10 tips för godisfritt påskägg till barn

Ett normalstort påskägg innehåller i genomsnitt drygt 50 sockerbitar. Ha då i åtanke att flertalet barn får mer än ett påskägg under bara ett par dagar. Det finns dock alternativ och betydligt bättre saker att lägga i påskägget än socker.

Förra året kring påsk tipsade vi om att ge bort kycklingar i påskägget. I och med att vi själva fått barn i år kör vi på ett mer barnvänligt tema på innehållet. Nedan finner du tips på gåvor av förbrukningskaraktär som du kan lägga i påskäggen istället för godis. Om barnen är så pass stora att de förväntar sig godis i påskäggen kan du lägga i ett par bitar, men utöver det förslagsvis någon av nedanstående förbrukningsvaror eller upplevelser.

 • Fröpåsar för krasse, grönsaker, blommor
 • Besök på badhus eller lekland
 • Favoritfrukten
 • Torkad frukt
 • Underkläder
 • Färgpennor
 • Såpbubblor
 • Biobiljetter
 • Strumpor
 • Nötter

Tåg till tågbanan, bil till bilbanan, duplo/lego eller en liten bok är också lämpliga utifrån storlek, men då talar vi inte längre om minimalistiska förbrukningsvaror. :)

Vad är ditt bästa tips för att fylla ett påskägg till barn?

23 tankar kring ”10 tips för godisfritt påskägg till barn

 1. johanna

  VI har ett väldigt stort påskägg som det ligger en bok i som barnen ska få tillsammans. Tror det var Akademibokhandeln som tipsade om läsgodis istället för lösgodis i påskägget. :)
  Förra året fyllde vi upp ägget med 3 kg sättpotatis av deras favoritsort – de blev jätteglada! De fick själva vara med att sätta och skörda och jag kan lova att de var väldigt nöjda på midsommar när den var klar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Rolig idé med läsgodis istället för lösgodis i påskägget, kan tänka mig att marknadsföringsavdelningen var nöjda när de kom på det. :)
   Bra tips och kul idé med sättpotatis, lite åt frö-påse-hållet.

 2. Elin- kristen feminist

  Första påsken fick min dotter en ny pyjamas från ett dyrt märke i påskägget. Hon var bara kring 8-9 månader då så hon visste förstås inte vad det var utan det var för att vi ville köpa den pyjamasen och vi tyckte det var kul att ”leka” påskägg och få köpa något jag annars inte skulle köpa.

  De andra åren har hon fått saker som kritor och annat pyssel. Det blir pyssel i år också: köpte många små målarböcker på Lidl (hon får två i påskägget) som kommer pytsas ut under året vid behov, nya tuschpennor (de går åt, snart 3 år gammal är det jobbigt att komma ihåg korken så det blir av det billigare slaget, de håller ändå ingen tid), ”majsbitar” som man kan klistra med vatten och play doh (köpte fyra burkar som kommer pytsas ut under längre tid, en i påskägget nu). Hon får också några små skumkycklingar och ett spiderman-ägg. Det blir rätt mycket saker men det mesta är saker som inte kommer bestå. Hon kommer få ett påskägg på påskdagen med målarböckerna, playdoh och godis och en påskpresent när hon kommer hem med pennorna och majsbitarna. Hade vi varit hemma hade hon fått allt på en gång men det är mer för att spara farmors nerver med alla pennor osv som det delas upp.

  Svara
 3. ANNA

  Vi brukade få saker som Hopprep, Resårgummiband (att göra ”twistband” av), studsbollar, små mjukiskycklingar, russinpaket, doftande suddgummin, hårband osv i våra påskägg när vi var små å så lite godis då.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra att dina föräldrar var inne på att ge användbara saker istället för bara godis redan ”på den tiden”. :) Även om det blir saker och inte förbrukningsvaror så kanske hopprep och studsbollar ändå skulle varit något som skulle kommit in i hemmet förr eller senare.

  2. ANNA

   Hopprep och såna saker var sådant som användes så himla flitigt att det ofta slets ut på en säsong. Vi är födda i början å mitten på 70:talet så vi lekte massor å var utomhus, bodde på landet… Leksakerna var tåliga men inte så många.

