Vågar du göra dig av med en julklapp?

Nu är julafton nästan över, Kalle Ankas uthärdad, julmaten avdukad och uppäten, släkten på väg hem och klapparna öppnade. Allt är förhoppningsvis frid och fröjd om det inte vore för ett litet litet undantag. Några av de julklappar som nyss låg under granen med ditt namn på visade sig innehålla prylar som du egentligen inte behöver eller ens vill behålla. Vad gör man egentligen med dem?

Det är lätt att tro att det gamla talesättet ”man ska inte skåda given häst i mun” betyder att man oavsett gåvans träffsäkerhet dels måste hålla god min mot givaren och dels måste behålla gåvan i all evighet. Det håller vi dock inte med om. Självklart ska man vara artig och tacksam men att behålla något man inte behöver på grund av dåligt samvete eller rädslan att givaren kommer att följa upp hur, när och var presenten används är bara knasigt. Vi har därför i sedvanlig ordning listat några alternativa förslag.

Det bästa är förstås om du kan fråga efter kvittot och därmed få möjlighet att byta till något du verkligen vill ha och behöver. Även om det kan kännas jobbigt så är förmodligen tomtens avsikt att julklappen ska komma till användning och då är det mycket bättre att byta till något som inte bara tar upp plats i ett skåp, källaren eller på vinden.

Ett annat alternativ är att sälja gåvan, till exempel Blocket eller Tradera, och gärna så snart som möjligt för att prylen inte ska tappa allt för mycket i värde.

En sista alternativ utväg är att packa in gåvan i nytt omslagspapper och skänka den vidare, förslagsvis till någon som du tror kommer uppskatta gåvan mer än du, när det ges tillfälle.

Kanske låter det lite egoistiskt eller kallhjärtat men det är trots allt ditt hem och dina saker så du får ju faktiskt göra vad du vill med dessa. Det är viktigt att skilja på person och sak, det vill säga man varken ogillar eller förkastar en person bara för att man gör sig av med en gåva från denna.

Har du gamla julklappar sedan tidigare som du inte har hjärta att göra dig av med? Eller fick du något i julklapp i år som du känner att du skulle vilja byta eller sälja? God jul förresten! :)

10 reaktion på “Vågar du göra dig av med en julklapp?

 1. Granntanten

  Näe. None of the above. Jag fick två julklappar som är så sjukt jädra omöjliga att de faktiskt hamnade i soporna direkt. Det kändes konstigt och egoistiskt men vansinnigt skönt.

  Svara
 2. Camilla

  Ibland är det så lätt att göra sig av med något på en gång och ibland är det faktiskt svårt.
  Men en sak som är bra nu när man är vuxen(och kommit förbi stadiet när alla ger en något till hemmet) är att jag ofta får hudvårdsprodukter eller andra förbrukningsvaror. Själv spar jag alltid alla kvitton just för att folk ska kunna byta om de vill alt ge bort förbrukningsvaror eller försöka fråga lite så jag får veta om det är något speciellt personen vill ha/behöver. Annars så brukar jag faktiskt tala om för mina föräldrar vad jag önskar mig. Även om jag i år tycker att det bästa jag fick var något jag inte önskat mig men faktiskt tänkt att jag skulle köpa. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst kan det finnas flera skäl till att det är svårt att göra sig av med vissa saker. Att spara kvittot är en fin gest men det gäller för mottagaren att också våga be om kvittot och ”erkänna” att hen inte var nöjd med gåvan utan vill byta ut den. Som vi även skrev i inlägget, det gäller då att se skillnad på person och sak.

 3. Karin st

  Jag fick bara önskade julklappar i år. Oerhört tacksam och glad. Jag har däremot skänkt bort helt nya dyra lakan eftersom att be om kvitto definitivt inte skulle funka. Jag brukar lämna med kvitto i ett förslutet kuvert när jag köpt nåt jag inte är helt säker på. Jag brukar säga att kuvertet är om presenten behöver justeras. De får tolka hur de vill :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycker jag var ett jättebra tips att lämna kvittot i ett förslutet kuvert tillsammans med presenten. Då behöver personen som får gåvan inte känna sig dum eller få dåligt samvete, utan kan enkelt justera presenten om så skulle behövas. Toppenbra!

 4. Joakim

  Jag fick bara ”tråkiga” julklappar i år, Absolut torr, en ny plånbok (som behövdes), sockar. Sånt. Skönt men samtidigt lite tråkigt, grejer man behöver men inte glädjs av direkt. Nåja

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Plånbok lät annars som en bra julklapp om det var ett behov och av en modell du tycker om och kommer att använda. Det övriga var kanske inte i roligaste laget, men bättre att få saker som går åt och behövs än ytterligare en hyllvärmare.

 5. piah

  Jag har nog blivit tuffare med åren. Sparar inte på julklappar (o presenter) längre. Skönt att vi i familjen bestämt nu att vi ger till syskonbarnen.Inte vuxna .Om vi ändå vill ge…blir det något litet ätbart eller förbrukningsvara. Lotion odyl. Skönt att slippa konsumtionshetsen. Jag gick på stan med väninnan,vi pratade o fikade i lugnt tempo. Målet var ‘julshopping’ men för mig var det mer umgås!!! kram *piah*

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Utöver vår resa så var faktiskt det bästa med förberedelserna inför julen att vi inte behövde gå i butiker någon enda gång för att köpa julklappar till släkt och familj. Att ta sig tid och umgås borde vara det julen går ut på istället för den konsumtionshets som pågår under (minst) en månads tid.

Kommentera