Enkelt sätt att förändra ett rum

En bild säger mer än tusen ord, brukar man ju säga och så upplever jag att det kan vara med tavlor i ett hem. En tavla kan skapa speciella känslor och intryck när man kliver in i rummet. Och en tavla kan förändra ett helt rum, ja ett helt hem.

Så var det för oss när vi tillslut kom överens om och kom oss för att beställa tavlor till vårt hem. Vi har mestadels vita väggar i hemmet, vilket vi uppskattar, men kombinationen enkla, vita väggar med hyfsat få möbler i rummen och fåtal andra prydnassaker synliga, gjorde hemmet kalt och opersonligt.

Jag har tidigare skrivit om hur vi dessutom haft utmaningen att det ekar i vardagsrummet då det är anpassat för att ha mer möbler, textilier och prylar som kan fånga upp ljud, mot vad vi har. På ena väggen har vi därför satt upp tre canvastavlor med bilder på familjen. Vi har sedan fyllt baksidan på tavlorna med hobbyskum/skumgummi.

När vi sedan fick upp tavlan som du ser nedan på väggen mitt emot, kändes rummet äntligen komplett! Den delen av rummet gick från att vara en färglös och kal del, till att ge en varm och personlig känsla så fort man kliver in i rummet. Tavlan drar verkligen blicken till sig på ett naturligt sätt. För den nyfikne är det en canvastavla från Photowall.

Fördelen med att använda stora tavlor är att det kan fungera som ett alternativ till att tapetsera eller måla om en hel vägg. Samtidigt som det går att hitta motiv som är vackra att vila ögonen på och ger ett ombonat intryck. Vi har satt hobbyskum/skumgummi även bakom den stora tavlan vilket skapat en lugnare och behagligare ljudmiljö i hemmet.

På övervåningen har vi hemmets enda tv och där hade vi samma utmaning som i vardagsrummet – att det kändes kalt. Rummet har en soffa, en matta, en tv och en lampa. Även hit köpte vi en lika stor tavla, men med motivet som du ser nedan. Ett vackert motiv med fantastiskt vinterlandskap i mitt älskade Dalarna (inte fotad av mig dock, utan även den köpt hos Photowall). Nu känns även det rummet mer ombonat.

För oss som tycker om att vara i skogen samt att åka skidor, känns båda dessa motiv personliga och de är utvalda med stor omsorg. :) Vi har skrivit tidigare att många kan missta ett minimalistiskt hem för ett opersonligt hem, medan vi anser att minimalistiska hem är de mest personliga. Alla de saker som finns kvar i hemmet används frekvent eller är omsorgsfullt utvalda att vara kvar och därmed omtyckta av hemmets ägare. Precis så känner vi för dessa tavlor.

Den tavla som är ”i säsong” sitter i vardagsrummet nere, och den andra får vara i tv-rummet på övervåningen. På så vis får vi variation över året i de två rummen på ett enkelt och naturligt sätt.

Har du någon eller några tavlor där hemma som förändrat intrycket i ett rum och vad är det i så fall för motiv på dem? :)

12 tankar kring ”Enkelt sätt att förändra ett rum

 1. Carro

  Fina tavlor och kul att byta till olika rum. Vi har som ni tyckt det är svårt med tavlor. Det är något som verkligen fått växa fram hos oss. Än har vi en stor karta, stora svart/vita bilder på barnen/ bröllopsfoto och en tavla på en eucalyptus som fanns i brudbuketten. Vi älskar att vara ute på sjön i vår båt så ett sjökort har vi tänkt som tavla oxå.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter fint det ni har valt till er väggar. Och förstår precis vad du menar med att låta det växa fram, här tog det ju mer än 1,5 år innan vi landade i vad vi ville ha på väggarna. :)

 2. Eva

  Ja, detta med tavlor är inget lätt grej. (Om man nu inte har ”riktig” konst, då står den för sig själv.) Ni verkar ha löst det bra. Fina naturmotiv! Får man ha en åsikt? Nå, ni utsätter er för sådant i bloggen…. Vintermotivet passar sämre i vardagsrummet med tanke på de omgivande färgerna. Den gröna är däremot jättebra! Vintertavlan passar dock utmärkt på andra bilden färgmässigt. Om ni vill ha vintermotivet i vardagsrummet skulle jag nog ändra färg på lampan eller lägga till något blått i soffan eller på annat sätt fixa matchningen.

  Men stäng ögon/öron för det jag nu skrev om ni själv gillar det. Vem är jag att påpeka hur ni ska ha det i ert hem? Skulle själv behöva ändra rejält i mitt eget…även lägga till något på till stor del tomma väggar, även om jag som ni gillar viss kalhet. Har tur som har utsikten från båda fönster i vardagsrummet på vackra gamla trähus och lönn, ek och höga stolta tallar. Undrar om de har tallmotiv på Photowall att hänga i köket? Ska kolla…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är bara roligt att läsa vad andra tycker. Ska ha det där med ”lägga till något blått” i åtanke :)
   Vintertavlan kommer åtminstone sitta i vardagsrummet kortare tid och på övervåningen längre tid då vintersäsongen känns kortare än skogsmotivet som funkar både vår, sommar och höst.

   När du beskrev det sådär så kan man ju även se sina fönster som ”tavlor” om man har något så vackert utanför några av dem. :)

 3. Mattias

  Fint! Vi försöker också hålla dekoration till det minimala utan att få det kalt! Vi har en lång tavelhylla med två större bilder på familjen och sen flera växter! Får en riktigt mysig känsla utan att bli plåttrigt! :)

  Svara
 4. Harmagedon

  Bra att ni hittat något ni gillar.

  Vi har en jättevägg i vårt vardagsrum som var lite knepig. Den sträcker sig en och en halv våning upp. Så ca 6 meter hög och ett fenomenalt aukustiskt fenomen. Till slut hittade vi en vacker kelimmatta att hänga där. Dämpar ljud bra och är vacker för ögat. Gillar att den naturfärgade ullen byter färg beroende på belysning och att dryga hundra års slitage givit den en trevlig patina.

  Svara
 5. Sara

  Fantastiskt fint intryck tavlorna ger, och det känns som att ni fått exakt den känsla med tavlorna som ni beskriver i texten. Jättehärligt!

  Jag skulle ha ställt undan den tavla som inte är i säsong i ett förråd, så att inte rummet uppe känns som ett rum som kommer i andra hand. Sen hade jag hittat en året-runt tavla till det rummet. Då skulle dessutom säsongstavlorna kännas mer speciella att hänga upp när det väl är dags, eftersom ni inte sett den på ett halvår. Bara en tanke, och det som ni tänkt är väldigt bra :).

  Tack för ett härligt och inspirerande inlägg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tänkte först göra som du beskriver, men så tyckte vi det kändes så ominimalistiskt och onödigt att inte den andra tavlan kom till användning under så lång tid + att vi saknat en större tavla på övervåningen. Så tillslut landade vi i att detta nog ändå blir en bra lösning.
   Kan hända vi köper en året-runt-tavla från samma ställe och hänger i sovrummet, men det blir någon med mer varma toner då även sovrummet kan upplevas kalt med grå fondvägg och enbart säng, sängbord och vita gardiner (inga prydnadskuddar, andra möbler eller matta etc).

 6. En minimalist

  Mitt dilemma är ”riktig konst” (dvs oljemålningar och akvareller i original) som jag fått veta ska stanna i familjen. En del har jag framme men merparten står i tavelkartonger i källarförrådet.

  Svara

Lämna ett svar