To do-listan ska inte ta slut

Har du också en oändlig to do-lista eller att göra-lista som aldrig tycks ta slut? Kanske fylls den till och med på i snabbare takt än du hinner beta av? För många människor ser det ut så på såväl jobbet som hemma.

En vanlig konversation hos oss kunde tidigare se ut så här:
– Hur var din dag? frågade sambon.
– Den var bra, svarade jag. Men jag hann inte göra allt som stod på att-göra-listan, sa jag med en frustrerande suck.
– Det säger du ju varje dag, sa han med ett litet leende.

Och så var det, jag hann aldrig göra allt på to do-listan, ”livet” kom liksom alltid emellan mig och mina listade ambitioner, och det stressade mig och skapade stor frustration. Tills polletten föll ner att to do-listan inte är till för att ta slut. Den är inte skapad för att bockas av helt varje dag, varje vecka eller ens någonsin.

Jag tror de flesta instinktivt känner att man vill bocka av allt från sin to do. Men då får många av oss inte göra annat än att stressa runt för att administrera livets alla små och stora projekt. För om du inte kan känna lugn förrän to do-listan är avbockad och slutfört. Då kommer du förmodligen aldrig hitta lugnet. För alla har vi listor, fysiska, mentala eller digitala, som regelbundet fylls på igen.

Självklart kan man välja ut vissa saker som behöver göras just precis idag, och titta igenom listan och prioritera veckans viktigaste göromål. Jag börjar exempelvis oftast arbetsdagen med att skriva ner tre MIT, varav någon ibland står på to do-listan också.

Men det jag menar är att vi måste låta to do-listan få växa utan att det skapar stress, och ändå kunna hitta ett lugn. Det krävs ett visst förhållningssätt för att inte stressa upp sig och känna frustration över att aldrig bli klar eller över att inte lyckas bocka av allt på den där listan idag heller.

Jag brukar tänka att när to do-listan är tom är jag död. Det låter lite drastiskt, men jag tänker att listan inte är skapad för att bli helt tom, utan snarare att den speglar delar av livet och det som händer i livet. Men så är jag en person som skriver ner ganska mycket i to do-listan för då vet jag att det står någonstans och jag behöver inte tänka på det eller använda hjärnan till att komma ihåg det. Lite som att jag tömmer hjärnan någonstans och gör plats för annat. :)

Det här förhållningssättet fungerar för mig för att inte stressas upp och minimera frustrationen av att allt som står på listan inte bockas av. Och för den som undrar så använder jag appen Things för alla mina att-göra-saker.

Hur är det för dig, vad är din relation till to do-listan? Och kan en oändlig att göra-lista som aldrig tycks ta slut stressa dig? :)

6 tankar kring ”To do-listan ska inte ta slut

 1. Virre

  Jag gör ofta olika to do list saker som ska göras denna vecka, månad var 3dje månad osv. Så det är klart det finns alltid saker på listan men eftersom jag har det uppdelat Hinner jag ofta med allt om inte får det bara följa med till veckan efter

  Svara
  1. Virre

   Har en mall på anteckningar på telefonen men det som ska göras just denna vecka skriver jag helst på papper

 2. Karin Svensson

  Jag önskar att jag hade en ”att göra lista” som är
  två meter lång, Som det är nu så har jag suttit i självvald
  isolering sedan början av februari. Allt som behövts göra
  är gjort och det är inte lite som jag hunnit med under snart 9 månaders isolering.
  Nu har jag bara en grej kvar att göra här i min stuga, ett nytt litet
  välisolerat pumphus. Det sparar jag tills jag känner att jag
  börjar klättra på väggarna och det är nära nu, jag lovar.

  Svara
 3. Eva Maria

  Jag kan bli stressad av alla mina ToDo-listor men har provat mig fram till olika varianter. Jag har en ”total ToDo-lista” där jag skriver upp allt mellan himmel och jord som jag behöver göra och även vill men inte måste. Den listan lägger jag undan och tittar inte på så ofta. Sen har jag en ToDo-lista för arbete och aktuella privata saker. Varje dag skriver jag en kort lista inför nästa dag men här har jag lärt mig att sätta rimliga mål! Skriver jag upp för mycket blir jag stressad… (Så jag har 3 listor kan man säga.) Det som kommer in från sidolinjerna oplanerat kan ju stöka till allting såklart! I perioder när jag känner mig trött så brukar jag bara skriva upp det absolut nödvändiga inför nästa dag, t ex ringa ett viktigt samtal. Jag skriver allting på papper i en anteckningsbok. Jag gillar att pyssla med pennor, rita och har små klistermärken för att motivera mig. När jag gjort något extra bra klistrar jag in en guldstjärna! Lite barnsligt kanske men det fungerar för mig. Jag tycker det är jättebra som du skriver att man får hitta ett förhållningssätt för att inte bli stressad och att meningen är inte att hinna bocka av allt på en dag! Det behöver jag ta till mig.
  Kram Eva Maria

  Svara
 4. Lina

  Älskar eran blogg! Tusen tack för att ni fortsätter att skriva! ❤ Då finns det åtminstone en bra sak att göra på telefonen.

  Svara

Kommentera