Värderingar och att leva som man lär

Att leva i linje med sina värderingar gör att du skapar större mening och värde i ditt liv. Medan att göra det motsatta, inte leva i linje med sina värderingar, ofta gör att det börjar skava och inte känns helt bra.

En stor utmaning med en minimalistisk livsstil är att göra medvetna val baserade på värderingar och prioriteringar och därmed undvika att oprioriterade prylar, åtaganden, intressen, relationer och utgifter smyger sig in i livet. Tills det plötsligt är dessa som äger dig istället för tvärtom.

Våra värderingar har vi inom oss, likt en inre kompass som kan leda oss genom livet i stora och små frågor. Vi talar sällan om våra värderingar med andra, och de syns inte automatiskt för andra. Men att fundera över vilka som är ens egna värderingar och vilka som är viktigast att prioritera i nuvarande eller kommande livsfas, är ändå viktigt.

Att tänka igenom vad som faktiskt är viktigt för mig i livet, och vad vi lägger olika resurser på, gör att vi inte planlöst driver runt utan roder i livet. Vilket förvånansvärt många faktiskt gör. De ”hör” inte ens den inre rösten, ignorerar den eller vågar inte lyssna och känna efter. Istället låter de bruset, yttre intryck, samhällets normer eller andra personers röster låta högre.

Så ett första steg är att våga fundera kring eller diskutera det här med värderingar. Men hur kan man lista ut vilka värderingar man har om man inte vet? Några frågor att börja fundera över är:

  • Vad är viktigt och betydelsefullt för mig i livet?
  • Vilken sorts människa vill jag vara?
  • Vad vill jag stå för här i livet?
  • Vad är meningsfullt för mig?
  • Vilken skillnad vill jag göra i världen?

En baklängesövning som också kan hjälpa är att fundera över något som hänt som störde dig eller som du ogillade, vad var det egentligen som hände? I det kan du hitta något om dina värderingar. Exempelvis om du blev irriterad när en person kom sent till ett viktigt möte, kan det bero på att det för dig är viktigt med respekt för andras tid.

Jag ställde en fråga på Instastories om följarna tyckte att de levde i linje med sina värderingar. Svarsalternativen var ”Ja, till 99 % iaf” respektive ”Nej, det är klurigt”. Där 70 % svarade ”Nej, det är klurigt”, av knappt 5000 svar. Min uppfattning är att många skulle kunna höja livskvaliteten genom att våga leva mer i linje med sina värderingar.

Utan handlingar blir värderingar bara tomma ord så det gäller att finna harmoni mellan vad du tycker är viktigt och hur du faktiskt agerar och lever. Att leva i linje med sina värderingar kan dessutom göra att livet känns mer meningsfullt. Om det exempelvis är viktigt för dig är att vara en närvarande förälder, blir en stunds lek med ditt barn inte bara en småtrevlig avkoppling, utan ett tillfälle då du känner att du gör något av det som är allra viktigast i ditt liv.

Vad är då skillnaden mellan att sätta upp mål och att ha värderingar? Mål kan bockas av på en lista. En värdering är mer en form av livsriktning som du inte kan komma fram till men däremot kan du hela tiden ta små steg i rätt riktning. Mål är något du kan uppnå när du går mot det du värderar.

Och kom ihåg, när du lever i harmoni med dina värderingar känns det bra. Känns det inte bra på någon front i livet? Kanske beror det på att du inte lever som du skulle vilja, och därför har det börjat skava.

Själv har jag ett område jag ständigt brottas med kring det här med värderingar, och det är tid för barn/familj vs tid för jobbet. Jag vill spendera mer tid med barn och partner, samtidigt som jag har ett roligt, meningsfullt och egentligen väldigt fritt jobb. Dock med lite för mycket att göra i perioder, och under just sådana perioder skaver det hos mig.

Lever du i linje med dina värderingar eller behöver du börja ta steg för att kunna agera annorlunda inom något område i livet?

8 tankar kring ”Värderingar och att leva som man lär

  1. Rådvill

    Jag brottas med ett dilemma när det gäller att leva i linje med mina värderingar. Jag skulle gärna vilja tillbringa mer tid i naturen. Riktig natur, inte bara en park eller så. Vill vandra och åka på olika slags utflykter. Problemet är att vi inte har någon bil, och det går inte ta sig ut i natur där vi bor med kollektivtrafik. Även längre resor blir knepiga utan bil då tex fjällstationer och liknande inte ligger i direkt anslutning till tågstation, och vi har barn och det blir väldigt mycket grejer att kånka med sig på ett tåg. Väl på plats blir man också låst utan tillgång till bil, upplever jag.

    Men ur ett hållbarhetsperspektiv känns det helt uteslutet för oss att skaffa bil. Vi har absolut noll behov av bil i vår vanliga vardag, utan det skulle bara vara för semestrar och helgutflytkter. Att skaffa bil går helt enkelt helt emot våra värderingar ur miljöperspektiv, ekonomisk perspektiv osv. Samtidigt hindrar det oss från att kunna leva så som vi önskar.

    Vi har ofta kollat upp alternativet med att hyra bil, men upplever då att det känns svårt att motivera att hyra bil för tusen kr för att åka ut i skogen och leta efter lite svamp. Visst skulle vi kunna hyra en vecka för en längre semester, men för en enkel helguflykt känns det liksom inte riktigt värt.

    Hur ska man göra när värderingar krockar med varandra? Vad ska väga tyngst?

    Svara
    1. M

      Som bilägare har jag ofta tänkt på hur många taxi-resor jag skulle kunna åka varje månad jämfört med vad bilen kostar mig. Nu när vi gjorde en längre flytt så sålde vi bilen, och som föräldraledig med tredje barnet är det inte läge för längre utflykter utomhus just nu. Men tänk om man bara kunde unna sig att lägga en tusenlapp i månaden för att hyra bil. Jag vet att i praktiken så snålar man ur och tar bussen/eller låter bli att göra utflykten. Det känns onödigt helt enkelt. Men som bilägare, med inköpspris, service, däckbyte, försäkring och skatt och den minsta posten för oss: bensin, så la vi mycket mer än en tusenlapp/månad på den, dock så ser man kostnaderna inte lika tydligt förrän man räknar ihop dem. Så i vårt fall så går det absolut att ta med den lyxen i budgeten, att hyra bil 1 gång/månad. Det känns onödigt men kostar ändå mindre per månad än vad det gjorde att äga bil. Eller som våra bilfria kompisar gjorde: la rätt många tusenlappar för att hyra bil och kunna göra längre utflykter med små barn under sommarsemestern, sen lämna tillbaka den och leva nästintill bilfritt resten av året. Kanske en bra kompromiss? En gång per månad är kanske för mycket för miljösamvetet, kan en helg varannan eller var tredje månad få värderingarna att gå ihop? Oavsett om det bara är för att plocka svamp.

    2. Ingrid

      Prova att hyra bil via snapcar, då hyr du privatpersoners bilar till lägre pris. Funkar jättebra! Och de som har bil blir också nöjda av att få lite betalt och dela sin bil som de också kanske har lite dåligt samvete över.

      Jobbigt när det krockar!

  2. Rådvill

    Tack M för ditt svar! Så skönt att få höra ditt perspektiv!
    Vi kommer prova att föra över en viss summa per månad till ett bilkonto. En summa vi hade varit beredda att betala för att ha en bil, och när vi sedan vill hyra kan vi ta pengar från det kontot. Så kanske det blir av att vi faktiskt hyr när vi vill/behöver och lever bilfritt resten av tiden.

    Svara

Lämna ett svar