Från multitasking till unitasking

Multitaska är så 2015! :) Det nya sättet att jobba är genom att göra en sak i taget, det vill säga motsvarigheten till multitaska som kallas monotaska eller unitaska. Att göra en sak i taget är dock inte helt enkelt eftersom du ständigt blir överöst med olika former av stimulans. Notifieringar/aviseringar/push-notiser etc på såväl dator som mobiltelefon i form av symboler, ljud och text på skärmen. Hur ska hjärnan kunna fokusera på något en längre stund när den ständigt blir avbruten och andra saker ”slåss” för att få din uppmärksamhet?

Svaret är enkelt: Stäng av ALLA notifieringar! :)

Med notifieringar påslagna blir det nästan omöjligt att inte titta på mobilen eller tabba över till mejlen på datorn. Du vet ju att det hänt något nytt som kan vara viktigare eller åtminstone roligare än den uppgift du just nu borde fokusera på.

Kostnaden du får betala för att ständigt höra och/eller se dina notifieringar är tappat fokus från den egentliga uppgiften. En undersökning testade deltagarnas koncentrationsspann (attention span) med och utan mobil med notifieringar påslagen bredvid sig. Deltagarnas resultat blev betydligt sämre när de hade mobilen bredvid sig som plingade eller visade notifieringar. Det räckte med att deltagarna visste att något hänt på mobilen, de behövde inte ta en paus och titta på notifieringen eller skärmen, för att försämra sitt resultat på testet.

Att multitaska eller ständigt byta fokus och arbetsuppgift, är dåligt för produktiviteten. Även om det kan tyckas snabbt gjort och som en mikropaus att titta vad som just hände på mobilen, så blir det ett fokusbyte som försämrar din produktivitet. Som vi skrivit i inlägget ”Makalös koncentration i flygplansstolen” tar det i snitt drygt 23 minuter att återkomma till en uppgift efter ett avbrott. Frekventa fokus- och uppgiftsbyten leder till högre nivåer av stress, frustration, mental ansträngning och en känsla av tidspress.

Med notifieringar avslagna gör du ett mer medvetet och eget val att ta en paus från din nuvarande aktivitet eller arbetsuppgift och titta på mobilen. Du vet själv hur irriterande det kan vara när den du pratar med fipplar med mobiltelefonen mitt i ert samtal för att det vibrerade eller plingade till i handen, fickan eller väskan. Gör du det ger du också ett nonchalant intryck och visar att personen är oviktig och samtalet ointressant.

Vi förespråkar även att du skapar en plats för mobiltelefonen som gör att den inte ligger synligt framför dig, både på arbetsplatsen och i hemmet. Då minskar risken att det börjar klia i fingrarna att ta upp mobilen stup i kvarten för att kolla sociala medier, privata mejlen, negativa nyheter och andra tidsfördrivande saker.

Ta tillbaka ägandeskapet över mobilen, din tid och ditt fokus. Gör det till en medveten handling att titta på mobilen eller datorskärmen. Inte något som sker automatiskt och halvt omedvetet för att det plingade till eller blinkade i ögonvrån.

Ta nu 5 minuter, gå in i bland inställningar och ta bort notifieringar/notiser/push-aviseringar och ge detta nya användningssätt en vecka. :)

Vad tycker du om notiferingar, på eller av?

25 tankar kring ”Från multitasking till unitasking

  1. Ett fattigt landskap

    Jag instämmer helt i detta, ogillar starkt notifieringar i telefonen. Har också svårt för detta med att bara för att det går att bli nådd på mobilen, så finns det också en förväntan om att alltid vara tillgänglig? Nästan alltid prioriteras ju till exempel ett inkommande samtal högre än det faktiska samtal man för med en fysisk person – något jag avskyr, precis som det nonchalanta ständiga fingrandet på telefonen som ni beskrivet. På jobbet sitter vi flera tillsammans i samma rum vilket också är problematiskt ur koncentrationssynpunkt. Har märkt en sådan enorm skillnad de dagar jag kan sitta hemma och jobba – tiden swishar förbi och jag får vansinnigt mycket gjort. Det är i sanning så att vi har byggt in många kontraproduktiva funktioner i vår vardag idag.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja det där med kontorslandskap är ju ett ämne för sig… Det är märkligt att så få i ledningsgrupper och andra beslutsfattare tycks ha så låg kunskap om hur dåligt det är för koncentration och fokus. Visst arbete skulle kunna göras betydligt bättre och mer effektivt hemifrån, men det är långt ifrån alla som tillåter det.

