Rensning av non-stickbeläggning i köket

Som föräldraledig hemmavid har jag hittat tillbaka till att baka bröd. Det går i perioder båda vad jag bakar och hur ofta. Ibland finns det nybakat bröd så gott som varje helg i flera veckor till Herr Minimalists stora glädje, men däremellan kan det bli långa bakuppehåll.

Plötsligt när jag skulle baka en limpa i brödform, slog det mig att den glatta ytan i flera av våra bakformar kanske innehöll något onaturligt och mer eller mindre farligt material. På återförsäljarens produktsida på nätet framgick inte materialet, så jag mailade och frågade. Mailsvaret gav sitt tydliga svar:

Samtliga fem formar som du frågar om är tillverkade i stålplåt och har non-stickbeläggning. Non-stickbeläggning är detsamma som teflon.

Teflon är egentligen ett varumärke för bland annat flourplasten PTFE (polytetrafloureten) som gör ytan hal samt temperatur- och kemikaliebeständig. Vi har tidigare gjort oss av med alla våra teflonstekpannor och därför kändes det nu självklart att även göra sig av med dessa bakformar med teflonbeläggning. Fem olika bakformar samt en pajform av samma material fick därför lämna hemmet, bakformarna är de som syns på bilden till blogginlägget.

Efter lite googling insåg jag att även vår ugnsduk som vi då och då använder istället för bakplåtspapper innehåller nonstickbeläggning och därmed teflon. Även denna fick nu lämna hemmet även om det tar emot att slänga den i soporna då teflon inte är nedbrytningsbart.

Nu är jag ute efter en alternativ brödform av bättre material, övriga utrensade bakformar liksom pajformen med teflon låter jag bli att ersätta tills vidare. Upptäcker jag ett upprepat konkret behov som inte fylls av något redan befintligt alternativ i köket får jag leta miljövänliga alternativ då. Kanske kan loppis vara ett bra ställe att hitta alternativa bakformar utan teflon.

Har du fler tips på produkter i hemmet med nonstickbeläggning/teflon eller där andra farliga kemikalier kan gömma sig?

34 tankar kring ”Rensning av non-stickbeläggning i köket

 1. Laura

  Detta var väldigt oväntat! :o Jag hade ingen aning om att teflon var inte bra och dessutom icke nedbrytbart… Tack för denna tips :)

  Svara
  1. W.M

   Har gått ett oerhört informativt och samtidigt ruskigt program om just teflon och dess skadeverkningar. Gick på svt tror jag och ev hette teflonlandet, var fr USA där fabrik fanns. Kolla det om du kan märkligt att det är så tyst.

 2. Gabby

  Skulle ni inte kunnat skänka dem till välgörenhet? Det är väl bättre att folk som ändå hade köpt teflon kan köpa det second hand än att de resurserna som krävdes för era teflon produkter bara bränns upp?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Samtliga bakformar och pajformen skänktes till Stadsmissionen, det var bara ugnsduken/bakplåtspapperet med teflonbeläggning som slängdes. Det var både bränt i flera kanter och hål på två ställen, så det kändes inte aktuellt för andrahandsmarknaden.

 3. ekomammaistan

  På loppis finns ofta bakformar i aluminum. Aluminium är dock numera känt att det inte ska användas i kombination med sura saker, så det beror kanske lite på vad ni bakar. Själv har jag inte använt våra ärvda formar i just aluminium sedan jag fick veta detta, men å andra sidan tycker jag att det är roligare att baka ”fria” bröd just nu eftersom jag bakat så mycket i form tidigare. Jag tror att det bör gå att hitta brödformar i andra material i t ex matlagningsbutiker, men har inte kollat själv eftersom vi inte haft behovet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset om att inte använda aluminium till vad som helst, kan vara bra att ha i åtanke om den bakform jag framöver hittar som ersättare är i just detta material. Det får bli ”fria” bröd även här den närmsta tiden. :)

 4. Joel

  Tack för ännu ett inspirerande inlägg. Jag och min flickvän har med inspiration av er minimalister börjat plastbanta vårt hem samt rensa ut onödiga och överflödiga prylar. Vi har även börjat se på inköp av saker på ett annat sätt, där vi värdesätter saker med hög kvalité framför saker som går sönder direkt. Den här utvecklingen känns bra och jag tror att vi har möjlighet att påverka vår omgivning med vårt sätt att leva. Så jag vill bara skicka ett tack till er för er inspiration som ni ger :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du och din fickvän inspireras och är på gång med såväl rensning som plastbantning! Och var glad att ni har intresset för detta gemensamt, det underlättar mycket både i det korta som långa perspektivet.

 5. spartankar.com

  Glasform kanske? Glas är ganska inert så det borde inte absorbera så mycket kemikalier m m.

