Blickar framåt och lyssnar inåt

Jag tror alla tycker att den här situationen vi nu befinner oss i är obehaglig, skapar oro och inneboende stress. Men det är också en situation och period där vi har chans att utforska vad vi verkligen behöver, förstå vad vi faktiskt uppskattar och lyssna inåt till vad vi vill ha mer av i livet. Och vad vi vill ha mindre av.

När vi släpper gamla invanda mönster, skapar vi plats för ny oanad kraft. Nu har vi genom corona blivit tvingade att släppa många av våra vanor och tidigare strukturer, vilket gör det till en utmärkt tillfälle för att skapa vår nya framtid. För det kommer av väldigt många skäl att finnas ett före och ett efter corona. Hur vill du att ditt ”efter” ser ut?

I varje kris vilar nya möjligheter och sätt att se på livet. Detta är ett unikt tillfälle och period att identifiera vad vi faktiskt kan släppa taget om. Men det är ett minst lika bra tillfälle att identifiera vad vi verkligen behöver och vill ha mer av.

När allt ställs på sin spets blir det för många tydligare vilka vanor, människor, aktiviteter och prylar vi verkligen behöver och vill prioritera. Varav några vi kanske inte prioriterat eller låtit få tillräckligt stor plats tidigare i livet, men nu insett att de egentligen betyder väldigt mycket för oss.

Vad av det du gör i den extrema situation vi befinner oss i, vill du ta med dig in i framtiden när livet återgår till normal vardag efter corona? Och vad vill du lämna bakom dig?

4 tankar kring ”Blickar framåt och lyssnar inåt

 1. Eva

  Den avslutande frågan i inlägget är väldigt bra. Tyvärr har jag inget direkt svar. Däremot är jag fundersam över om vi verkligen kommer att få tillbaka en normal vardag. Det är inte ens önskvärt i viss mån. Tror det både blir sämre och bättre efteråt, mer oro och störningar för lång tid framöver, men folk i allmänhet har nog vuxit i vishet. Tror det blir lite ”platsbyten”. I det inre hos människor har något positivt skett, men den yttre världen kommer nog att bli mindre säker, mer otrygg. Bara spekulationer dock. Är dålig på att förutse saker. Framtiden är ovanligt oviss! Både spännande och lite skrämmande på samma gång.

  Svara
 2. nellan

  Jag måste erkänna att för egen del märker ja ingen skillnad i hur mitt liv ser ut. Visst jag handlar mat på distans och hjälper min mamma (riskgrupp) att handla och hämta mediciner osv. Har alltid hållit mig undan stadsmiljöer och trängsel bland människor och vår familj håller oss mycket för oss själva, av egen fri vilja ska tilläggas :) En sak som jag har börjat göra mer dock, är att läsa nyheterna mycket mer frekvent än innan. Inbillar mig en känsla av ”kontroll” genom att ständigt vara uppdaterad i nyhetsflödet och ha koll på läget. Vilket såklart är mest inbillning och en falsk trygghet, dels för jag upplever att politikerna och myndigheterna fört oss alla bakom ljuset samt även då hela situationen med sjukvården redan spårat utom kontroll.

  Det jag önskar att vi alla tar med oss för framtiden, när det här har landat och folk får en chans att reflektera. Hur kunde det bli så här för Sveriges del? Hur kunde vi vara så dåligt förberedda att hantera en sådan här kris? Hoppas att människor verkligen kommer att tänka till, vilken politik vill vi ha för vårt samhälle? Ska pengar få gå före folks liv? Vad krävs för att människor ska förstå, måste man drabbas personligen för att komma till insikt? Behöver vi exempelvis ha 7511 olika sorters olika restauranger, butiker, massvis med resebolag mm? Eller behöver vi i första hand respiratorer, mediciner och sjukvårdspersonal så att det räcker åt alla i behov? Vad är viktigast, privata bolags ekonomi eller att rädda människors liv? Sjukvården tvingas nu prioritera hårt redan idag och för en lång tid framöver, vem ska få leva och vem ska dö? Det är inget som är värdigt i ett samhälle år 2020…

  Svara
 3. Anna

  Hej! Jag vill fortsätta att utvecklas som människa, våga ta beslut som är svåra.
  Jag hoppas att fler lämnar nöjesresandet, och det här med att ha en semestebostad i ett annat land. Det är inte hållbart i längden. Jag har fått en helt annan och bättre syn på detta nu.

  Svara
 4. Hildur

  Jag hoppas på sikt att detta kommer leda till något positiv, att folks tänker reftera vilka val de gör (i den mån de kan, alla kan inte jobba hemifrån och kommer inte kunna göra det efteråt). Men i alla fall att folk undviker nöjesresor med mera. Det jag är mest orolig över är hur arbetsmarkanden kommer blir, de som har haft svårt att få jobb innan Corona kommer får det ännu tuffare och jag är rädd att orsäkra anstälningar kommer bli det nya normala :/

  Svara

Kommentera