  2. Sabina

    Usch ja. Jag har alltid avstängt dem, jag blir bara irriterad. Vill jag se vad som händer på facebook och instagram loggar jag in. Tyvärr har jag inte listat ut hur jag stänger av mejlnotifikationer på min mobil ännu så lite irriterad är jag allt. :’D

    Svara
  3. ninja

    Skaffade ett aktivitetsarmband för ett tag sedan, där man kan välja vilka notifieringar man vill ha från mobilen. Jag har ställt in den på att vibrera vid sms och telefonsamtal, numera är mobilen alltid på ljudlös, och jag behöver aldrig gå och kolla den, mobilen ligger där den ligger, vissa dagar kommer den inte ens ur jackfickan efter jobbet.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har haft mobilen på ljudlös under de senaste året. Nu när Storasyster Minimalist ska börja på förskola inser jag dock att jag måste ha ljud på de kommande typ 10 åren. ;) Eller skaffa ett aktivitetsarmband som du.

    2. ninja

      Vår lilleman skolas in just nu, de har jag faktisk inte tänkt på att jag måste vara nåbar på ett annat sätt nu! Men jag upplever även på jobbet att jag är mycker mer fokuserad på arbetet och inte pillar med mobilen eftersom jag vet att jag inte missar något viktigt samtal (har separat privat och jobbmobil). Hade dock aldrig orkat att ha mailnotifieringen påslagen!

  4. Annette

    Jag har aldrig haft på några notifieringar eftersom jag värderar min tid högt.
    Har för övrigt inte FB i mobilen heller och gläds när jag ser andras nervösa kollande där.
    Stör ej är på varje natt och om jag t ex besöker någon eller har ett viktigt samtal plus alltid på jobbet.
    Det finns andra sätt att nå mig om det gäller väldigt viktiga saker.
    Skulle aldrig stå ut med att ha en mobil som ständigt plingade,mitt motto har varit ”en sak i taget” flera år.

    Svara
  5. Bo

    Kommertaren från Ett fattigt landskap ovanför var en mycket bra beskrivning som jag skriver under på. Ord för ord.

    Svara
  6. Patricia

    I hemmet/privatlivet håller jag med om det här, men i mitt jobb måste jag helt enkelt var anträffbar per telefon hela tiden. Skulle heller aldrig fungera att inte kolla mailen det första jag gör på morgonen, eftersom väldigt många uppgifter är sådana, som måste vara kompletterade samma dag (och ju kräver vissa åtgärder innan dess). Att först läsa mailen en bit in på förmiddagen skulle bara föda panik (dock behöver ju inte mailen kollas varje minut underdagen). Jag upplever att många råd om att använda mail/telefon utgår från ett arbete med mera långsiktiga planeringsuppgifter, men nu är ju inte alla arbeten sådana.

    Svara
  7. Maria

    Jag har aldrig fixat det där med multitasking. Fast jag tänker inte så mycket på det digitala, då det digitala för mig mest är nöje/tidsfördriv, och det som används i jobbet stannar på jobbet. Utan multitasking är nåt jag förknippar med hemmet. Nåt man fått höra sen barnsben att ”tjejer kan göra flera saker samtidigt, men killar kan inte gå och tugga tuggummi”. Vilket då har fått mig att i vanlig ordning känna mig helt malplacerad. Jag har absolut noll och ingen simultankapacitet. Jag kan ju inte ens unitaska!

    Jag börjar med en sak, blir distraherad, glömmer vad jag gjorde, upptäcker något annat och drar igång ett tredje… Tillslut är femton saker igång och det blir en enda röra av allt! Ett hjälpmedel som jag har hittat, för att lyckas få gjort tråkiga, monotona saker som att röja köket, är mina blåtandslurar och Sveriges radios app. Lyssnar jag på något intressant radioprogram så tar det mitt fokus såpass att jag inte lika lätt distraheras av småsaker. Nu tycker säkert många att det låter negativt. Men jag ser många positiva sidor också. Jag är exempelvis oerhört flexibel. Kommer någon med en ny uppgift tycker jag nästan alltid att det är roligt och utmanande, och jag är bra på att tänka utanför boxen. Kreativ och spontan är ju inte helt fel!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Din beskrivning låter lite som Isabella Löwengrip brukar beskriva sin adhd. Och jag menar det som något positivt, mycket energi, flexibelt som du är inne på och att kunna tänka utanför boxen. Något som många mer ”fyrkantiga” och strukturerade människor saknar. :)
      Låter ändå som du hittat lösning på hur du ska kunna hitta fokus när så behövs.