  Jag tror att oavsett vad du kollar kommer det att finnas nackdelar.
  Metal är inte alltid bra som någon har skrivit.
  Plast/polymer kan läcka (egentligen är det oftast tillsats i plasten)
  Ved är den värsta hygienmässigt då bakterier kan tränga in i brödet (i en del länder är det förbjudet att använda verktyg i ved i en restaurang; till ex sked m m). Att man använder träkniv för att bredda bregott i Sverige är en mysterium för mig.
  Och man får ändå läkemedel och bekämpningsmedel med vatten som man dricker.

  Till slut handlar det om att göra kompromissar och prioritera det man tycker är viktiga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, glas kan det bli i slutändan. Det har jag sett finns nya att köpa på nätet åtminstone.
   Jag visste inte att smörknivar i trä var så ”farliga”, vi har både i trä och rostfritt här hemma. Lite skit rensar magen, men i lagom mängd och inte vilken skit som helst. ;)

 6. Händelsevis

  Porslin och aluminium kör vi här hemma. Som Jenny skrev ovan ska ju aluminium och surt inte lagas tillsammans så när tomat är inblandat tar vi porslinsformen. Har dock kvar en non-stick muffinsplåt men den används sällan och bara med pappersformar i. Har dock länge tänkt att den borde åka ut eller byta användningsområde. Kanske man kan plantera i den?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul idé att plantera i muffinsplåten! Undrar om växterna tar åt sig av teflonbeläggningen så att man bör undvika kryddor och andra ätbara saker i dem i så fall?

 7. citrontacka

  Det finns även brödformar i bleckplåt, men jag vet inte huruvida det avger några gifter. Optimalt vore en brödform i rostfritt stål, dock har jag än inte lyckats hitta någon sådan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad jag har förstått och läst mig till så är bleckplåt (mer eller mindre) giftfritt och ska därför vara ett utmärkt alternativ till formar med non-stickbeläggning.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, silikon är ju ett vanligt material i bakformar. Även om silikon ska vara den säkraste formen av plast är det många som tycker att det känns olustigt att baka kakor eller bröd i något som har konstigheter i sig, särskilt i kombination med värme. Det är samma sak här som med övrig plast, det är ofta tillsatsämnena som ger silikonet mjukhet och färg som är boven i dramat. Och dessa kan du inte läsa om för den informationen finns nästan aldrig på förpackningen. Jag känner mig skeptisk till att baka med formar i silikon i diverse glada färger.

 8. mimja

  är det inte non-stickbeläggning i våffel- och smörgåsgrilljärnet? har funderat på det tidigare, men dom används inte så frekvent att jag kollat upp

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, det är vanligtvis non-stickbeläggning/teflon i båda dessa. Vi har dock inget våffeljärn eller smörgåsjärn.

  1. Ramona

   När jag bakar i min räfflad blek plåt så läcker den gör era det med??? Var köper ni era???

 9. Linda

  Jag bakar mitt bröd i en gjutjärnsgryta med lock, det fungerar jättebra :)
  (Medan ugnen värms upp sätter jag in gjutjärnsgrytan i den nedre luckan av
  ugnen så att den också värms upp lite).

  Svara
 10. Amanda

  Hej! Jag har alltid haft en i lera. Där brukar även degen kunna ligga och jäsa. Min mamma hade en med lock till. Jag vet dock inte vad det gör för skillnad.

  Svara
 11. whitemaskgirl

  Vi har 3 bakformar (vi behöver flera då vi bakar allt bröd) av bleckplåt från Kaiser. Sen två i aluminium som vi ärvt. Muffinsformen är dock teflon, försöker hitta alternativ till den då jag använder den till alla frallor. Långpannebröd kan vara ett alternativ om ni inte vill köpa nytt. Varje ugn har ju en sån. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, jättebra tips! Nu blev jag sugen på att köpa en sådan och göra matmuffins som Bebis Minimalist kan äta till mellis nu när hon börjat äta riktig mat på dagarna. :)

 12. Lisa

  Håller på att flytta och kommer inte kunna ta med oss mer än några resväskor vilken känns som ett ypperligt tillfälle att verkligen starta om minimalistiskt. Sitter och skriver listor på vad vi verkligen behöver. Undrar hur ser det ut i era köksskåp?

  Svara
 13. Sara

  Har precis köpt bleckplåtsformar. Ska bli spännande att baka med dessa.

  Har hittills bakat ”fritt” eller i gjutjärnsstekpanna.

  ”Fritt” med smör på plåt behöver inte bli så meckigt. Torka med en bit hushållspapper eller tidningspapper medan plåtan är varm och kasta pappret i komposten. Det sista kletet diskas av med varmt vatten och diskmedel.
  (Jag tycker ofta plåtar med bakplåtspapper blir kladdigare med inbränd smuts så folk får för sig att plåtarna inte blir smutsiga när bakplåtspapper används.)

  Svara

Kommentera