll. Alla vill ha ett mått av kontroll. Det leder lättare till frihet.

  Minimalism kan förstås som ett ökande av ens kontroll över sin tillvaro. Och minskande av sina åtaganden och ansvar för yttre, gemensam, eller nationell, politisk tillvaro. Och minskande av sitt behov av något utanför sig själv eller sin närmsta värld. (Men det sistnämnda är motsägelefullt då gemensamma lösningar t ex bilpool, lånesystem för sällananvända prylar, ökar beroendet av yttre världen om det nu inte blir en lösning som bara berör en mindre värld.)

  Tycker minimalism i den här beskrivna bemärkelsen är logisk utifrån tidsandan. När tron på ett gemensamt samhällsprojekt ”Framsteget”, ”Välfärden” faller bort i en ständigt rörlig och oförutsägbar värld har vi bara oss själva att falla tillbaka på. Det gäller att se om sitt hus för överlevnad med ökad konkurrens om resurserna. Minimalism är ett av många alternativ till svar på grundläggande och eviga mänskliga frågor om hur bäst leva och skapa sitt liv. Oxh som alla livssvar bygger de på frågor som är ställda utifrån behov, rädslor och önskemål om frihet och kärlek.

  Svara
  1. crimsonanna

   Jag upplever tyvärr mycket av minimalism som kontrollbehov mer än kontroll. I mina oinvigda öron så låter diskussionerna i minimalistbloggars kommentarsfält ofta som Monty Python-sketchen ”Four Yorkshiremen”.

 14. fruminimera

  Vi har just flyttat till ett parhus som egentligen är en bostadsrätt. Varje lägenhet ligger i små enplanshus med en uteplats ungefär som i ett radhus men uteplatsen tillhör tekniskt sett föreningen. De omgärdas av häckar så det är tydligt att det är praktiskt är ens egen. Trädgårdsredskap har vi lånat några av en släkting, men det finns ett förråd som är föreningens med gräsklippare mm. Toppen, tycker vi! Det bästa av två världar. Vi bor utanför Stockholm. Vet att det finns liknande bostadsområden runt om i förorterna, bland annat Haninge och Tyresö (vi bor inte på den sidan stan dock). Arrangemanget rekommenderas!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter väldigt smidigt, idylliskt och härligt!
   Blir väldigt nyfiken på var utanför Stockholm ni hittat detta område? :)

 15. Lisa

  Spade, skyffel, vattenslang, trädgårdsredskap, gungställning, studsmatta, jord, perenner, buskar, krukor, sommarblommor, parasoll och utemöbler till 2 altaner, grill, virke, målarfärg, redskap, verktyg, extra TV, soffa, bord, fåtöljer (för att fylla ut rum som annars skulle stå tomma), cykelställ…. Listan kan göras lång. Behöver jag säga att efter 15 år äntligen flytta till lägenhet kändes som att bli frigiven från ett frihetsberövande. Nu har jag möjlighet att ägna min fritid åt det jag VILL göra, inte det jag MÅSTE göra. Aldrig mer hus!

  Svara
 16. Carro

  Ska man sköta mycket av renovering och underhåll själv blir det en grejer som man behöver. Jag har ett torp med 1900 kvm tomt som ska bli permanentboende och som tur är äger min far varenda sabla pryl som man kan tänkas behöva till sådant. Men om man har råd att betala andra för att göra mycket av det där så behöver man också mindre prylar utan kan klara sig mer basicgrejer som snöskyffel, stege och något som klipper gräset typ. Sen är det helt frivilligt att skaffa saker som kräver underhåll som stora grillar, altaner, pool och gud vet allt. Folk lipar över arbete med villaägandet när de själva ser till att de har att göra. Håll det enkelt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mycket går att leja bort idag men samtidigt är det inte alltid helt smärtfritt. Offerter ska inhämtas, jämföras och vill man själva ha lite kontroll över vad som görs i ens hem behöver det passa med familjens övriga schema och semestrar.

   Haha, bra slutkläm där med att hålla det enkelt och inte klaga. Som man bäddar får man ligga. :)

 17. Linda

  Jag som bor i radhus av bostadsrätts-typ slipper saker som just gräsklippare, kratta, skottkärra och andra sådana saker, då det finns gemensamt i föreningen. Gemensamt finns oxå partytält, grill, uteleksaker till barnen, högtryckstvätt, målar- och trädgårdshandskar, snöskottarsaker och annat smått och gott.
  Visst är boendet lite dyrare (?) än ett eget hus, för att det tillkommer hyra, men jag slipper måla om huset för egna pengar och behöver inte heller göra det själv, och om värmepannan strejkar ringer jag bara ansvarig. För mig är det toppen!! Tror ni skulle gilla mitt område! Ni är hjärtligt välkomna! ?