    2. Maria

      Har varit tal om add (som adhd, fast utan hyperaktivitet), men de vill inte utreda om man inte samtidigt är deprimerad. Oavsett så kommer det ju med både för och nackdelar, precis som allt. Jag skulle absolut inte vilja vara utan min kreativitet, och lider inte särskilt av att det lätt blir stökigt runt mig. För mig är det nästan mer stressande om det är väldigt avplockat (om det är hos mig alltså. Hos andra uppskattar jag att deras hem avspeglar deras personlighet), för då känns det som att jag har tappat bort något viktigt.

      Dock kan det bli för mycket stök även för mig, vilket är anledningen till att jag börjat röja nu. Köpte hus för några år sen, vilket verkar som en magnet på diverse prylar. Min far har plötsligt börjat rensa ut på sin vind, och ”nu när du har hus kan du få de här kartongerna…” Min egen röra har jag ju oftast koll på, men när man blir överöst av saker och har svårt att säga nej så blir det tillslut för kaotiskt. Minimalist kanske jag inte blir, då den typen av enklare liv jag strävar efter är mer självhushållningsinriktat, men jag har definitivt fått motivation till att göra mig av med en hel del onödigt!

    3. Gunilla

      Jag känner igen det du sa om att ett hus verkar vara en magnet för många prylar. Många ger bra-att-ha prylar och man tar tacksamt emot, många ville lagra saker i vårt stora garage, använda vårt garage, vi fick barn med alla prylar till innebär, föräldrarna kom med alla sentimentala grejer vi hade lämnat kvar hos dem, totalrenovering ledde till fler prylar… Så, det är bra att komma till insikt så tidigt som möjligt och börja röja och tacka nej till mer prylar.

    4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det finns fördelar med att bo litet. Det går inte att ta emot så mycket. Varken av bra-att-ha-prylar eller sentimentala saker från föräldrahemmet. :)

    5. Maria

      Ja, visst finns det fördelar att bo litet! Det är nån slags dröm jag alltid har haft, om det perfekta compact living-boendet, med massvis med smarta lösningar! Nu är det ju få bostäder som ser ut så, ens i storstäderna där priserna verkligen skulle kunna motivera det… För min det byttes lägenhet i en av huvudstadens kranskommuner mot gammal timmerkåk på landet. Läget är underbart, och för den summa vi la på boendet per månad i storstan så bor vi tre månader här. Huset är lite för stort, och i likhet med många andra hus i samma ålder – ungefär noll förvaring.

      Bra-att-ha-prylar, som underlättar och möjliggör den livsstil vi valt har jag ingenting emot. För ett aktivt lantliv kräver en del saker. En extra frysbox när man får tillfälle att köpa ett lamm av grannen är guld! Men allt som samlats som inte ens är bra att ha?! Trasiga saker som man tänker att man borde laga. Leksaker som ärvts och inte ens packats upp ur kartongen vi fick dem i, och som sonen blivit för stor för. Kläder som han växt ur för mer eller mindre länge sen, och kläder som jag fått, men inte tycker om?! Allsköns bråte som ingen av oss är intresserade av, och som bara ligger till ingen nytta.

      Men, nu är det storrensning på gång. Ska ta ner en vägg, så att min son får ett vettigt rum, och det innebär att rummet som fungerat som förråd ryker. Förhoppningsvis blir jag lite bättre på att säga nej efter detta. Dessutom är sonen tolv år, så det kanske inte blir så mycket mer bilbanor, speciallego och hockeyspel mer. Framtida ”leksaker” lär väl bli en skärm och kanske en uppgradering av x-boxen…

  8. freezeman

    Själv har jag prioriterat bort Facebook från mobilen, dels pga att det är så smått och plottrigt och rörigt på mobil att jag bara blir frustrerad! Dels att jag inte orkar med all feed som kommer från FB.

    Med en Pebble Time klocka har jag kopplat bort både vibb och ljud från mobilen. Upplever ett väldigt lugn där jag inte behöver plocka fram mobilen hela tiden för att kolla om jag missat WhatsApp, sms eller mail. Det går direkt på min Pebble.

