Det fick barnen i julklapp

Förra året fick våra barn inga julklappar av oss föräldrar. Helt enkelt för att vi inte tyckte de hade behov av något. Och de fick fortfarande julklappar av mor- och farföräldrar vilket vi tyckte räckte.

Nu är de snart 4 år respektive 2,5 år och vi upplevde att det fanns ett större behov av saker, liksom fler önskemål från barnens sida (framför allt storasysters).

Bland annat bor vi nära bostadsområdets pulkabacken och då har vi märkt att en pulka på två barn varit för lite i den här åldern. En snowracer/bob stod högt upp på storasysters önskelista.

Generellt hade vi fokus på utomhusaktivitet bland årets julklappar. Så detta fick barnen av oss föräldrar i år:

 • Snowracer/bob
 • Skridskor till båda barnen (second hand-köpta på loppis i höstas)
 • Hjälm till Storasyster
 • Stjärtlappar till båda barnen

Vi vill gärna att barnen ska vara utomhus och röra på sig, liksom få testa på olika sporter. Vi uppmuntrar gärna detta genom att ge den typen av saker i julklapp.

Utöver detta fick de av sina kusiner och mor- och farföräldrar; loppsfyndade böcker, ärvd utklädningsdräkt och Plus Plus. Även det sistnämnda var något som storasyster pratat mycket om och önskat sig då de har det på förskolan. Och vi själva har en försmak för ”open ended toys” vilket Plus Plus faller in under. Och hittills har det varit väldigt poppis hos båda barnen, liksom hos oss vuxna. ;)

På julaftons morgon fick barnen också en varsin pysseltidning med klistermärken att sysselsätta sig med. Jag är själv uppväxt med att få en tidning som tomten lämnat vid sängen på morgonen och vill gärna fortsätta den traditionen till våra barn. ;)

Alla julklappar som gick att slå in i presentpåsar i tyg valde vi att göra det med. Du ser dem på bilden högst upp i blogginlägget tillsammans med vår rumsgran. Påsarna kommer från Sytt på Nytt och det finns även ändå mer juliga varianter. När man som vi firar jul i två omgångar, har flera av tygpåsarna redan hunnit användas två gånger. Och de kommer fram igen i januari när storasyster fyller år. Nu är presentpapper/inslagspapper ett minne blott. ;) 

Årets julklapp var ju det återvunna plagget, och bland barnens julklappar var det 50% som var second hand (köpt eller ärvt). Det går åt rätt håll! :)

Vi föräldrar gav inte varandra några julklappar. Men i Fru Minimalists släkt spelades julklappsspelet där julklappen ska bestå av förbrukningsvaror för 100-150 kr.

Vilken av julklapparna blev mest uppskattad hos er? Hade ni några begagnade julklappar under granen?

10 tankar kring ”Det fick barnen i julklapp

 1. Suss

  Jag hade tidigt försökt implementera tanken hos framförallt min mamma som gillar mycket julklappar av ganska dålig kvalitet men även resten av extended family att vi vuxna inte ger några julklappar i år. Ville även minimera mängden klappar till barnen, framförallt till 4 månaders lillasyster som ärvt mängder med grejer som täcker alla behov och lite till. Alla var med på noterna. När julafton väl kommer mamma ändå med paket till mig med kommentaren ”jag gör som jag vill” … Och en massa grejer till lillasyster….. Suck….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, känner igen problematiken. Vissa personer får man acceptera att de har presenter och gåvor som sätt att visa sin kärlek…

 2. Engiftfribarndom

  Vi föräldrar köpte varsin second hand -köpt bok till barnen. Ett second hand- köpt pussel till yngsta samt second hand- köpt playmobil till de båda äldsta (årets önskan från de).
  De två äldsta fick också varsitt nytt påslakanset.

  Till yngsta hoppades vi på en begagnad babypulka av släkten, men vi får ge det själva nu i efterhand då vi är ute mycket och även gärna drar pulka då det är svårt med vagn i snön och de vanliga har för låg rygg.

  Av mina föräldrar fick de båda äldsta second hand – köpt playmobil (hade vi synkat bättre hade vi inte köpt nåt själva), ritpapper och yngsta fick en second hand- köpt dockvagn i trä. Äldsta fick även en signerad bok (nyköp).

  Hos svärföräldrarna fick barnen svanenmärkta ullplagg, spel, pussel, böcker och pyssel (en bok ärvd från maken men resten nyköp) och yngsta fick en second hand – köpt tygdocka.

