Barnens minimalistiska barnrum

Förra sommaren målade vi om i barnens rum och gjorde samtidigt om en del i rummet. Jag hade tänkt visa hur det blev men sen kom hösten och vintern och så glömdes det bort, tills nu. :)

Våra barn delar fortfarande rum med varandra. Det andra naturliga barnrummet i huset används till arbetsrum just nu. Barnen sover gärna tillsammans och både vi och de föredrar att leka där vi vuxna oftast är, vilket är på nedervåningen, så detta fungerar fint ett tag till. Nu är barnen 7,5 år och 6 år och frågan om eget rum har börjat väckas av storasyster enstaka gånger.

I somras målade vi alla väggar helt vita (det var många hål i väggarna från tidigare ägare). Rensade ut grejer barnen växt ifrån och lade till förvaring av mjukisdjur, matta, sittsäck och en anslagstavla för teckningar och bilder. Typ så. De två övre bilderna nedan är ”före” och underst är ”efter” den lilla förändring vi gjorde.

Några tavlor på väggen saknas, men annars är det så här det ser ut just nu i rummet. Sittsäcken flyttas ut i angränsande tv-rum när ytterligare sittplatser behövs framför tv:n.

Vårt vardagsrum nere är vad vi skulle kalla ett ”living room”. Det är där det händer. Oavsett om vi spelar spel, bygger pussel, leker med lego eller bilar, så görs det i vardagsrummet. Det är rymligt och luftigt och det är där vi medvetet har i princip all förvaring av leksaker. Så småningom vill vi ha ett större matsalsbord där, men i nuvarande livsfas är detta optimalt.

Det kommer en tid när barnen inte vill vara där vi vuxna är längre, och vardagsrummet kan då få bli mer av ett klassiskt vardagsrum, men vi vill inte skynda på den processen.

Detta är också anledningen till att vi inte har någon ”Instagram-vänlig” pysselstation med bord och ritgrejer i deras egna rum, trots att båda barnen tycker om att pyssla, pärla och rita. De får mycket hellre göra det vid köksbordet eller i vardagsrummet medan vi vuxna exempelvis lagar mat, får vara med på ett hörn och kan ge en hjälpande hand vid behov osv.

Barnens rum har därav få leksaker, men ibland plockas plusplus eller bilar upp dit. Men mestadels används barnrummet för rollekar, kojbygge och mys i våningssängen. Förutom till att sova då. Utklädningskläder hänger lätttillgängligt bakom dörren.

Den dag barnen önskar varsitt rum satsar vi nog på att göra det mer utifrån vad vardera barn önskar i färg på väggar och tavlor osv. Det vill säga gör barnrummet lite mer personligt. Men i dagsläget är det funktionellt och vi tycker att det är fint.

När det gäller barnens leksaker och prylar så gör vi precis som tidigare för att det inte ska svämma över:

 • Rensar regelbundet. Tar undan böcker och leksaker som barnen växt ifrån, gärna tillsammans med barnen.
 • Begränsar inflödet. Exempelvis genom 1-2 gemensamma presenter vid födelsedagar istället för en present från varje kompis.
 • Äger inte allt. Vissa saker finns bara på skola/förskola eller hos kompisar.
 • Roterar leksaker. Bilbanan är inte alltid framme, inte heller kaplastavarna, dessa åker fram på förfrågan eller exempelvis vid längre ledigheter eller vab.
 • Allt har en plats. Ser till att alla leksaker går att städa undan, extra viktigt när vårt vardagsrum även fungerar som lekrum.

Vilket är ditt bästa tips för ett mysigt barnrum? :)

9 tankar kring ”Barnens minimalistiska barnrum

 1. Hanna Axelsson

  Mina barn har sina grejer på sina rum. De är tvillingar, 7,5 år (en tjej och en kille). De har varsitt rum för de vill kunna leka själva med kompisar. Men i vardagsrummet har vi de gemensamma spelen och i köket har vi allt pyssel för vi sitter där och pysslar. Skärmar förvaras i hallen för de får bara ha dem ibland. Barnen har själva styrt mycket hur deras rum ser ut. Rätt kaos då de kanske inte plockar upp så mycket som jag önskar men jag prioriterar att de får vara kreativa och leka fritt. Jag stängde dörren in till rummet om jag inte orkar se röran… varje lördag städar de innan de får veckopengen, det blir ungefär fem minuters ordning… själv gillar jag minimalism och i resten av huset är inredningen minimalistisk, förutom när barnen tar ut leksaker där eller bygger kojor i vardagsrummet. När de flyttar hemifrån ska jag ha så ordningsamt…

  Svara
 2. Petra

  Snyggt!
  Hos oss vill 17-åringen fortfarande pyssla/bygga/läsa/måla/göra läxor osv där vi är, dvs i det öppna köket :)
  Barnen ville ha ett gemensamt rum fram tills att minstingen började på högstadiet. Och deras rum har för det mesta alltid funnits till endast för att kunna sova och förvara saker…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt att läsa, kul att det hållit i så länge med både delat rum och vara där föräldrar osv är.

 3. Erika

  Vi har tidigare haft uppdelat sovrum och lekrum och jag tycker att sovrummet blev mycket mysigare pga så lite prylar som möjligt. Sängar, en sittpuff som stod emellan sängarna och en liten bokhylla med böcker. Blev väldigt rofyllt att ha det så. Efter senaste flytten ville äldsta ha eget rum då han börjat leka med kompisar hemma så då fick det bli så. Men saknar den där rofyllda känslan nu när allt från leksaker till skrivbord och säng ska vara i samma rum :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, håller med dig. Vill gärna undvika skrivbord i det egna rummet så länge som möjligt, och hellre att barnen vill sitta och rita/skriva/måla/göra läxor vid vardagsrumsbordet, matbordet eller köksbordet osv. Men vill barnen gärna ha ett eget skrivbord på rummet så lär det väl bli det. :)

 4. Therese

  Tips på leksaker för en snart tvååring? Vi själva försöker tänka giftfritt, trä framför plast osv. Men nu har barnet ”vuxit” ifrån det mesta vi har så tänker att vi ska köra en rensning och leta efter lite nytt.

  Svara

Lämna ett svar