   Å japp, Mamma och Pappa var såna redan då… ärvt och begagnat, göra själv, laga saker, självhushållning, snäll mat, lokalt/säsong, vara kreativ, familjen umgås och gör saker tillsammans, alla hjälper till osv… Inget konstigt eller nytt för oss ungar, vi har ju alltid levt så :)

 4. Tant Sviskon

  Tja, mitt bästa tips är godis. Det är knappast skadligt för barn att då och då äta lite godis, och jag gillar faktiskt inte trenden med att barn ska få en massa saker hela tiden, och att man dessutom ska lägga ner ganska mycket tid, möda och pengar på ”alternativ”. När man i enkelhetens namn kan komma undan med en påse chokladägg på Ica.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast det tar inte jättemycket längre tid att köpa frukt, nötter eller några fröpåsar på Ica än att köpa godis :)

   Så länge barnet inte är överviktigt är det säkert inte farligt att äta godis då och då, även om jag som själv varit ”sockerberoende” kommer försöka hålla vårt barn ifrån det så länge som möjligt. Inte minst för tandhälsans skull, det är dyrt med många tandläkarbesök om någon missat det. ;) Dessutom är väl problemet att ”då och då” som tidigare verkligen var ”då och då”, numera tenderar att infalla ganska ofta och därmed blir sockerkonsumtionen betydligt högre.

 5. ansi balans i livet

  Jag håller helt med Tant Sviskon!! Varför hitta på ytterligare en helg där barnen förväntar sig att få något? Varför ha ytterligare en presenthelg? Då tycker jag att det är bättre att ha ett litet påskägg och fylla det med ekologiskt och relativt bra godis. Till min dotter blir det frystorkade hallon och jordgubbar i ägget. Gott och bra godis :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast frystorkade hallon och jordgubbar går väl ändå in under någon av kategorierna ”favoritfrukten” eller ”torkad frukt” som fanns bland mina alternativ ovan att lägga i påskäggen. :)

   Jag är mer en person som vill ”fira allt som går att fira” i vardagen, men det inkluderar naturligtvis även helgdagar. Men inte nödvändigtvis fira med presenter, utan kanske bara en extra god middag, någon gemensam aktivitet eller annat som uppskattas.

  2. Ansi - balans i livet

   Det jag vänder mig emot är känslan av att behöva ge en present för det förväntas, bara för att det är påsk. Favoritfrukt eller nötter eller liknande tycker jag är ok i ett LITET påskägg. Vi brukar återanvända samma lilla varje år. I år blir det ekologiskt naturgodis som sagt, frystorkade hallon och jordgubbar med choklad så det är ändå godiskänsla på dom tillsammans med en kaka av ekologisk kvalitetschoklad. Hellre det som njutes när det äts upp än ytterligare en pryl, hur liten den än är. Jag är så trött på den där presenthetsen som är under ganska många helger under året.
   Sen håller jag absolut med dig att man ska ta tillvara på alla tillfällen att fira :) Men inte med massa saker, utan mer äta gott, umgås och göra något kul tillsammans.

 6. Irene

  Jag tänker att problemet med socker numera hör till vardagen, och inte till högtider, då barn nu för tiden äter godis och dricker sockerstinna drycker lite när som helst. Annat när man själv var liten och påsken + julen var den enda tid då det egentligen fanns godis i en skål hemma, och must på bordet, då var det speciellt och väldigt förknippat med just godis. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är inne på samma spår som du. Det har blivit betydligt vanligare, enklare och mer ”legitimt” att få i sig socker i vardagen. Att då spä på det ytterligare med stora godisfyllda ägg över en långhelg känns inte optimalt för vare sig den fysiska hälsan, tänderna eller den vana som därigenom skapas.

 7. Anna

  Mina barn har aldrig fått så mycket godis i sina påskägg men påskägget är påskens höjdpunkt varje år. Påskharen (jag) gömmer äggen i trädgården och så får de leta efter sina ägg. Vi har inga andra traditioner kring påsk utan ser påsken som en helg utan måsten. Påskharen fick dock ett önskemål från 15åringen i år, inget godis i ägget men gärna en liten skinnbit till slangbellan han byggt. Påskharen uppfyller förstås denna önskan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det en rolig tradition att leta efter påsläggen! Även i min familj gömmer påskharen (mamman i familjen) påskäggen, dock inomhus. Som barn fick man leta i huset utifrån ”fågel, fisk eller mittemellan?”. Denna tradition tänker jag föra vidare till våra eget/egna barn, och vi körde det med framgång på mina syskonbarn förra året.