  Svara
 18. Jenni

  Att bo i hus tar tid från annat. Så är det bara. Det blir väldigt besvärligt och dyrt om man ska leja bort allt arbete. Är man helt ointresserad och ohändig tror jag mer på att bo i lägenhet. Dock kanske ni upptäcker nya sidor hos er själva och kommer på att det där med trädgårdsarbete faktiskt inte är så dumt. Vill ni bo i hus så kommer det behövas en massa saker. Att låna allt av grannarna tror jag inte kommer att uppskattas. Men jag som själv bor i hus försöker tänka att alla dessa saker inte är en ”materiell belastning” utan att de hänger samman med huset. För de behövs ju precis som golv, väggar, spis, fönster, hängrännor etc. Och bestämmer ni er för att flytta till lägenhet igen så kommer ni ju automatiskt inte längre behöva eller vilja ha dessa saker. Tror precis som andra här på att välja saker av god kvalitet och med omsorg så att i inte behöver köpa om saker. Tack vare ert sätt att tänka kring saker så kommer ni garanterat inte att stå där med överfyllda garage, vindar och förråd om tio år och undra hur sjutton det gick till. Och jag tycker verkligen att äga hus kan vara alldeles underbart trots alla saker.

  Svara
 19. Annika

  Jag tycker att det låter som om ni inte vill ha så mycket att sköta om. Ni pratar om att leja ut trädgårdsarbete m.m. Tänk er noga för innan ni köper ett hus. Man måste ta hand om det och det kräver tid och en del grejer. Om man inte tycker att det är roligt blir det ett ont måste. Jag läste att ni hellre umgås med barnen eller gör annat ni är intresserade av. Gör då det och skaffa en större lägenhet med bra innergård. Jag och min familj, 2 barn 7 och 8 år, har flyttat från 150 kvm hus med tomt till 100 kvm lägenhet med innergård. Vi är så glada och nöjda. Nu är det bara att följa med barnen eller göra vad vi vill. Våra måsten har minimerats!

  Svara
 20. cultivating minimalism

  Jag flyttade tillbaka till lägenhet förra sommaren efter dryga året i hus. Visst är det mysigt med ett hus och att kunna släppa ut barnen. Dock blev jag inte särskilt glad och harmonisk av alla måsten. Det är trevligt att hålla på och greja och pyssla, men jag lägger gärna den tiden på mina barn istället. Valde därför en Brf i city med fantastiskt stora (inhägnade innergårdar) med många grillplatser, gungor, klätterställningar och äppelträd. Här finns det barn i drivor. För mig som vuxen är det underbart att vara mycket med mina barn och uppskattar ett enkelt liv. Hus eller sommarboende får det bli den dagen så barnen är ”självgående”. Jag trivs i lägenhet och det gör även barnen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är så skönt att man faktiskt har rätt att ångra sig! Och då har man iaf mer på fötterna när man sedan gör om och gör det som känns mer rätt. Om vi skulle hamna i lägenhet i slutändan för att vi inser att vi inte mäktar med hus, så tänker jag att ”harmoniska föräldrar är mycket bättre än stressade föräldrar”. Tror barn vänjer sig vid att bo på ett visst sätt och att det inte spelar så stor roll om det är i hus eller lägenhet, så länge familjen mår bra och har tid för varandra.

 21. Elin-kristen feminist

  Jag får vibben att större lägenhet eller radhus med liten tomt låter mest som er grej. Kanske en lägenhet med en större uteplats vore er grej? Min farmor hade en sådan när hon flyttade till en lägenhet som pensionär. Hon hade ett eget lite utrymme med plats för lite gräs och rabatter och en uteplats utanför lägenheten men inte en direkt trädgård. Hon hade en grästrimmer för att klippa gräset med och hon hade några små odlingar att pyssla med men inget som krävde så mycket.

