Fattigdoms- eller välståndsmedvetande?

Hur många av de saker du äger har du kvar till största del på grund av rädsla? Saker som kan vara bra att ha för säkerhets skull, om det skulle bli svält, om det skulle bli krig eller om det bara skulle visa sig att det plötsligt inte går att komma över liknande saker någonsin igen?

Många av omständigheterna jag beskriver ovan ligger långt ifrån den verklighet vi lever idag och förändringar i den riktningen tar alltid längre tid än man tror. Ekonomiska krascher, bostadsbubblor, krig och peak oil händer sällan över en natt och det kommer alltid att finnas ett flertal tecken för den som är observant som gör det möjligt att förbereda sig innan läget blir akut.

Att spara massor av onödiga saker på grund av rädsla kallas ofta fattigdomsmedvetande och är oftast drivet av en mer eller mindre omedveten rädsla som grundar sig i viljan att överleva och tankar som:

 • Det finns inte tillräcklig för allas behov i världen
 • Man måste jobba hårt för att få livet att gå runt
 • Tar inte jag denna kommer någon annan ta den
 • Katastrofen och oturen lurar alltid runt hörnet

Historiskt sett kan den instinkten ha inneburit skillnaden mellan liv och död för dem som levt under extremt knappa och tuffa omständigheter, men för de flesta som lever i de rikare delarna av världen idag är beteendet mer emotionellt än logiskt.

Numera medveten om fattigdomsmedvetandet skänkte jag i helgen bort hela 27 kursböcker från mina KTH-studier som jag avslutade för över sju år sedan. Böcker som jag inte rört sedan dess men trots det sparat för säkerhets skull. Jag har till slut insett att jag aldrig kommer att läsa dem igen om nu inte mina omständigheter förändras radikalt men då kan jag alltid köpa ny mer aktuell och relevant litteratur om det nu verkligen skulle behövas.

Hur mycket styrs du av fattigdomsmedvetande och vad tar det sig för uttryck i ditt liv? Hur skulle ditt liv se ut om du istället hade ett välståndsmedvetande?

11 tankar kring ”Fattigdoms- eller välståndsmedvetande?

 1. ninja

  Mat! mitt hem kan inte vara utan mat och ett välfyllt kylskåp. Vilket också medför med att jag tyvärr slänger onödigt mycket mat. Försöker så sakta bli bättre på det, men det går långsamt :S

  Svara
  1. Anna

   Vi försöker göra veckomenyer och åker sedan och handlar vardagsmaten på ett bräde. Fyra rätter à fyra portioner. Ett enkelt sätt att hålla nere matsvinnet.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Men har du extra mat för att du är rädd för att maten plötsligt skulle kunna ta slut i Sverige eller hur går tankarna? :)

  3. ninja

   >Herr Minimalist hehe vette tusan, jag tänker kanske inte att maten i Sverige kommer att ta slut, men bara tanken att komma hem och inse att hungrig behöva ta sig till affären och trängas med folk och sen ta mig hem och laga maten på fastande mage!… näe fy.

   Kanske hänger ihop med den sommaren som jag använde hela mitt sparade kapital på att ta tåget 10 mil till mitt sommarvikariat varje dag (två sista dagarna fick jag tjuvåka dit och hem), och det gjorde att jag inte hade pengar över till mat. Ringa mamma eller bästa kompisen och be om ett lån kom inte på fråga :D Sista veckan innan jag fick ut min första lön levde jag på varmchoklad från automaten och fruktkorgen på jobbet. En väldigt ny intressant upplevelse måste jag säga, känner än idag tacksamhet över att alltid kunna äta mig mätt.

  4. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @Ninja: Vilken story! Med den i bagaget förstår jag verkligen ifall du har en speciell relation till mat och gärna säkrar upp lite extra. :)

   Det påminner mig förresten om något jag funderat på att skriva om många gånger dvs att jag misstänker att minimalism nästan enbart kan uppstå i andra generationens välståndssamhälle där ingen längre minns hur det är att ha för lite av varken mat eller saker. :)

 2. Kati

  Blocket gjorde nyligen utskick för senaste årets värde av de annonser man lagt ut. Vår familj kom upp i 20 000 kr. Det är ganska mycket pengar som ”skräpar” bland grejer man inte använder. För pengarna köpte bl a vi begagnade kyl- och frys, bokhyllor och bord på samma ställe. Gillar att vara en del i ett slags kretslopp, blir extra tydligt när man har barn.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Exakt! Ju snabbare funktionella men ej använda prylar kommer ut i kretsloppet desto bättre. :)

   Jag har tipsat några kollegor om att börja sälja sitt överflod på Blocket, de har nästan blivit beroende nu när de inser hur mycket pengar som ligger och skräpar i lådor och förråd. :)

 3. ninja

  >Anna, hur gör ni med övrig mat? Äter ni samma sak till frukost varje morgon? Är ju periodare och varierar frukost och mellanmål ofta och så blir saker ståendes. Kanske borde vänja mig vid lite mindre varierat :)

  Svara
 4. Eva

  Fattigdomsmedvetande eller välståndsmedvetande? Intressant! Tänker genast på kontroll eller tillit? Rädsla eller kärlek? Energi eller kraftlöshet? Vilja eller handlingsförlamning? De beslut vi tar varje dag, stora som små, baseras nog på var vi befinner oss på skalan mellan dessa ting, dvs dagsformen men i grunden nog mest på om man har det där fattigtänket eller välståndstänket. Det varierar väl också hos samma person lite beroende på vad det gäller. Bra med tankeställare. Känner igen mig i båda i olika sammanhang.

  Rensningen har faktiskt gjort mig oerhört medveten om det materiella, ibland faktiskt inte enbart på ett positivt sätt. Och sparande och snålande på vissa saker jag förut unnade mig utan en tanke har gjort mig mer pengamedveten – en frestelse till överdrifter faktiskt. Men kanske avslöjade det bara det dolda fattigdomstänket…

  Gratulerar till att du kunde ge bort just denna typ av böcker! Tror att vi får tillbaka i annan form förr eller senare om vi ger utan baktanke. Inte alltid lätt att lita på dock…pga fattigtänket! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, jag tror du är på helt rätt spår med de motsatsförhållanden du beskriver ovan. Det går verkligen att applicera på allt, inte bara fysiska saker. Och lustigt nog finns det hur mycket forskning som helst som tyder på att den som vågar se positivt och med tillit på tillvaron och medmänniskor inte bara mår bättre mentalt utan även lyckas bättre med karriär och relationer och lever ett allmänt lyckligare liv. :)

   Att pengamedvetenhet kan gå till överdrift känner igen från Fru Minimalist som kan ta sparsamheten lite långt ibland, nu när det är lite extra nytt och roligt i och med minimalistfokuset. Hos henne handlar det dock inte om fattigdomstänket utan mer tjusningen med utmaningen.

   Mmm, jag väljer även jag att tro på karma. :)

 5. Pingback: Bytardag | Händelsevis

Kommentera