Viktiga ekonomiska insikter

Ibland läser man ett blogginlägg, en bok eller lyssnar på en podcast där man får en insikt som biter sig fast och som får en att börja se saker i ett annat perspektiv. Ja, det kanske till och med få en att ändra beteende i vardagen.

Jag tänkte berätta om två sådana insikter kopplade till ekonomi som hjälpt mig i min minimalistisk livsstil.

Din verkliga timlön. Har du tänkt på att den lön du får för ditt arbete är ersättning för att du byter bort det dyrbaraste du har, nämligen din begränsade livstid? Den klassiska beräkningsmodellen för timlön efter skatt är otillräcklig:

Timlön = Nettolön/Arbetstid

För att räkna fram din verkliga timlön tar du med arbetsrelaterade kostnader som att din arbetsplats kräver att du har bil eller månadskort på kommunala färdmedel, kanske vissa typer av kläder du inte använder privat, lunch på restaurang onödigt ofta. Liksom addera restid och eventuella extratimmar du arbetar frivilligt då och då. Då blir beräkningen istället:

Timlön = (Nettolön–Arbetsrelaterade kostnader)/(Arbetstid+Arbetsrelaterad tid).

Utifrån den verkliga timlönen du får fram kan du nu räkna ut hur många timmar du behöver jobba för att köpa den där utelunchen, klädesplagget du suktat efter eller en ny bil. Plötsligt sätts allt i ett annat perspektiv, en tröja kostar inte längre 500 kr, den kostar X timmar av din arbetstid. Är det då värt det? Ibland ja, och ibland nej.

För mig ledde denna insikt till ett nej oftare när det framför allt handlade om slentriankonsumtion som ändå inte tillförde värde i mitt liv.

Alternativkostnaden. När du väljer att tacka ja till något, så väljer du samtidigt att tacka nej till något annat. Även om det så ”bara” är återhämtning eller att bara vara.

Om du väljer att tacka ja till utelunch varje vardag så väljer du samtidigt att tacka nej till en halvtimmes massage varje vecka, eller att investera motsvarande pengar i aktier eller fonder som kan växa sig större. Eller ekonomisk möjlighet att ha en extra ledig dag i månaden med dina barn.

Minimalism handlar om att göra medvetna val kring vad du tackar ja respektive nej till samt att förutse vad det leder till på längre sikt. Det kräver att du är på det klara med vad som är viktigt för dig, både på kort och lång sikt. En utgift är inte automatiskt ”dålig” men det är bra att veta vad du aktivt väljer, och minst lika viktigt; vad du då väljer bort.

Den här insikten fick mig att prioritera bort aktiviteter som tog mer energi än de gav, till förmån för återhämtning. Liksom att i större utsträckning välja mina uteluncher med omsorg.

Vad tänker du kring de två ovanstående insikterna? Har du själv något ekonomiskt tankesätt som du har i åtanke i vardagen?

10 tankar kring ”Viktiga ekonomiska insikter

 1. Thomas Sundblom

  Detta tänk är strålande. Det behöver dock snurra ett snäpp till. Det är många som sätter sig i bilen för att åka i väg för att handla på en stormarknad. Bilen kostar pengar. Tiden i bilen kostar pengar. Att handla storpack tar plats. Åker någon med blir det mer tid. Det kan vara mycket billigare att handla i den lilla butiken ”hemma”. Dock kan det vara kul att åka till stora butiken, men troligen inte billigare….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra och viktig poäng!

   Och det kan säkert vara olika för olika personer, men för vissa kan även handla via nätet vara billigare även om vissa enskilda varor är lite dyrare, för att man inte tar de där snacksen man är sugen på när man går förbi dem i butiken, eller varorna som marknadsförs nära kassan, utan håller sig till sin lista. Men för andra kan det säkert vara tvärtom, man köper mer än man behöver när man inte behöver bära hem det själv och det är så lätt att ”klicka hem”. ;)

 2. Herr IGMR

  Detta är så kraftfullt och bra att du tar upp. I boken (som jag rekommenderar till ALLA) ”Your Money or Your Life” av Vicky Robin utvecklar hon detta tänk.

  Min beräkning ger att en timme av mitt liv ungefär är värd 160 kronor. Allt jag köper vägs mot denna summa. En bil som kostar 6000 kronor i månaden måste jag jobba en vecka för att ha råd med – inte värt min tid.

