Konsten att ge presenter

För oss som försöker leva minimalistiskt är presenter en utmaning, både att ge och att få. I detta inlägg fokuserar vi enbart på hur vi resonerar kring att ge presenter vid högtider som jul, dop, födelsedagar och liknande. Gå-bort-presenter avhandlas vid ett annat tillfälle. 

Vi vill börja med att erkänna att vi precis som de flesta andra älskar känslan av att få presenter. Det handlar om att känna sig uppskattad, om förväntan och spänning. Vi är dessutom snudd på betingade att känna precis så sedan barnsben tack vare alla gåvor vi fått vid trevliga och mysiga tillfällen som jul och födelsedagar. Dock är vår åsikt att själva gåvan sällan blir optimal av den enkla anledningen att de flesta i vår ålder har råd att köpa de väsentliga prylar de behöver och därför redan äger dessa. För att vara säker på att få en present vi faktiskt har nytta av och blir helt nöjd med, är man tvungen att lägga något som kan liknas vid en noggrann och tydlig beställning, en så kallad önskelista, eller snarare detaljerad inköpslista. Det i sin tur förtar en stor del av grundidén och utmaningen med att ge presenter. Att hitta en vettig present utan att göra just en beställning är dessutom snudd på omöjligt, vilket sammanfattningsvis oftast resulterar i ett av två resultat. Antingen blir det en mer eller mindre regelrätt beställning eller så sitter vi där med något vi egentligen inte behöver eller hade lagt pengar på om vi själva fått bestämma och som vi inte känner att vi kan göra oss av med eftersom det är en present.

Det mest minimalistiska hade kanske varit att skippa gåvor helt, men vi riskerar då att anses konstiga, snåla eller bara tråkiga. Vår kultur innehåller så mycket förväntningar på fysisk leverans. Förväntningarna finns vid jul, födelsedagar, dop, bröllop, nytt boende, ja till och med vid middagsbjudningar eller en fika. Detta är lite märkligt eftersom tid eller livstid, om man tänker på det, är det dyrbaraste och den mest begränsade resursen vi har och det därför borde räcka gott och väl som ömhets- eller uppskattningsbevis att faktiskt välja att spendera tid tillsammans, men riktigt så enkelt är det inte.

Så hur gör vi för att inte bryta mot våra övertygelser och livsstil? Hur gör vi för att fortfarande överraska men samtidigt inte lämna onödiga prylar efter oss hos våra vänner, bekanta och familj? Jo, vi försöker smyga in minimalism genom att alltid ge gåvor ur de två kategorierna upplevelser och förbrukningsvaror.

  • Förbrukningsvaror kan vara allt från en korg med exklusiva teer, kaffe, spännande choklad eller charkuterivaror, till finare viner och dessertostar. Matnyttiga gåvor som kan anpassas utifrån intresse och smak.
  • Upplevelsepresenter kan vara allt från biobiljetter, teaterbiljetter eller ett presentkort på en restaurang. Gåvor som får mottagaren att uppleva något nytt och minnesvärt. Det bästa av allt är att denna strategi fungerar nästan oavsett vem vi ger presenter till. En invändning vi tidigare fått är att detta bara fungerar på vuxna, att när det gäller små barn så fungerar bara saker. Men säg det barn, eller den förälder för den delen, som säger nej till en dag på Skansen eller en bio tillsammans med moster eller farmor och farfar.

Sammanfattningsvis har vårt minimalistiska tankesätt gjort presentvalen färre, mindre utmanande och helt enkelt förenklat beslutsprocessen.

8 tankar kring ”Konsten att ge presenter

  1. Caroline

    Superbra idé med biobiljetter till barn!! Man kan ju låna med sig kompisars barn + sina egna till bio eller liknade och då får de föräldrarna en stund för sig själva! :)

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Kul att du gillade tipset kring presenter! :) Ibland kan paket till barn upplevas ”tråkiga” när de öppnas och det inte ligger en leksak i, men i längden är jag övertygad om att ens tid och gemensamma upplevelser är mycket mer värda än alla leksaker. Min systerdotter fyllde år här om dagen och då gav vi henne en dag på Junibacken med oss tillsammans med hennes syster, den dagen tror jag de kommer minnas länge.

  2. CJH

    Hm, Hm. Det där med upplevelsepresenter är inte alltid så lätt. När jag fyllde 30 fick jag ett presentkort av min dåvarande arbetsgivare. Det var en middag för två på Steninge slott där man också skulle få prova på glasblåsning.

    Jag tackade förstås artigt, men tacket kom inte från hjärtat. Jag tänkte: ”Tycker de verkligen att jag är så gubbig att jag borde uppskatta sånt här?” Tanken var väl dessutom att jag skulle äta middagen tillsammans med min dåvarande flickvän, men jag planerade att göra slut med henne, och då var det ju synd att ödsla en middag på den tjejen, speciellt en middag som inte verkade kul eller god.

    ”Hade du hellre velat ha ett tandemhopp?” frågade receptionisten när hon såg att jag inte blev glad över presenten. Jo, det hade jag nog. Eller en testlektion på motorcykel. Eller supersportbil på bana.

    Av flickvännen fick jag en vas, några glas och sån skit som jag aldrig har använt sen. Efter att vi och några av mina kompisar ätit middag hos mig gick vi på lokala krogen. Tjejen var för full och kom inte in, så hon fick gå hem till sig. Min 30-årsfest skulle inte förstöras av att hon inte kunde hantera alkohol, så jag och kompisarna gick på krogen utan henne.

    Jag dumpade henne ett par månader senare, men presentkortet ligger nog fortfarande i en låda någonstans.

    Presentkort anpassade till någons hobby kan annars vara ett bra val. T ex på en golfshop eller i mitt fall på Clas Ohlson (jag älskar dyra verktygssatser men förväntar mig inte att någon ska veta exakt vad jag vill ha).

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Haha, tack för att du delade med dig av din story! :)
      Det går ju att köpa presentkort på en upplevelse och likaså att köpa färdiga paket med flera upplevelser där mottagaren får välja en av dem.

  3. CJH

    Tänkte ett varv till i frågan och kom fram till något ack så självklart. Den bästa presenten om jag själv får välja: Pengar.

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Ja, men pengar är nog också den tråkigaste gåvan att ge i mångas ögon. Och när man kommer upp i åldern och alla jobbar och tjänar egna pengar, kan det lätt kännas lite fånigt att ge just pengar.

  4. Hanna

    Hej och tack för det här inlägget!
    Jag har nu börjat att enbart ge bort förbrukningsvaror i present, oftast olika vin/mat/godis/kaffe/te från en italiensk delikatessbutik och/eller en lokal te/kaffebutik. Då jag haft en tendens att samla på mig skokartonger också (…) brukar jag ta en skokartong, skära av/ta bort locket, klä in den bilder från någon tidning jag har liggande hemma (och sedan lägga tidningen i återvinningen), lägga förbrukningsvarorna i den och slå in det hela i cellofan med ett fint snöre runt.
    Att sätta upp en summa pengar och sedan få få och välja ut fin mat som presentmottagaren skulle uppskatta gör också att JAG känner glädje av att shoppa – till någon annan och något som förbrukas :) Många win-wins i det :)
    Tack för en toppenblogg, jag går ofta in och får ny motivation!

    Svara
  5. Anna Sandström

    Tack för ett bra inlägg. Jag försöker själv styra om inköp av presenter men det är svårt. Men nu fick jag stöd i det. Tack!

    Svara

Lämna ett svar