  Svara
 22. Listoman

  Gå inte på myten om att en perennrabatt är enklare att sköta än en gräsmatta! Det säger bara trädgårdsentusiasterna som ägnar all fritid åt rabatterna… ;-). Om det ska vara lättskött så är en liten altan + gräsmatta med omålat staket det enklaste. Stenanläggningar har fogar som ska göras rent, träaltaner ska oljas in…

  Det är nog svårt att låna av grannarna. Köp i så fall radhus i ett nybyggt område där ni är i ”samma fas”. Man vill inte gärna ha en granne som bara vill låna, utan det behöver ju gå båda vägarna. Det bästa kanske är en gemensam bod för hela föreningen. Men i mitt tycke innebär det att man blir mer låst av prylarna än om man äger dem själv. Jag skulle tycka det var irriterande om sakerna inte fanns på plats just när jag kände för att utföra trädgårdssysslan, tex en solig och varm sommarkväll.

  Under småbarnstiden blev jag uttråkad av att ständigt vara aktiv med barnen och se dem leka. Att vara hemma och kunna påta i trädgården samtidigt som de lekte i sandlådan var för mig mer avkopplande än att ständigt gå till en lekplats.

  Det bästa med hus är att jag upplever att solen skiner betydligt oftare. Man kan passa på att njuta av solen, även om den bara tittar fram en kvart, utan att behöva ta med nycklar, vattenflaskan osv. Min syster bor i lägenhet och det har många fördelar när barnen är lite äldre och kan gå ut själva på innergården, men före typ fem års ålder var det typ ganska meckigt när vi var där och hälsade på och det ena barnet behövde gå och kissa osv och man behövde få med sig syskonen in. När vi var två kunde vi ju hjälpas åt, men oftast är man ju själv med barnen.

  Svara
 23. johnna

  Va spännande att läsa inlägget och alla svar! Jag, min man och våra barn bor i ett 3 familjs hus i ett område med massor av andra 3 familjshus. Ibland känns våra 129 kvm för stort och jag vill flytta till något mindre t.ex. en lägenhet. Men så kommer jag att tänka på alla våra underbara grannar. På gatan bor 40 barn i alla åldrar och det är så härligt att se hur de stora barnen leker med de små och ja hur alla barn leker. Vi har en gemensam sandlåda som. Småbarnsföräldrarna samlas kring tillsammans med sina barn och det är så härlig känsla på gatan. Det finns gott om lekplatser omkring så vi har inget behov av leksaker i trädgården.

  Våra grannar lånar gärna ut saker och några kommer också och lånar av oss. Just nu känns det som att jag absolut inte skulle vilja byta bort alla mina underbara grannar mot ett mindre hem.

  Vi har en ganska liten gräsmatta där jag försöker att bara ha gräs, några gamla rabatter lever dock kvar efter tidigare ägare. Men dom låter jag bara vara blommorna klarar sig fint tillsammans med ogräset. Vi fick med en del grejer när vi köpte huset varav jag har rensat bort ganska mycket. Vattenkanna t.ex. som vi aldrig använde, jag vattnar aldrig blommorna och om jag skulle göra det så blir det vattenslangen som även kan användas till att springa i vattenspridaren varma dagar, underbart. Jag har valt att inte ha så mycket krukväxter utomhus då jag ändå har ihjäl dom men också eftersom dom kräver mer tid.

  Jag vet inte om jag bara har haft tur eller om det är så här det är i radhusområden. Jag tror inte att det skulle bli samma gemenskap på en gata med separata hus, kanske inte heller i lägenheter. Men jag vet inte det finns kanske den möjligheten också förutsatt att det finns naturliga mötesplatser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra hur ni bor och hur det fungerar i erat område. Låter väldigt idylliskt och mysigt för barn att växa upp sådär. Hoppas på att hitta något liknande i framtiden. :)

 24. Lisa

  Flyttade till hus i höstas. Förre ägaren flyttade utomlands och lämnade i princip samtliga trädgårdsredskap till oss, hyllor i garaget, hyllor i källarförrådet, samt alla trädgårdsmöbler med tillhörande dynor. Och en hängmatta ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt å ena sidan att slippa lägga pengarna på trädgårdsredskap, jobbigt å andra sidan att plötsligt behöva äga en hel del trädgårdsprylar istället för att införskaffa dem pö om pö när man själva märker vilket behov som verkligen finns för just oss. :)

 25. Johanna

  Nu har jag inte läst alla svar, men vill bara berätta vad vi kom fram till när vi var i samma situation som er, bostadsrättsradhus! Vår förening är en välskött HSB förening, så vi har avgift motsvarande vatten-värme-soppor-underhåll på eget hus ca. MEN, inte ansvar för fasad, fönster, tak osv. Någon annan som kollar upp hantverkare osv och så kommer de bara hit och tex målar om :) dessutom har föreningen gemensam gräsklippare, sågar, spadar osv!

  Svara

Lämna ett svar