 8. Rebecka

  Min systerdotter (4 år) jublade när hon fick tandborste och tandkräm med hello Kitty på förra året. Själv gillar jag verkligen inte rosa Kitty men vad gör man inte för de små. Trosor och hårspännen har annars varit en bra sak. De är ju näst intill förbrukningsvara….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mina syskonbarn jublade när de fick Hello Kitty-strumpor förra året. Jag är inte heller något fan av Hello Kitty, men som du säger, vad gör man inte för de små… ;)

 9. Maria

  Jag är tidig 80-talist och vi fick alltid två godisfyllda ägg på påskafton, ett från mamma & pappa och ett från mormor & morfar, det var alltid samma ägg så i god tid innan påsk samlade mormor in barnbarnens ägg.

  Svara
  1. Maria

   Glömde ju att skriva att det jag tycker är toppen med påsken är just det enkla, ett ägg fyllt med godis! Inget letande efter presenter. Sen kan man ju välja ett mindre ägg och komplettera godiset med nötter och torkad frukt. Eller poppade popcorn! Eller välj fluffiga skumgodisar som fyller bra :-)

 10. frivid42

  Våra barn fick några batterier till sina radiostyrda bilar. Vi brukar inte köpa batterier så ofta då det både kostar pengar men viktigare är väldigt jobbigt att lyssna på ljudet till dessa surrande små elmotorer.

  Annars håller jag med många ovan att det är bra med godis, så länge som man håller det på en sådan rimlig nivå så att barnen blir glada av 5-10 bitar. Det är klart om barnen äter godis mer eller mindre varje dag så är det ju svårt att göra dem ”nöjda”.

  Svara
 11. Händelsevis

  Oj, vad förvånad jag blev att läsa om detta inlägg och se att så många ändå förordar godis istället för nötter eller torkad frukt i äggen? Hos oss blir det inga påskägg i år, de är alla utslitna efter att ha används flitigt till annat (https://handelsevis.wordpress.com/2015/08/19/ny-uppgift-for-gammal-hyllvarmare/)
  Istället har vi en tradidtion på min mammas sida att alla letar gömt godis (och i år blir det mest i nöt/torkad frukt/eller i alla fall ekorrens ekologiska) och samlar i en stor korg. Sen får alla välja EN grej, hjärtegrynet lika så. Resternade sällskap, som alla är vuxna, och kan ta ansvar för sin egen godiskonsumtion kan ta fram resten av korgen när barnen somnat. Då blir det mest leta och mindre möla vilket jag tycker är bra. Att ge särskilt små barn fri tillgång till massor av godis tror jag är en mycket dålig idé.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med om att det är en dålig idé att ge små barn fri tillgång till en stor skål/ägg godis, ändå känns det väl inte allt för ovanligt, eller?

   Vi har varit hos mor- och farföräldrar och där har vi tagit fram äggen fyllda med godis först efter att de små gått och lagt sig. Däremellan får man smygäta eller hålla sig. :)

 12. Camilla

  Vi ger lite godis i vår dotters påskägg för hon är så stor nu att hon förväntar sig det men har tänkt på att det mest är sånt som hon kan spara med längre hållbarhet och så några bitar hon kan äta på dagen för vi firar inte med familj förrän senare och då blir det påskägg för henne och kusinerna efter maten. Hon har redan nämnt att hon förra året fick så mycket att hon inte behövde köpa på flera veckor. Hon är väldigt sparsam med sitt godisätande vilket är svårt att få andra godisälskande familjemedlemmar att förstå.

  Hon får också en bok (jag brukar köpa begagnade eller på bokrean och sen portionera ut under året), en fröpåse så vi kan så gurkor som hon vill prova och så några småsaker som hon alltid tittar på i affären och som vi alltid säger nej till. Studsboll, såpbubblor och ballonger som hon leker med hur länge som helst på alla möjliga sätt. Det är vid påsk ca ett halvår till hennes födelsedag och det känns rimligare att portionera ut presenterna lite över året istället för allt inom loppet av två månader runt födelsedag och jul.

  Vi har bett övrig familj att hålla igen, ibland får hon något klädesplagg eller pysselsak av dem. Hennes gammelfarmor älskade idén om smultron- eller jordgubbsplantor som min dotter har önskat sig ett tag nu så det ska hon få av henne. Perfekt ”godis” som varar hela sommaren och år efter år. Och våra syskon har vi bestämt med att vi inte ger påskägg till varandras barn för att de får tillräckligt ändå.

  Svara

Kommentera