  Båda vi vuxna drog biobiljetter i julklappsleken. Även barnen fick biodejt med en släkting samt ekologisk hemgjord lekdeg av en annan. Jag fick ekologiska egenvirkade och återanvändbara bomullspads samt en karta relaterad till släktforskning.

  Så ja, en hel del saker men det mesta second hand- köpt, relativt plastfritt och några ekologiska samt några minimalistiska i form av upplevelser. Ganska mycket saker dock när en skriver ner så här…

  Nästa års utmaning för min del kommer att bli att under hela året endast köpa hållbara presenter till barnen, barnkalas osv.

  Svara
 3. Josefin

  Jag fick en fitbitklocka av fästmannen, en pryl jag verkligen önskat mig då jag tränar mycket och gärna vill hålla koll på statistiken med träning, sömn, puls etc :-)

  En del av de jag firar jul med har de väldigt dåligt ställt och julen är enda tillfället (utöver födelsedag) att få något ”extra” och det kan vara en sak som en härlig bodylotion. Där köper jag gärna nytt och efter önskelista!

  Svara
 4. Denice Svensson

  Mina barn har fått kläder och böcker. Samt: 12-åringen – bidrag till ett digitalpiano och 9,5-åringen – en mobil. De har också fått varsin mer onödig grej – roblox-gubbar fick 9,5-åringen.

  Kläderna dock ej second hand, ett par av böckerna är dock det.

  Sambon fick en julklapp – en weekend bag han var i behov av. Jag fick en läsplatta.

  För övrigt körde vi julklappsspelet, där klapparna innehöll: kökshandduk, marmelad och praliner, doftljus, olivolja etc. Toppen tyckte jag som kom hem med en fin kökshandduk och nu kan rensa ut en gammal/trist/fläckig sådan.

  Svara
  1. C

   Har ni något tips hur man ska göra med oönskade julklappar? Hade sagt till både mina föräldrar och svärföräldrar att jag inte behöver något, men fick ändå en del saker som inte kommer komma till användning. Svärföräldrarna har även frågat om tidigare presenter (som jag rensat ut efter något år) och skulle nog bli ledsna om de visste att jag har rensat ut presenterna. Ska vara ännu tydligare kommande år, men vet inte vad jag ska göra med årets julklappar.

 5. Susanna L

  Svar till C:
  När det gäller personer som verkligen vill ge julklappar, framförallt föräldrar och liknande, så har jag accepterat att de alltid kommer att ge julklappar tyvärr. Dock har vi istället försökt att önska oss specifika saker vi behöver eller gör av med så att vi inte får en massa onödigt. Min man använder tex en speciell sorts pikétröjor på jobbet av ett märke/modell som sitter bra på honom, och då önskade han sig en sådan (de slits ju ut efter ett tag trots allt), samt en ny liten skiftnyckel eftersom barnen haft sönder den gamla plus sitt favoritgodis (en lite dyrare sort). Jag önskade mig en fortsatt prenumeration på min favorittidning, ett par böcker jag gärna velat läsa som inte finns på biblioteket, ett par specifika sorters te som jag dricker mycket av, samt pengar till välgörenhet (det sistnämnda är för övrigt en toppenpresent till minimalister/prylbantare/de som har allt). Jag tror att de som ger ändå bara vill väl, och vill visa sin kärlek på det sätt de lärt sig att göra det (vilket ju när det är äldre människor kan vara svårt att ändra på).

  Svara
 6. Susnana

  En sak som kan vara värd att tänka på när det gäller begagnade julklappar (som jag för övrigt gärna både ger och får) är de barn som kanske aldrig får något nytt, och där julen är enda gången de får något som inte är ärvt eller i vart fall tidigare använt av någon annan. Jag funderar mycket kring sådant här, och just detta är något jag tänkt på en del. I vår familj som har lyxen att inte behöva tänka på det, våra barn får blandat gammalt och nytt utifrån behov även om vi föredrar second hand för miljöns skull, har barnen aldrig behövt uppleva den känslan men det innebär inte att de barnen inte finns. Så även om jag verkligen tycker det är bra att uppmuntra till minskad konsumtion och begagnat i så hög utsträckning som möjligt och därmed även julklappar (och jag gillar verkligen den här bloggen!) så finns det alltid olika perspektiv och synvinklar på allt, även så detta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det så. Det är också en av anledningarna till att många av de organisationer som samlar in julklappar till barn kräver att det ska vara nyköpta grejer. För att det för många barn är enda gången de får något helt nytt. (och för att många har olika syn på vad som är ”helt och rent” att skänka som julklapp).

Lämna ett svar