  Utvecklar det själv mer nedan.

  https://www.iblandgormanratt.se/2018/09/rakna-ut-din-verkliga-timpenning-oc.html

  Trevlig helg!

  Svara
  1. Herr IGMR

   Nu svarar jag mig själv men jag kom på en sak som gjorde att jag inte ätit en utelunch på jobbet på dryga två år – timpenningen. Jag vill ha mer tid med min familj. Jobbar jag 8 timmar men äter en lunch för 130 kr – ja då får jag i princip bara betalt för 7 timmars jobb. Värre är det om jag tar en take away latte på vägen till jobbet etc.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du håller med och det där med utelunchen är verkligen såå underskattat!

   För många tar en utelunch dessutom minst en timme i anspråk, medan en matlåda kan ätas utan stress på 30-45 minuter (eller 30 minuter + 15 minuter vardagsmotion i frisk luft). Jobbar man där man behöver räkna tiden noggrant så kan man gå hem 15-30 minuter tidigare varje dag rent tidsmässigt av att ta med matlåda. Utan att jag ens räknat med pengabesparingen… :)

   Sen kan en utelunch med trevliga kollegor helt klart vara motiverat ibland, men inte varje dag av slentrian om jag själv får välja.

 3. Andrea

  Jag tänker att mer pengar in verkligen inte betyder bättre ekonomi. För ett år sen sa jag upp mig från jobbet som jag mådde så dåligt av och var först hemmaförälder i några månader innan jag började plugga i höstas. Inkomstmässigt har vi tappat ca 8000 i månaden på detta, men i realiteten sparar vi nu mer pengar än vi nånsin gjort. Detta för att jag har ork att baka bröd, laga mat och picknick från grunden istället för att köpa utemat/ halvfabrikat, städa själv istället för städhjälp, laga barnens kläder istället för att köpa nya osv. Vad var den där heltidskarusellen egentligen värd när livet är så mycket bättre nu? Både gällande mängden fritid, ekonomi och mående.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt klok kommentar!

   Och zoomar vi ut och tittar på det så vad är det vi alla i slutändan vill med allt vi strävar mot på jobb och fritid – att vara glad, och känna harmoni och lycka. Är man inte det är de där extra pengarna man drar in, inte så mycket värda.

 4. E

  Tänker dock att ibland kan den där lunchen ändå vara värt att slippa förbereda, göra storkok osv. För en del personer som gillar matlagning och är bra på att planera kanske det funkar fint. Men för oss (inkl, mig själv) som är kass på det och som dessutom har många barn (även tonåringar) så blir det liksom oftast inte bara hoppsan tjosan 2 lådor över varje dag till mig och mannen :) Så då är det rätt skönt att slippa tänka och planera med matlådor varje kväll…

  Svara
  1. Herr IGMR

   Helt med på ditt resonemang och det fina är att man gör som man vill. Det kraftfulla i detta tänk är att man kan göra ett medvetet val. Är det värt för en att äta utelunch – fine! Är det inte värt för en att äta utelunch – fine det också. Man har gjort ett aktivt val och funderat över sin tid och vad man lägger den på.

   Vi gör själva storkok, gärna från Undertian.com´s receptbank. Detta möjliggör som det skrivits ovan att äta på 15-20 minuter och sedan kunna ta en promenad. Som post utbränd har detta blivit en viktig pusselbit för att orka med dagen. Gärna med en kollega på promenaden också.

   Men vi är olika men att leva medvetet och göra medvetna val tycker jag är viktigt. De pengar man lägger på uteluncher behövs jobbas in. Den tiden finns också.

 5. Marika

  Väldigt bra och tänkvärt inlägg.
  Jag brukar ofta göra övningen att tänka på hur mycket arbetstid en vara kommer att kosta mig innan jag köper den. Tyvärr är det väldigt få saker som är värt det, så ibland leder det till att jag blir lite för snål mot mig själv. Alla utgifter är som ni säger inte dåliga, så det gäller att hitta en balans.

  Jag tänker också att det Ibland kan vara att hoppa av en negativ spiral till en mer positiv. Man behöver ta sig tid till att reflektera över vad som är viktigt för mig och vad just jag behöver tacka nej till för att få mer tid för mer reflektion för att frigöra ännu mer tid/energi… Ibland snurrar allt så snabbt och det är lätt att tappa helhetsbilden och riktningen. Ett inlägg som detta är verkligen guld värt för att bli påmind.

  Svara

Lämna ett svar