    I övrigt har jag bara notifiering på Turfgame att jag förlorat någon zon eftersom jag spelar det. Mail kollar jag 2 ggr om dagen såvida det inte är prioriterade mail som kommer, men det får jag ju feed från klockan.

    I övrigt har jag inga notifieringar. Med Pebble ligger mobilen på sin plats hela tiden då jag är hemma och på jobbet.

    För att ytterligare minska stress att hitta laddningsställen har jag en powerbank så jag kan ladda mobilen direkt när den börjar få lite batteri. Ser många som stressar runt för att kunna ladda mobilen och jag bara ler åt deras batteri-ångest!

    Svara
  9. Ani

    På jobbmobilen måste jag ha dessa på. Men jag väljer att alltid ha ljudet av. På min privata mobil är alla sådana meddelanden avstängda. Jag har även telefonen inställd på ”stör ej” efter en viss tid på kvällen. Det går att ställa in så att bara vänner kommer fram då! Skönt att slippa övriga telefonsamtal på kvällen.

    Även jag har en powerbank (motsvarande) för att slippa stressen att den är på väg att ladda ur, samt extra batteri då jag faktiskt VILL spela något av de få spel jag har på telefonen.

    Ett smidigt sätt att slippa ett ständigt plingande i telefonen är att aktivera batteriets sparläge- då kopplas dessa automatiskt ur! Samt du sparar massor med batteri! Jag behöver ladda min telefon ca en gång i veckan med detta aktiverat. Att jämföra med en gång per dygn….

    Svara
  10. Anna

    Håller helt med, jag blir tokstressad av mobilen och har notifieringar med ljud vid sms och när någon ringer, i övrigt inget. Den nya trenden att stirra i mobilen vid fikarasten på jobbet gör mig galen, jag får bita mig i tungan för att inte bli rent otrevlig….

    Svara
  11. Helene

    Hej hej… Först och främst vill jag tacka för denna blogg. Den har hjälpt och peppat mig massor… Undrar bara om ni har några tips och tankar kring matvaror… Har försökt hitta på sidan men inte lyckats. Jag handlar nämligen alltid för mycket mat och liknande. Man är rädd för att inte ha det hemma man behöver. Vad har ni för basvaror i skafferiet? Veckohandlar ni eller hur gör ni? Tack igen för en superbra sida!!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har skrivit endel kring mat och matvanor mm i inläggen nedan. I korta perioder har vi haft färdig matkasse med mat och recept som kommer för ett par middagar, men det är inte mer än 10 gånger totalt senaste två åren.

      http://minimalisterna.se/minimalisternas-diet-och-matvanor/

      http://minimalisterna.se/vardagsfavoriter-pa-minimalistbordet/

      På söndagarna brukar vi gå igenom kommande vecka vad gäller träning, sociala aktiviteter och även veckans middagar. Ofta planerar vi middagarna för måndag-onsdag och kör rester på torsdag. Finns det mot förmodan inga rester blir det enklare middag som omelett, pannkakor eller något som kan svängas ihop utifrån ingredienser i kylen eller frysen.

      Handlar gör någon av oss på måndag eller tisdag beroende på tid etc (nu har ju någon av oss varit föräldraledig senaste 1,5 åren så den personen sköter all handling). Vi måste dock alltid fylla på med mjölk, frukt, grädde, ägg mm på onsdag/torsdag.

      Basvaror i skafferiet som alltid finns hos oss: makrill i tomatsås, tonfisk, pasta, krossade tomater, kokosmjölk, havregryn, musli. Typ det. Sen står det självklart mycket annat som diverse olika ingredienser för att baka mm, men det fylls mer på när det behövs än proaktivt.

  12. Helene

    Tack snälla för svar! Håller på att ge köket en omgång och tar till mig av alla tips jag kan få! Tack igen och på återseende =)

    Svara
  13. karin

    Och glöm inte att ta bort standardaviseringen för mail i den vanliga jobbdatorn om du har Outlook! Det är inte bara stressande, det är även pinsamt när folk som håller dragningar får skvallriga eller arga mail mitt under föreläsningen. Kanske dumt att ta bort aviseringen helt, men ett tyst litet kuvert på ”listen” är fullt tillräckligt.

    Svara

Lämna ett svar